Rengetegszer volt már ez a tésztaétel beírva a heti főzőtervbe, hogy aztán szégyenszemre mindig kikerüljön onnan. Ennek fő oka, hogy az egyik lényegi hozzávalója a kecskesajt, amit ha Monsieur kiszúr a hűtőben, egy morzsa sem marad belőle. A másik pedig, hogyha valami hangzatosabb ötletem adódott időközben, akkor mindig lecseréltem, mert tartottam attól, hogy extra szósz híján túl száraz marad. Ámde ezúttal nem akadt kifogás, sem pardon, neki kellett látnom. Hogy a túlzott szárazságot elkerüljem, jelentős változásokat eszközöltem a Good Food magazin receptjében. Nyers paradicsom helyett az én tésztámba balzsamecettel sült paradicsa került, a kifőtt tésztát pedig vajjal forgattam össze, és a főzővízből is adtam hozzá egy merőkanálnyit. Mennyei lett. A jövőben nincs kifogás, és durván dugdosom a kecskesajtot.
Linguine kecskesajttal és koktélparadicsával
Hozzávalók 2 személyre:
- 15 dkg koktélparadicsa félbevágva
- olívaolaj
- balzsamecet
- maldon só
- 20 dkg linguine
- 20 g vaj
- 1 evőkanálnyi kapribogyó
- 1 maroknyi fekete olívabogyó
- 70 g kecskesajt
- 1 maroknyi bazsalika
- egy merőkanálnyit a főzővízből
- frissen őrölt bors
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A paradicsomokat megmosom, félbevágom, és vágott felületükkel felfelé egy jénai sütőedénybe helyezem. Óvatosan meglocsolom őket olívaolajjal és balzsemecettel (nem akarom, hogy tocsogjanak), majd megszórom őket maldon sóval, és betolom a sütőbe úgy 25-30 percre.
Az olívabogyót felkarikázom, és a kapribogyóval egyetemben átöblítem. A bazsalikát leszüretelem, és nagyobb darabokra vágom.
Ha a paradicsának már csak nagyjából 10-15 perc kell, felrakom főni a tésztát. A főzési idő leteltével egy merőkanálnyi vizet félreteszek, a linguinet leszűröm, és visszaöntöm a főzésre használt edénybe. Rákockázom a vajat, és alaposan elkeverem. Eztán hozzáadom az időközben gyönyörűen karamelizálódott paradicsát, a félretett főzővizet, a kapri- és olívabogyót, és elegyítem. Rámorzsálom a kecskesajt háromnegyedét, és a bazsalika nagyrészével ezt is a tésztához keverem.
A tálalásnál a porciókra szép adag borsot tekerek, és becsülettel elosztom rajtuk a maradék sajtot és bazsalikát.
Monsieur szerint új kedvenc született.