Szerintem:
- akár reggel is könnyen és gyorsan összedobható, hogy a lehető legfrissebb legyen,
- könnyen emészthető, hogy ne akarjunk utána ráborulni az íróasztalra,
- jó, ha nem kell melegíteni, mivel a munkahelyi mikrók gyakran lestrapáltak, és egyenetlenül hevítik az ételt, ráadásul ha nincs idő normálisan enni, magunk mellé tehetjük, és időnként kéjesen belenyammoghatunk,
- sok benne a zöldség, hogy folyamatos legyen a vitamiellátás,
- a chili jót tesz neki, kicsit felráz,
- van benne könnyen emészthető protein, de szénhidrát is, ami energiával tölt fel.
Szerintem ez egy ideális irodai ebéd!
Kuszkusz humusszal
Hozzávalók az egy doboznyi salihoz:
- 15 dkg kuszkusz
- pár csipet oregánó
- 2 bébirépa lereszelve
- 1 chili felkarikázva
- 3 kicsi retek vékony csíkokra vágva
- 5 centi kígyóuborka szintén vékony csíkokra vágva
- 2 zöldhagyma felkarikázva
- 1 paradicsom kimagozva, apróra kockázva
- 70 g feta felkockázva
Hozzávalók az egy doboznyi öntethez:
- 1,5 evőkanál hummusz
- 1,5 evőkanál görög joghurt
- fél lime leve
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma finomra aprítva (félősek és gyenge idegzetűek ezt elhagyhatják)
- nagy szemű tengeri só (pl. maldon) és frissen őrölt bors
Az öntet hozzávalóit rendszerint előző este elkészítem. Egy kis üvegbe (pl. kiürült mustáros üvegbe) kimérem az összes hozzávalót a fokhagyma kivételével, összerázom és a hűtőben éjszakáztatom.
Másnap reggel a szállításra kijelölt dobozba kimérem a kuszkuszt, hozzákeverem az oregánót, egy kevés sót, majd felöntöm kicsit kevesebb, mint másfél deci forralt vízzel (fontos, hogy az edényem bírja a hőt), majd lefedem, és úgy 10 percig békén hagyom, hadd szívja meg magát az instant gyönyörűségem.
Az öntethez a fokhagymát felaprítom, és az üvegbe szórom, ismét alaposan összerázom, a zöldségeket előkészítem.
Mikor a kuszkusz felszívta magát, villával átkeverem, szépen mindent hozzáadok, kedvemtől függően turbózom esetleg bazsalikával, mentával vagy korianderrel, ráteszem a tetejét, és mondjuk egy joghurt kíséretében elégedetten útjára bocsájtom.