Nézegetve az étkezési naplómat arra eszmélten, hogy nagyon régen ettünk csirkemellet. Hát eljött az ideje, pláne, hogy bőven akad tisztítva, többféleképpen vágva és pácolva a mélyhűtőben, mindössze arra kell odafigyelnem, hogy időben elővegyem a mélyéről a kiszemelt formátumot.
A választásom pácolatlan egész mellre esett, és mivel most nem volt kedvem magamtól kitalálni valamit, a Good Food online oldalán néztem szét ihlet után kutatva. Mary Cadogan receptje lett végül a legszimpatikusabb, nem feltétlenül pusztán azért, mert Mary Cadogan is első blikkre roppant szimpatikus (évekig szerkesztette a lapot, majd fogta magát, kiköltözött Franciaországba, és főzőiskolát nyitott!), hanem azért is, mert kinek ne lenne kedve kakukkfűvel és kecskesajttal töltött, baconbe göngyölt csirkemellhez cukkini és paradicsa ágyon, hm…?
Nagyjából lekövettem a receptjét mindössze egy-két dolgon változtatva, úgy mint:
- feleztem a beletöltendő kecskesajt adagot puszta kényszerűségből, ugyanis az én csirkéim nem bírták volna el a teljes 10 dekát,
- kevés fehérbort töltöttem a mellek alá, mert a spicces csirke vicesebb, mint a józan (no meg némileg zamatosabb is persze),
- néhány egész koktélparadicsát használtam szeletelt normál paradicsa helyett, mert azt akartam, hogy legyen íze is,
- növeltem a felhasznált kakukkfű mennyiségét, mert olyan gyönyörűséges zsenge növénykére tettem szert, ami már szinte magától ugrál az ételekbe,
- és nem az általa javallt körettel, vagyis pirított burgonyával tálaltam, mert nem akartam tovább nehezíteni az ételt, no meg rizsből lehet többet is főzni, amiből aztán lesz maradék, hogy az ebéddobozban végezze.
Csőben sült csirkemell kecskesajttal és kakukkfűvel töltve fehérboros cukkini ágyon
Hozzávalók:
- 2 csirkemell filé (illetve otthon még azt mondtam, hogy két fél csirkemell filé, most már zavarodott vagyok, hogy is lenne helyes)
- 4 szelet füstölt bacon
- 50 g kecskesajt
- 2 evőkanálnyi friss kakukkfű levél (ha nincs friss, akkor szárítottból mondjuk 2 kávéskanálnyi) és úgy 5-6 zsenge kakukkfűág
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 2 cukkini
- 8 koktélparadicsa
- só és frissen őrölt bors
- úgy fél deci száraz fehérbor
- 325 g basmati rizs
Előveszem a tepsi formájú jénaimat, és kecses mozdulattal, nagybecsű ujjacskáimmal elkenek benne úgy egy evőkanálnyi olívaolajat (eddig még azt hiszem nem tértem ki rá, de ha csak olívaolajat írok, akkor semmiképp nem extra szűz olívaolajra gondolok, hanem az olcsóbb simára, ami gyakran pomace néven fut – ha hőkezeljük az extra szűz olívaolajat, elveszíti a zamatát, no meg a jótékony hatásainak is nagyrészét).
A cukkíniket nagyjából ujjnyi vastagra szeletelem, és eloszlatom a sütőedényben, rászórom a paradicsákat, valamint az egész kakukkfűágakat, és alaposan sózom-borsozom a zöldségeket.
Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gáz 5).
A csirkemelleket hosszában oldalt bevágom, és óvatosan addig hatolok a késsel, míg kvázi könyv módjára ki tudom őket nyitni. Eztán rájuk teszek egy darab fóliát, és sodrófa híján egy borosüveggel finom mozdulatokkal lapítok-nyújtok rajtuk, majd mindkét oldalukat alaposan borsozom, és kicsit sózom (a bacon és a kecskesajt is sós).
Ezt követően alufóliából letépek egy nagyobb darabot, és képzeletben felezem a felületét. A két képzeletbeli fóliadarab közepére szorosan egymás mellé lefektetek két-két szelet bacont, majd rájuk helyezem a csirkemelleket úgy hogy a húsok közepe a szalonnaszeletek közepére essen. Majd a könyvhasonlatnál maradva, a nyitott csirkemellek gerincére helyezem a felezett kecskesajt darabokat, megszórom őket egy-egy evőkanál kakukkfűvel, és becsukom a melleket, végül pedig középről kifelé haladva szorosan köréjük tekerem a szalonnacsíkokat. Mit mondhatnék, leírni ezerszer nehezebb mint megtenni… Abban pedig csak reménykedni merek, hogy érthetően sikerült fogalmaznom.
A csirkemell-csomagokat belefektetem a cukkíniből készült ágyacskájukba, finoman megöntözöm az egészet egy kevés olívaolajjal, majd óvatosan, a jénai szélénél aláöntök egy kevés bort, vigyázva, hogy nehogy megszaladjon a kezem, illetve ne mossam le a zöldségekről a fűszerezést, és 40-45 percre betolom a sütőbe. Az a lényeg, hogy a mellek ne száradjanak ki, és a szalonna szépen megpiruljon.
Mikor a húsnak már csak 20 perc van vissza a sütési idejéből, megfőzöm a basmati rizst. A basmati rizs elkészítése roppant gyors és egyszerű, mindössze arra kell figyelni, hogy annyi vizet forraljunk, ami a rizs mennyiségének a kétszerese (tehát és a 325 g rizshez 6 és fél deci vizet forraltam), majd újraforráskor mindössze egyszer keverjük át, ekkor sózzuk, majd fedjük le, és 12 percig (azért mindenki nézze meg a csomagolást, esetenként eltérhet), amennyi idő alatt megfő, felé se nézzünk. A kész rizst villával lazítsuk fel.
Mennyei lett, boldogok voltunk, egy-egy pohár chardonnay-vel kísérve már-már ünneppé nemesítettük a hétköznapot…