HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Julia Child belépett az életembe

2012.04.19. 11:39 HunMoiselle

 

gratin_provencale_2_120418.jpg

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit tagadjam, a Julie & Julia című film hatalmas lökést adott anno a blogom elindításához. (Gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül.) Minden percét imádtam, megnéztem legalább hatszor, és volt példul, hogy az újabb ismétlés kedvéért hazarohantam egy barátnős bolhapiacozásból, lemondtam haveros estét, sőt kihagytam (vagyis elhalasztottam) egy étkezést! Meryl Streep a tőle megszokott profizmussal, tökéletes beleéléssel formálta meg ezt ez erős nőt, aki férjét Párizsba követve új életcélt talált magának, miután beleötlött a felismerés, hogy amit a legjobban szeret az életben (a férje után), ahhoz van a legnagyobb tehetsége is, és ez az erénye nevezetesen az evés. Munkássága megreformálta a tengeren túli étkezési szokásokat, szakácskönyve a mai napig az egyik legátfogóbb francia szakácskönyv, melyet újra és újra kiadnak a világ számos pontján, archív főzőműsorait manapság is megbabonázva lesik a lelkes konyhai amatőrök. Emellett Julia Child története megihlette a kortárs Julie Powellt, az érzékeny, írónak készülő, ám egy fülkében, telefon mellett ragadt közalkalmazottat, aki végül Child Mastering the Art of French Cooking című könyvébe kapaszkodva próbálja új mederbe terelni az életét. Elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi a benne található több mint ötszáz receptet, és a tapasztalatait blog formájában örökíti meg. Kacagtató, ízes, néhol keserédes történet, mely a mélyen gyökerező, eredendő életörömöt ragadja meg, mutatja be (sőt, szerintem éleszti fel a nézőben), mely semmiben sem nyilvánul meg egyszerűbben, megfoghatóbban és ösztönösebben, mint egy jól elkészített étel élvezetében.

 


Utánaolvasva Julia Childnak még inkább elámultam ezen a csodás egyéniségen. Kitűnő származás, jó iskolák, majd háborús szolgálat az amerikai hírszerzésnél többek között Srí Lankán és Kínában, találkozás az igazival, aki mellett a legnehezebb időkben is megtartotta derűs életszemléletét. Párizs, az új életcél, Le Cordon Blue (a világ mai napig is legpatinásabb szakácsiskolája – magam is de szívesen beiratkoznék!), főzőiskola indítása Simon „Simka” Beckkel (az örök barátnővel) és Luisette Bertholle-lal, majd a közös szakácskönyv megírása, kiadó felkutatása, egy évtized európai élet után letelepedés Amerikában, majd a jól megérdemelt siker.  Itt Európában, de legalábbis Magyarországon nem sok nyoma van annak, miféle kultusza van Julia Childnak Amerikában. Úgy tűnik, az amerikaiak felismerték, mennyi mindent kaptak tőle: nem pusztán a francia konyhát ismertette meg hazájában, hanem szinte új alapokra helyezte az emberek étkezéshez fűződő viszonyát, és eszükbe jutatta, hogy az étkezés az egyik legegyszerűbb, legkönnyebben elérhető ás legcsodálatosabb örömforrás. Emmy-díjas főzőműsorát saját, férje által megálmodott konyhájából sugározta, iskolát alapított (The American Institute of Wine & Food), és rengeteg jótékonykodott. 2004-ben, nem sokkal a 92. születésnapja előtt hunyt el, 10 évvel élve túl rajongva szeretett férjét, Pault. Alakját számos filmben megelevenítették, konyhája megtekinthető az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumban.  (Ha valaki még többet szeretne megtudni az életéről, itt megteheti: http://en.wikipedia.org/wiki/Julia_Child.)


Úgyhogy vágytam a könyvére, a Műre nagyon-nagyon. Meséltem is róla Monsiuer-nek bőszen, különösen Karácsony előtt, és elértette a célzást: az Ünnepen Uracs meglepett vele! Immáron nekem is a birtokomban van, mind a két kötet! És ne tessék félreérteni, örülök én nagyon, sőt!, de azt azért meg kell jegyeznem, hogy összetettségében és információ-tartalmában a főiskolai mikroökonómiai bevezető könyvemmel vetekszik, és nem csak azért, mert birodalmi mértékegységekkel operál a metrikus rendszer helyett. Vegyük csak górcső alá az első kötetet, ahonnan a majd bemutatásra kerülő recept is származik (a második majd akkor, ha onnan főzök). A következőképpen épül fel:

- Bevezető szakasz a következő egységekkel: konyhai eszközök, francia definíciók magyarázata, alapvető francia hozzávalók részletes bemutatása, mértékegységek (angol, metrikus, amerikai bögre – apropó a bögrézéstől végképp kifekszem, pláne ha valahol azt látom, hogy egy bögrényi karfiolrózsa), hőmérsékletek (igen, bevezetés Fahrenheit-tanba), aprító- és szeletelő technikák és végül a franciák által leggyakrabban használt USÁ-ban is hozzáférhető borok. Ez teszi ki az első 35 oldalt.

- 1. fejezet – Levesek: Potage (sűrű, gyakran pürésített, krémes levesek), Soupe (pl. francia hagymaleves, zöldséglevesek), Hallevesek. 20 oldal

- 2. fejezet – Szószok: fehér szószok, barna szószok, paradicsom szószok, a hollandi mártások családja, majonézek családja, Vinaigrette-ek (olaj és ecet alapú szószok), meleg vajszószok, egyéb szószok, levek és aszpikok. 86 oldal.

- 3. fejezet – Tojásételek: posírozott tojás és a vele készült ételek, Oefs sur le Plat különböző fajtái (a tojások egy vékony peremű edénybe ütődnek, majd a grill alatt sütögélődnek, míg a fehérjük átsül, de a sárgájuk isteni selymes marad), ramekinben sült tojásételek, rántották és végül omlettek. 24 oldalon.

- 4. fejezet – Előételek és villásreggelik: a tökéletes omlóstészta titkai, qiuche-ek, szuflék és timbale-ok (egyszerűsítve sós habok, krémek ramekinben sütve), pate á choux alapú ételek (bevallom, ezt én sem ismerem, és el kéne készítenem, de legalábbis nagyon bele kéne mélyednem, hogy pontos képet kapjak, de mindenestre valamiféle nagyon könnyű tésztaféleség) és francia gnocchik, palacsinták, aperitif falatkák. 74 oldal.

- 5. fejezet – Halak: halfilék fehérborban posírozva, provence-i módi, a két leghíresebb homárétel, egyéb halételek. Csupán 26 oldal.

- 6. fejezet – Szárnyasok: sült csirke, casserole ételek (csirkedarabok óriási öntöttvas edényben ilyen-olyan szósszal, mártással), pirított csirkeételek, csirke fricasseék, grillcsirkék, csirkemell, kacsa, liba. 59 oldal.

- 7. fejezet – Húsételek: marha, bárány és birka, borjú, sertés, sonka, cassoulet (dél-francia különlegesség toulouse-i kolbásszal, konfitált kacsacombbal, babbal), máj, borjúmirigy, agy, vese. 43 oldal.

- 8. fejezet – Zöldségek: zöld zöldségek, répák és hagymák, salátafajták, zeller, cikória és póréhagyma, káposztafélék, uborkafélék, padlizsán, paradicsom, gombák, gesztenye, burgonyaételek, rizs. 122 oldalon át.

- 9. fejezet – Hideg büfé: hideg zöldségek, saláták, aszpikok, habok, pástétomok és terrinek, egyéb hideg ételek. 46 oldal.

- 10. fejezet – Desszertek és torták: alapok, édes szószok és töltelékek, cukrászkrémek és sodók, édes szuflék, gyümölcsdesszertek, lepények, palacsinták, clafoutis (palacsintatészta-szerű tészta sütőben sütve általában meggyel), aprósütemények, kekszek, torták. 114 oldalnyi cukros.

A betűmutatóval és a tartalom nélkül a teljes könyv 758 oldal. És ne úgy képzeljük el, ahogy a mai sztárszakácsok prezentálják a tudományukat: képek nincsenek, itt-ott akad egy rajzolt ábra a könnyebb megértést segítendő, de alapvetően tömény szövegről van szó. Szinte már enciklopédia jellegű. Ezt feldolgozni és valóban jól alkalmazni egy-két kivételes felütéstől eltekintve szerintem úgy lehet, ha az ember az elejétől a végéig szépen figyelmesen végigolvassa, és szükség szerint jegyzetel a margóra és külön jegyzetfüzetbe. Nem kis feladat, na. Viszont cserébe az ember előtt egy teljes új világ tárul fel akkor is, ha egyébként sokat tud a francia konyháról. Jó szívvel és meggyőződéssel ajánlom mindenkinek.

Nem olyan régen főztem belőle először. Úgy alakult, hogy gratin dauphinois-t készítettem, és kíváncsi voltam, hogy Julia Child hogy csinálja (aztán megmaradtam a saját jól bevált receptemnél, mert az övé kevésbé tetszett – van ez így), és ha már a burgonyás ételekhez lapoztam, gondoltam gyorsan átfutom a fejezetet. Akkor szúrtam ki a Gratin de Pommmes de Terre Provençale -t, vagyis prózaibban kifejezve a provence-i rakott krumplit. Nagyon vonzódom a tepsiben ezzel-azzal összesütött krumpliételek iránt, mert szerintem annyira csodás, hogy van a burgonya, amit ha megfőzünk, akkor kapunk egy unalmas, unalmas valamit, ellenben ha megsütjük sütőben, akkor kapunk egy robosztus, enyhén édeskés, itt-ott ropogós, amott meg krémes csodát. A variációk tárháza pedig végtelen,attól függően, hogy milyen egyéb alapanyagokat pakolunk mellé! 

A provence-i csöppet sem zsákbamacska, azt nyújtja, amit Provence-tól várunk: van benne szardella, hagyma, paradicsom, fokhagyma és zöldfűszerek. Julia egyébként azt írja, hogy ez a testes, mediterrán ízesítésű étel finom hidegen is (nem próbáltam, nem rajongom nagyon a hideg ételekért, kivéve kánikulában, amihez viszont két éve nem volt szerencsém), és kitűnően illik bárány- és marhahúsokhoz, továbbá grillezett makrélához. Én a magam részéről egyszerűen salátával tálaltam, és így is tökéletesen kielégítő volt, mi több isteni. Nekem nem hiányzott mellé hús, sőt!

Gratin de Pommmes de Terre Provençale (Provence-i rakott krumpli)

gratin_provencale_3_120418.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hozzávalók:

  • 675 g paradicsom
  • 225 g vöröshagyma
  • 2+1 evőkanál olívaolaj
  • 6 olívaolajban eltett szardella filé (kiváltható egyéb olajban eltett vagy sóban tartósított filével is)
  • 2 gerezd fokhagyma (nálam megvan az 3 is)
  • ¼ teáskanál aprított bazsalikom
  • ¼ teáskanál kakukkfű levélke
  • 900 g krumpli
  • 30 g reszelt parmezán vagy svájci sajt (pl. Gruyére)
  • só és frissen őrölt bors

Az elkészítés az bizony macerás (pláne nekem aprítógép/mozsár és mandolin hiányában).

Először a paradicsomokkal kell elbánni: kereszt alakban metsszük be finoman a héjukat, tegyük őket egy hőálló tálba, majd öntsük le lobogva forró vízzel, és egy-két percig hagyjuk békén. Öntsük le a forró vizet, majd engedjünk rá hideget, hogy megállítsuk a főzési folyamatot, na meg hogy meg tudjuk kézzel fogni őket. Egy perc múlva szedjük ki, és húzzuk le a héjukat, majd vágjuk őket félbe, és facsarjuk ki a levüket (a magokat fogjuk fel egy szűrőben, a lecsöpögő levet pedig gyűjtsük össze: isteni lehet leveshez, rizottóhoz, tésztaszószhoz, salátaöntetnek, ésatöbbi), végül vágjuk falatnyi darabokra.

A hagymát vékonyan szeleteljük fel, majd két evőkanál olívaolajon alacsony lángon pirítsuk, míg megpuhul, de nem barnul meg (úgy 10 percig). Ha megvagyunk, zárjuk el a lángot, és keverjük hozzá a paradicsomot negyed teáskanálnyi só társaságában, majd tegyük félre.

A krumplikat pucoljuk meg, és amennyiben van gyalunk, gyaluljuk, ha nincs (mint nekem), akkor bizony kézzel vágjuk úgy 2,5-3 milliméter vastag karikákra.

Melegítsük elő a sütőt 400° F-re, vagyishogy 200 Celsius fokra, gázsütő esetén 6-os fokozatra.

Aprítógépben / mozsárban / egy tányérban villával pépesítsük össze a zúzott fokhagymát, a szardellákat, a zöldfűszereket, egy szép adag frissen őrölt borsot, és egy evőkanálnyit a szardella olajából.

És végre-végre elérkeztünk az összeállítsához: olajozzunk egy ki egy sütőedényt, majd rendezzük el az alján a paradicsomos hagyma negyedét. Ezen teregessük ki a krumpli felét, kenjük el rajta a szardellapép és a maradék paradicsomos hagyma felét. Erre jön a maradék krumpli, majd a szardellapép, végül pedig a paradicsomos hagyma. Öntözzük meg finoman a tetejét úgy egy evőkanálnyi olívaolajjal, és toljuk a sütőbe. Mivel nem adunk hozzá extra folyadékot, nagyon lassan sül, a minimum az az 50 perc, de szerintem lesz abból 75-80 perc is, úgyhogy legyünk türelemmel. (Szúrjunk bele egy villát, és ha könnyedén belehatol, kész.) Amikor nagyon elkezd barnulni a teteje, fedjük be alufóliával.

gratin_provencale_1_120418.jpg

A szardellától nagyon izgalmas lesz az íze, kicsit mintha a tenger hullámzana be a konyhánkba, valahogy zsigerileg sós, de nem túl sós persze. A zöldfűszerek és a fokhagyma pedig csodásra illatosítják a burgonyát. Zöldsaláta és vinaigrette, szerintem mindössze ennyi kell mellé.    
 

Szólj hozzá!

Címkék: vöröshagyma egytál paradicsom szardella bazsalikom olívaolaj provence kakukkfű húsmentes gratin rakott krumpli francia konyha halacska julia child némi macera julie powell mastering the art of french cooking

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr964460749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása