Még sosem csináltam otthon hamburgert. Nem állítom, hogy sosem jutott eszembe, de mindig elvetettem, mint lehetőséget. Merthogy gyorsan kéne, hogy menjen, de hát lássuk be, ha jól belegondolunk, azért annyira nagyon nem megy gyorsan. Ha húspogácsát kell gyártani ugyanis, az én fejemben rendszerint bekapcsol a vészvillogó. Nyers darált húsban maszatolni tudom, Nigellának vélhetőleg nagy mulatság, de nekem annyira nem. Azért időről időre túllépek az előítéleteimen, és nekiesek.
Most meg hogy véletlenül rátaláltam Mary Cadogan receptjére, ráadásul volt is itthon fél kilónyi darált pulykám, úgy gondoltam, belevágok, és adok egy esélyt a házi hamburger eme megtestesülésének. Nem bántam meg. És azt kell mondjam, a macera is minimális volt, a kezemet sem súroltam utána 3 percnél tovább.
Pulykaburger canellini babbal
Hozzávalók a húspogácsához:
- 1 evőkanálnyi napraforgó olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg darált pulyka
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanálnyi kakukkfűlevél
- 2 evőkanálnyi aprított petrezselyem
- 4 szelet jó minőségű bacon
És az egyebek:
- 4 kisméretű teljes kiőrlésű zsemle
- néhány salátalevél
- 2 paradicsom felkarikázva
- 1 fej lilahagyma vékonyan felszeletelve
- majonéz
- ketchup (én burger relisht használtam, ami szerintem egyébként megrendelhető a British Store-ból)
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd egy nagy tálba halmozzuk. Hozzáadjuk a darált húst, a citromhéjat, a zöldfűszereket, és alaposan összekeverjük. A masszából négy duci húspogácsát formázunk, és mindegyik köré egy szelet bacont csavarunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, és a forró sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha a bacon nem pirult volna meg eléggé, akkor egy serpenyőben kicsit megkapatjuk.
A zsemléket félbevágjuk, és megpirítjuk, esetleg grillezzük (én szimplán benyomtam a kenyérpirítóba, és nem bántam meg). És jöhet is az összeállítás.
A zsemle aljára mehet egy kis majonéz, aztán salátalevél, lilahagyma, a húspogácsa, végül paradicsa és a relish.
Babsalátával körítettem, mert nem akartam nagyon elnehezíteni sültkrumplival.
Babsali hozzávalók:
- 2 doboz canellini bab
- 5 érett paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
- egy maréknyi bazsalikom
A babkonzervekről leöntjük a vizet, a paradicsát közepes kockákra vagdossuk, a hagymát nagyon vékonyan félkarikázzuk, a bazsalikalaveleket leöblítjük, felcsíkozzuk, majd mindent szépen összekeverünk. Nem egy nagy mutatvány.
És mehet mellé még egy kis zöldsali némi olívaolajjal meglocsolva.
Monsieurnek másnap még egy fél fasírt is jutott a szendvicsébe. Ismét boldogan indult dolgozni.