HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Mi fán terem a francia lángos?

2012.05.17. 00:00 HunMoiselle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Két éve a Deák téren a francia kulturális napon - ahova mi igazság szerint enni szoktunk volt kijárni, tekintve, hogy kulturális programok tekintetében van (legalábbis volt) még mit javítani – láttam egy helyen kiírva, hogy francia lángos. El sem tudtam képzelni, hogy mi lehet az, hiába kutattam az agyamban a különböző lehetőségek után. Megkérdezni meg nem kérdeztem részben nyilván lustaságból (sok-sok méteres sor, tülekedés mindenütt), de főképp azért, mert annyira képtelenségnek tűnt az ötlet, annyira mellényúlásnak éreztem az egész nevet, hogy azt gondoltam, a tartalom sem éri meg az utánajárást. Mentünk tovább, szürcsöltük a pezsgőnket (az az igazság, hogy bizony szép pénzeket ott szoktunk hagyni a különböző pezsgők bepróbálására, de ez nem a józan alkalom), végül vettünk valami egyéb ételt, és letelepedtünk vele.  Amit végül is választottunk, annyira jellegtelen volt, hogy nem is emlékszem, hogy mi volt, pedig én jó ételt nem szoktam elfelejteni. És ekkor történt, hogy egy pár letelepedett mellettünk két csodaszép szelet tarte flambeéval. Szinte már azon voltam, hogy megkérdezem tőlük, hol szerezték, mikor egy másik pár csapódott hozzájuk érdeklődve, hogy mi is az, amit esznek. Nem kellett hallgatóznom, a lány elég nagy hangon válaszolta, hogy ez valami francia lángos-féle… Ha, sakk-matt!

Hónapokig járt az eszem ezután a tarte flambeén, de nem készítettem, mert nem sokkal később Franciaországba utaztunk, ahol maximum kiskukta vagyok, hazaérve pedig annyira fel voltunk töltekezve hússal, hogy csak könnyebb, zöldségesebb ételeket főztem. A tarte flambeé pedig bizony csöppet sem tartozik ebbe a kategóriába. A következőről van szó: kenyértészta creme fraiche-sel gazdagon megkenve, vöröshagymaszeletekkel gazdagon beborítva, majd húsos füstölt szalonnával nagylelkűen meghintve. Őszinte, robosztus paraszti étel ez Elzászból, a szó legnemesebb értelmében.

Bevallom, nem tudom felidézni, hogy készítettem-e otthon valaha. Azt tudom biztosra, hogy vagy három könyvemben is van hozzá recept, és igen élénken emlékszem az étel jelenlétére, de könnyen lehet, hogy csak a gondolataimban volt jelen, ott viszont olyan mértékben, mintha valóban ízlelném. Itt kétszer csináltam szerűt – szerűt, mert leveles tésztát használtam alapnak. Nemrég jutottam arra a döntésre, hogy na most aztán eljött az idő az igazihoz. Szét is néztem a neten elég alaposan, különösen francia oldalakon, de rengeteg ellentmondással találkoztam. Az egyik felkiáltójellel hangsúlyozta, hogy a tésztájába nem kell élesztő, a következő azt mondta, vegyük a kenyértésztát a péktől, amiben pedig nyilvánvalóan van élesztő. Aztán láttam verziót kevés hagymával, és sok hagymával, előkezelttel és előkezeletlennel, sőt, még lilával is. Végül arra jutottam, hogy ennek semmi értelme, és nagyon jól jönne most a Larousse enciklopédiám, ami persze otthon van, ezért megyek inkább a saját fejem után. A végső taktikám nagyban megegyezett a magyar népmesei hősnővel, aki vitt is a királynak ajándékot meg nem is, ugyanis készítettem egy nagyon alap kenyértésztát viszonylag kevesebb élesztővel, zsiradék hozzáadása nélkül, majd dagasztottam is, meg nem is, és kelesztettem is meg nem is. Hagymából vöröset használtam, két fejet, amit nem karamellizáltam ugyan, de kicsit megpirítgattam felhasználás előtt. Hogy ez így végül mennyire autentikus, a gasztronómiai lexikon hiányában megmondani nem tudom, de hogy számunkra tökéletes lett, az biztos, és a jövőben ehhez a recepthez ragaszkodom. Még a rozmaringhoz is, amivel kapcsolatban viszont bizton állíthatom, hogy héccentség, hogy nem szerepel a tarte flambeé nagykönyvében.

Tarte flambeé

Hozzávalók:

  • 245 g liszt
  • 1 csapott teáskanál szárított instant élesztő
  • 1 nagy csipet cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 rozmaringág
  • 3 púpos evőkanál creme fraiche (ha nem jutnátok hozzá, zsíros tejszín és tejföl egyenlő arányú keverkével jól helyettesíthető)
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • só és frissen őrölt bors

Egy nagy tálban elkeverem a lisztet az élesztővel, a sóval és cukorral, majd a közepén egy kutat képezek, és beleöntöm a langyos vizet. Egy villával alaposan elkeverem, majd kézzel összegyúrom, és úgy 3-4 percig dagasztom, majd meleg helyre félreteszem addig, míg elkészülök a hagymával.

Tehát a hagymák: félbevágom őket, majd vékonyan felkarikázom, és közepes lángon a két evőkanálnyi olívaolajon kevés só és a finomra vágott rozmaring levélkék kíséretében időnként átkevergetve 4-5 perc alatt addig párolom, míg elveszti a nyersességét, kicsit elkezd elszíneződni, de még elég messze van a karamellizálódástól. Hagyom kicsit hűlni, és közben vékonyan felcsíkozom a szalonnát.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután a legnagyobb tepsimmel megegyező téglalapformára nyújtom a tésztát. (Tudom, elég sokszor leírtam, hogy se sodrófám, se helyem a nyújtogatáshoz, de ha nagyon-nagyon-nagyon akarom, akkor megoldom. Letépek egy akkora darab sütőpapírt, amivel szépen ki tudnám bélelni a tepsimet, majd rárakom a kis téglalapformára gyurmázott tésztát, befedem egy szép nagy darab fóliával, majd egy tiszta, kiürült Ricard-os üveggel szépen formára nyújtom. Leszedem róla a fóliát, és a sütőpapírral együtt a tepsibe helyezem.) Sütőpapírral borított tepsibe helyezem, majd vastagon megkenem a creme fraiche-sel. (Nem sózom, a szalonnából kisülő zsír épp elég sót biztosít.) Beborítom a hagymával, megszórom a szalonnával, jó alaposan borsozom, majd a 180 fokra / gáz 6-os fokozatra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt mennyeien ropogósra sütöm.

Az egyszerűbb ételek közül, amiket valaha kóstoltam, ez az egyik legeslegfinomabb. Monsieur nemrég azt mondta, hogy ez az egyik kedvence a repertoáromból, és minden nap tudna belőle enni.

 
 

Ui.1.: Ez a mennyiség elvileg négy embert jól kéne, hogy lakasson, de mi ketten megesszük, és Monsieur sír a végén, hogy miért csak ennyit csináltam, ő nem diétázó tinilány…

Ui.2.: Igen, a képen van saláta a lepény mellett, mert először dinka fejjel odapakoltam, de az ég adta világon semmi szükség nincsen rá. Csöppet sem. Jelen esetben én is könnyen belátom.
 

11 komment

Címkék: vöröshagyma rozmaring szalonna francia konyha kenyértészta creme fraiche tarte flambeé elzászi lepény

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr164521331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brukk 2012.05.17. 11:21:59

Ezt itthon úgy hívják, hogy tökipompos.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.17. 11:58:00

@Brukk: Öhöm-öhöm...derengett, hogy egyszer az ezredforduló környékén kóstoltam valami ilyesmit a Szigeten... :-)
Abban tudsz segíteni, hogy melyik tájegységhez köthető? (Igen ízes neve van...)
És otthon mivel kenegetjük? Tejföllel, túróval, juhtúróval?

csigaszeg 2012.05.17. 14:16:04

Ezt nálunk , Vas megyébe úgy hívják, kenyérlángos, (langalló)
kemencébe szokás sütni,isteni finom, feltétnek sima fokhagymás tejföl, lila hagyma,pirított szalonna, esetleg még sajt..........de ha csak ,liba vagy kacsazsírral kened meg az is isteni finom.........

tattila 2012.05.17. 14:52:56

A névhez: Ez egy alap paraszti étel. Ahol van kenyér, meg hagyma, meg szalonna, ott ilyen étel is van. Van ilyen máshol is, nem csak a franciáknál.
Az autentikussághoz: Mivel alap étel, annyiféleképpen lehet autentikusan készíteni, ahányféleképp nem rontják el. Vagyis az "autentikus" recept: hagyma és szalonna sósan, fűszeresen, kenyérszerű tésztán sütve. Plusz még rajta tejföl vagy hasonló olyan dolog, ami paraszti konyhán van. És mivel lángosnak hívják, akkor az autentikus sütési mód is definiált.
Bónuszként a pizza "autentikus" receptje: a "tejföl" helyett/mellett sajt, a hagyma és a szalonna helyett/mellett egyéb, a kiskertben termő zöldségek.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.17. 16:02:12

@csigaszeg: Ez a langalló név nagyon tetszik, csodás a hangzása! Érdekes lenne összegyűjteni, hogy az ország különböző területein miként tisztelik, biztos vannak további (név)változatok...! (A franciáknál egyébként a másik elnevezése - Elzász révén - a németes falmmekueche.)
Ami pedig a liba- és kacsazsírt illeti, azok bizony minden ételt a mennyekbe emelnek! (A borheteket is részben a nyakló nélküli zsíroskenyér-evészetért szeretem annyira...)

gam111 2012.05.17. 18:32:26

Nagyon jó, ki fogom próbálni! Viszont, ha nincs időtök, egy kis csalással hasonló ízvilág érhető el. Vegyetek egy sima pizza lapot (álltalában kettő van egy csomagban, ez nem véletlen:), de soha se mirelitet! Kenjétek meg bőven tejföllel, amit előtte borssal, sóval, stb.-vel megszórtatok, majd sok hagymát rá, de akár sonkát, szalonnát is tehetünk rá, majd sajttal koronázzuk meg az egészet. Sütőben kb.8-10 percig sütjük. A tejföl beszívódik a tésztába, teljesen olyan íze lesz, mint a langallónak. Ez kb.15 pec alatt meg van és nem 900 forint a Vörösmarty téren:)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.17. 23:33:51

@gam111: Köszi a tippet! :-)

Ejha, nem is találkoztam ilyennel a Vörösmarty téren! Vagy nem járok eleget arra, vagy nem elég nyitott szemmel bóklászom... (Apropo árak: mi utljára 3 vagy 4 éve ettünk ott sült kolbászt Bálint napkor. Két kolbász, két szelet kenyér és mustár került akkor! 2500 forintba. És nem volt jó. Sőt, kiábrándítóan kellemetlen volt. Ott is hagytuk a felét, pedig a hideg kiráz a pazarlástól...)

Intizar 2012.05.18. 01:02:09

Mondják azt úgy is, hogy Elsässer Flammkuchen, de ez már rút irredentizmus, piha!

Intizar 2012.05.18. 01:05:43

Mellesleg a hagyományos magyar kenyérlángos (kemencés lángos, langalló, töki pompos és biztos sok minden még, éppen csak a balatonparti lehúzók által népszerűsített olajbafujtott változat nem) pűnkt ugyanez, nem beszélve a pizzáról. Csak az változik, amivel megrakják.

Brukk 2012.05.18. 13:10:25

@HunMoiselle: A "pompos" elnevezés ha minden igaz somogyi/tolnai(?).
Nálunk Zalában - Göcsejben - kenyérlángos és langali. Igen "i"-vel.
süti beállítások módosítása