Nagyon-nagyon régóta szemezgettem a Good Food Online garnélás curry receptjével, de valahogy mindig úgy voltam vele, hogy lesz a garnélának ennél jobb helye is. Például spanyolosan, sherryvel és chilis olajban, vagy spenóttal és tejszínnel tagliatelle mártásának. Meg aztán mindig felróttam neki, hogy nincs benne zöldség. És érdekes, hogy most pont a zöldségek miatt jutott eszembe, ugyanis bevásárlás közben kissé ámokfutottam ezen a fronton, és jelentősen túlvásároltam magam. De időnként mikor meglátom ezeket a zsenge csodákat, sehogy sem sikerül ellenállni…
Csodálatos hosszúszárú, keskeny brokkoli nézett rám nagy szemekkel a hűtőből, és friss zöldbab, sőt, bébibaba hüvelyes zöldborsó. És mind egyszerre akartak a számba ugrani. A curryt pedig erre találták ki. Hát elővettem a receptet, alaposan leporoltam, itt-ott még kicsit kiigazítottam, és megszületett az alábbi thai jellegű poéma. Azért mondom, hogy jellegű, mert annyira nem ástam még bele magam a thai kulináriába, hogy biztos ítéletet tudjak alkotni, mindazonáltal thai curry pastát használtam, no meg a kókusztej használata egy indiai tájegységet leszámítva főképp a thai konyha jellemzője. No persze nyilván legjobb lenne saját készítésű pasztát használni, aminek az előállítása mellesleg nem ördöngösség, de kell hozzá robotgép, amivel itt nem rendelkezem. Ha lenne, akkor már csak a lustaságra tudnék hagyatkozni…
Thai jellegű curry garnélával és zsenge zöldségekkel
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
2 picike fej vöröshagyma finomra vágva
1,5 chili (belátom, egy is elég lett volna, de egy másik fél is ott árválkodott a konyhapulton, márpedig így hogyan hagyhattam volna ki a jóból?)
5 evőkanál thai piros curry paszta (Blue dragon márkájút használtam, és megkockáztatom, hogy a Tesco tart otthon is – ha nem, maradnak a gombamód szaporodó ázsiai élelmiszerboltok)
1 evőkanál paradicsompüré
3 dl zöldségleves
2 dl kókusztej
20 dkg zsenge zöldbab végei le, majd ők maguk félbevágva
125 g hosszúszárú brokkoli (ha akadna vastagabb, hosszában felezem)
150 g nagyon zsenge hüvelyes zöldborsó (annyira zsenge, hogy hüvelyével egyben ehető)
kis csomag koriander
15 dkg nyers garnéla (fagyasztottam volt, azt felhasználás előtt felengedtem)
Az olajon pár perc alatt megfonnyasztom a hagymát, majd hozzáadom a curry pasztát, és egy percig kevergetve pirítgatom. Következő lépésként hozzáadom a paradicsapürét, a levest és a kókusztejet is, majd 10 perc alatt alaposan összeforralom. Eztán belekeverem a zöldségeket, és úgy 2-3 percig főzöm. Mivel korianderem csak a mélyhűtőben akadt, ezért most hozzáadom a felaprított leveleket is a szárakkal együtt, de ha friss lenne, akkor a leveleket félretenném a tálaláshoz. A korianderrel együtt a garnélát is bemutatom a többieknek, és addig főzöm, míg mindkét oldala szürkéből pinkre vált. Ez most nem telt többe abszolút szó szerint 1, maximum 2 percnél. Ezután elzártam a lángot, és lefedtem a serpenyőmet, míg kitálaltam a rizst – a garnéla még ugye pont teljesen készre főtt a forró közegben (nagyon kell vele ugyebár vigyázni, mert ha túlfő, élvezhetetlenül gumis lesz).
Öreg hiba volt eddig várni ezzel az étellel, mert abszolút nyerő. Csípős, paradicsomos, frissen roppanós, illatos és enyhén édeskés. Tökély!