Anyósom akart chou-fleur au gratint, vagyis csőben sült karfiolt készíteni, míg kint voltunk, de aztán végül aperitif lett a jólmegtermett karfiolból. De emiatt az én fantáziámban motoszkált már egy ideje, és mivel volt egy fél fej maradékom, elkészítettem. Brokkoli is akadt, hát hozzácsaptam.
A csőben sütés, avagy au gratin elkészítési mód, más néven gratinírozás egyébként Franciaországból indult hódító útjára (mily meglepő:-)), legismertebb képviselője a gratin dauphinios, de lényegében szinte bármely más zöldség is elkészíthető ily módon (akár hússal is kombinálhatunk, de én inkább maradok a vega verzióknál). A „kötőanyag” lehet tejszín, tejszín és tojás keveréke, besamel, sőt játszhatunk a tejföllel is, a tetejére is ízlés szerint partizánkodhatunk a sajtokkal vagy azok hiányával, bár eredetileg a gruyere volt a legpreferáltabb. A zöldséget elő is főzhetjük, de ha nincs kedvünk, ellenben bőségesen van időnk, pakolhatunk mindent kapásból. Szóval lényegében a variációk tárháza végtelen, kísérletezésre bátran fel!
Ami meg az ízét illeti, bármely képviselőjéról is legyen szó:
valaha az étel azon részét nevezték gratinnak, amely sütés közben odaragadt az edény aljára, s onnan kaparták ki (gratter – kaparni) - igazi ínyencségnek számított. Beszédes, hm?
Csőben sült brokkoli és karfiol
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
½ fej karfiol
1+3 evőkanál vaj és még egy kevés a sütőedény kikenéséhez
3 púpos evőkanál liszt
6,5 dl zsíros tej
szikkadt kenyér bele ledarálva
15 dkg reszelt ementáli
frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt bors
A brokkolit és a karfiolt is megtisztítottam, és rózsáira szedtem. A karfiolt egy percig blansíroztam, majd leszárítottam, a brokkolit pedig 5 perc alatt megfőztem. Annyi csavart vittem bele, hogy a karfiolt eztán jó alaposan lepirítottam, és mondhatom, nem bántam meg!
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a sajtot lereszeltem.
Ezután elkészítettem a besamelt (3 evőkanál vaj felolvaszt, 3 ek liszt megpirít rajta, majd fokozaton, folyamatos kézihabverővel történő kevergetés mellett a 6,5 dl meleg tejjel felenged, és kever-kever-kever, míg el nem éri az elképzelt állagot), viszonylag hígra, mert később a kenyémorzsa meg a sajt „besűríti”. Készen ízesítettem kevés sóval, borssal és szerecsendióval.
Eztán kikentem a sütőedényt vajjal, körbeszórtam a kenyérmorzsával, akkurátusan elhelyeztem benne a brokkolit, amire szórtam egy adag zsemlemorzsát, kevés sajtot, erre jött a karfiol, újra zsemlemorzsa, majd ráöntöttem a besamelt, és a maradék sajttal zártam a sort.
Körülbelül 20 percig sütöttem (amíg szép barna lett a teteje), majd apró grahambucikkal tálaltam. Bár igazság szerint, olyan kiadós lett, hogy a bucikból nem is nagyon fogyasztottunk hozzá. Igazi szívmelengető étek, megéri az egy kis extramacera a karfiol-pirítgatással, extra magasságokba emeli.