Uúláláááá! Ez gyönyörűséges. És friss. Igazi tavaszköszöntő. De nyáron még jobb lesz, az tuti.
Hát az úgy volt, hogy a héten hipermarket-bevásároltam. Én ott általában mindig a következőket veszem:
- tengeri só, nádcukor, fehér- és teljes kiőrlésű liszt, szárított fűszerek,
- olívaolaj, extra szűz olívaolaj,
- szálas zöldtea sok-sok-sok,
- rizs (leginkább barna), Barilla tészta, hántolt árpa, kuszkusz, bulgur,
- hámozott paradicsa konzerv, sűrített paradicsa, paradicsapüré,
- füstölt sajt, pannónia, edami (csőben sültekhez, rántottához), mozzarella, feta, natúr sajtkrém, vaj és még több vaj, tejföl, natúr joghurt, tejszín,
- szárított gyümölcsök, illetve per pillanat még déli gyümölcsök (az jó innen is a zöldséges helyett),
- szeletelt bacon,
- és ami mindig garantáltan becsúszik: valami akciós, de szépen festő zöldség (spórolni sosem árt) – jelenleg a már korábban is említett több mint egy kiló cukkini…
Márpedig a cukkini-túlvásárlás folyománya a dögivel történő cukkini-fogyasztás. Erre kellett valamit kitalálnom. Ismét. Hát végignéztem a tartalékaimat, és a mozzarellán akadt meg a szemem. És mivel bazsalikomot is vettem a korábban posztolt tésztához, úgy döntöttem caprese lesz, némi csavarral – a paradicsom helyét a cukkini veszi át. De ez így még túlontúl szimplának tűnt, hát úgy döntöttem, nem hagyom el teljesen a paradicsát, viszont mivel annak egyelőre még nincs túlzottan édes íze, úgy vélekedtem, beforralt balzsamecet lesz a pont az i-n.
Cukkinis caprese balzsamecet-krémmel
Hozzávalók:
- 1 nagyobb-közepes cukkini (szimpla közepesből valszeg elkél a másfél is)
- 1 marék bazsalikomlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- durván ½ dl extraszűz olívaolaj
- 1 mozzarella
- fleur de sel, vagy ha nincs kéznél, megteszi a nálunk is könnyedén beszerezhető nagy szemű tengeri só (leg-legvégső esetben sima só)
- 3 paradicsom
- 3 evőkanál sült-fokhagymás extraszűz olívaolaj (én mázliból szert tettem a Ferran Adriá-félére, ráadásul jó áron, de aki nem volt ilyen szerencsés, az első körben kiválthatja szimpla olívaolaj+zúzott fokhagyma kombinációval, vagy egyébként könnyedén elkészítheti házilag is, de désolé, erre én most nem térnék ki, max ha igény van rá, kommentben)
- nagyjából másfél deci balzsamecet (nem kell feltétlenül túl jó minőségű, a forralás nemesít:-) )
- só, frissen őrölt bors
- bagett
Fogyasztás előtt egy-két órával nagyon-nagyon vékonyan felkarikáztam a cukkinit, aztán a mozzarellát is, amit eztán még feleztem is, és szépen váltogatva köralakban elrendeztem őket a tálalásra szánt tányérokon, illetve egy réteget tettem belőlük a tányér közepére is.
Majd a bazsalikomot a fokhagymával és az extra szűz olívaolajjal pürésítettem, és szépen eloszlattam a mozzarella-cukkini koszorúkon, végül az egészet beküldtem a hűtőbe, hogy összeérjenek kicsit az ízek.
Eztán kezelésbe vettem a paradicsákat is: kereszt alakban bevágtam a héjukat, leforráztam őket, lehúztam a héjukat, kikapargattam a magjaikat, majd nagyon apróra vagdostam őket, kicsit sóztam, ráöntöttem a szárított fokhagymás olívaolajat, és a cukkini után küldtem.
Tálalás előtt egy apró edényben kábé a harmadára forraltam be a balzsamecetet, a cukkiniköröket megszórtam fleur de sel-lel, majd a képek tanulsága szerint tálaltam, és bagette-tel tettem (Monsieur-nek némileg) laktatóvá a vacsit.
Kisebb adagban pedig előételnek is tökéletes akár vendégvárásra is. Sőt, úgy gondolom, joggal hiszem, hogy ezzel a látvánnyal kápráztathatunk! ;-)
Jajj, de nagyon jól esett! Friss, finom, komplex, és mégis mérhetetlenül egyszerű.