A purpur-kenyér sok mindenre sarkall. Eleddig általában maximálisan elzárkóztam attól, hogy este ne „rendes” étel kerüljön az asztalra, hanem valami szendvicsmenü, no de erre a kenyércsodára alapozva egészen más a helyzet. Ugyanis ez kérem roppant finom, ráadásul roppant egészséges.
Szóval, mikor megláttam, hogy a frissen ránktumált körte vajmi sérülésből kifolyólag a romlandóság bűnös útjára sorakozott, nem haboztam, tisztítottam, és vacsorának léptettem elő (nyers gyümölcsként ugyanis nem nagyon rajongunk érte). Még a színe is csodásan illett a gyönyörű sötét kenyérszeletekhez, különösképp, hogy megkoronáztam őkelmüket némi márványsajttal és persze a kihagyhatatlan provence-i fűszerkeverékkel.
És ha már lúd, legyen kövér alapon Nemisbéka a Takaréklángon publikált receptje alapján coleslow salátát is készítettem (csak annyit változtattam, hogy majonéz helyett majonézes torma, tejszín helyett tej került bele, illetve duplázódott a répamennyiség – és így is nagyon jó lett), ugyanis leledzett otthon egy negyed fehérkáposzta, az alább látható, a múlt héten készített étel folyományaként.
Körtés-márványsajtos melegszendvics
Hozzávalók:
- vékonyra szeletelt purpur kenyér
- 1 körte
- úgy 7 dkg márványsajt
- kevés provence-i fűszerkeverék
Úgy indítok, hogy két szelet purpur kenyeret kenyérpirítóban közepesen megpirítok, és előmelegítem a sütőt felsőgrillre 225 fokra. Mikor kiugranak a pirítóból a kenyerek, nagyon vékonyan körtét szeletelek rájuk, elmorzsolok a tetejükre némi márványsajtot (óvatosan, mert a túl sok ez esetben nem jó), és finoman megszórom őket a fűszerkeverékkel. És ennyi. Mennek a sütőbe, ahol pár perc alatt a körték kellemesen felmelegednek, icipicit "főnek", a sajt megolvad, a kenyér még ropogósabb lesz, és a sós-édes alapba tökéletesen belesimul a dél-francia fűszerválogatás. Nem vagyok túl nagy híve az édeset sóssal dolgoknak, de ez tényleg mennyei. Tényleg.
És hogy legyen párja is a tányéron, Monsieur nagy örömére szervíroztam melléjük coleslow-s pirítóst is.