Nos, mint ahogy korábban már utaltam rá, ismét költöztünk. De azért legalább a kerületet nem hagytuk el így, röpke három hónap után. Az új környék nyugodtabb, zöldebb, a lakás sokkal csinosabb. Viszont azt nyilván nem kell magyaráznom senkinek, hogy a költözés lelkileg (a keresgélés idegölő) és fizikailag is baromira megterhelő, pláne ha az ember lánya egyedül pakol-takarít, takarít-kipakol.
No de ami egy gasztroblog szempontjából a legfontosabb, a táplálkozás eléggé a perifériára szorul ilyenkor a fontossági listán, már csak azért is, mert nem nagyon van olyan állapotban a konyha, hogy bármi jó szívvel készíthető legyen benne, másrészt meg ugye a romlandó kaját az ember igyekszik költözés előtt felélni. Minden meg azért még sem készíthető a raktárból. Vagyis hát mégis. A következő fogás lényegében spájzkaja – az egyetlen dolog, amit hűtőből vettem elő bele az a szalonna, de mint tudjuk, ha minden kötél szakad, a modern világban is elvan hűtés nélkül is egy darabig. Na jó, ott van a sajtkrém is, de az véletlenül akadt: úgy elbarikádozta magát az előző apartman hűtőjében, hogy nem vettem észre az együnk-ki-mindent-a-hűtőből misszióm alatt.
Szóval ez volt a második napi vacsink. Mert első nap, szégyen-nem szégyen, miután este 7-kor kinyitottuk az új lakás ajtaját, és feltűntek előttem a doboz-bőrönd hegyek, a túlélés jegyében mindössze arra voltam képes, hogy elzarándokoljak a szupermarketbe, és vegyek egy mirelit pizzát, majd életemben először bekapcsoljak egy gázsütőt.
Fussili szalonnával, gyöngyhagymával és kukoricával
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg császárszalonna
- fél üveg ecetes gyöngyhagyma
- 1 kis konzervkukorica vagy fél normál
- 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsa
- 3 púpos evőkanál krémsajt
- 35 dkg fussili
- némi cayenne bors, mert nehezen vagyok meg sokáig chili nélkül
- só és frissen őrölt bors
A szalonnát apró kockákra vágom, a gyöngyhagymákat 3 kis darabra aprítom, a konzerveket kibontom.
Egy nagy serpenyőben felforrósítom az olívaolajat, majd néhány perc alatt alaposan megpirítgatom a szalonnakockákat, illetve a tésztát felrakom főni. A szalonnához hozzáadom a gyöngyhagyma-darabkákat, kicsit így is pirítgatom, majd levével együtt hozzáadom a kukoricakonzervet, átkeverem, és a paradicsát, no meg a sajtkrémet is hozzáadom, és szépen összeforralom.
A tészta főzővizéből egy merőkanálnyit a szószhoz keverek, összeforralom, a tésztát leszűröm, és a szószhoz keverem. Elégedetten tálalok, a vacsin kívül másnapra ebéd is marad belőle nekem.
Update: azóta nagyjából berendezkedtünk, már készült friss kaja is, és már csak az extra takarítás van hátra a százszázalékos komforthoz. De most, de most ... egy hét jól megérdemelt vakáció a sokszor emlegetett, napsütéses, dél-nyugat- franciaországi faluban.