Nem olyan rég vettem fél kiló paszternákot, hogy valami hús mellé legyen belőle sült, karamellizált köret, de valahogy nem akart összejönni a dolog. Nem került újabban se malac, se marha a kosaramba, hal mellé pedig szerintem nem illik, az én ízlésem szerint legalábbis. Úgyhogy eljött a pillanat, mikor úgy döntöttem, nem várok tovább, lesz belőle leves egyéb kamrazöldségekkel kiegészítve. És mivel a paszternák és a sárgarépa édeskés irányba viszik el az ízeket, ezért úgy gondoltam,ellensúlyozom dolgot, és adok a levesnek egy nagyon enyhe indiai jelleget őrölt római kömény, chili és vöröslencse formájában.
A paszternákról még megjegyezném, hogy nem helyettesíthető (vagy legalábbis igen eltérő eredménnyel) petrezselyemgyökérrel, ugyanis a paszternák erőteljesen édeskés ízű, így nem is meglepő, hogy a XVI. századi Európában - a cukorrépa elterjedése előtt - előszeretettel használták édesítésre. Ezen felül jelentősége abban is rejlett, hogy lakatató volt és olcsó, hiszen könnyen termeszthető, kitűnően bírja a hideget - olyannyira, hogy fagy hatására keményítőtartalma cukorrá alakul át, ami még vonzóbbá teszi sokak szemében -, így a burgonya térhódítása előtt a társadalom nagyrészét bizony ő lakatta jól. De ahogy az már lenni szokott, a sárgarépa és krumpli elterjedésével háttérbe szorult, népszerűsége vészesen hanyatlott, olyannyira, hogy hazánkban nem kevés utánajárást igényel a beszerzése. Mindazonáltal Nagy-Britanniában például reneszánszát éli: bárhol kapható, továbbá a sztárszakácsok csak úgy ontják magukból a változatosabbnál változatosabb recepteket, melyekben a paszternák a főszereplő.
Jótékony hatásai miatt egyébként nálunk is kívánatos lenne, hogy ismét bekerüljön a köztudatba. Kiváló B- és C-vitamin forrás, tele van rostokkal, melyeknek köszönhetően csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet. Magas a fehérje-, a kálcium- és a foszfortartalma, illetve illóolaj-tartalma révén hatékony vizelethajtó és görcsoldó is.
Krémleves gyökérzöldségekből
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma nem túl finomra kockázva
- 5 közepes paszternák felkarikázva (fél kiló)
- 2 közepes sárgarépa felkarikázva
- 1 közepes krumpli felkockázva
- 75 g vöröslencse
- 2 bird’s eye chili felkarikázva (aki nem szereti, ha nagyon csíp, magozza ki, aztán nagyon alaposan mosson kezet)
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 l zöldségalaplé
- 5 dl zsíros tej
- só
- A tálaláshoz: bird’s eye chili, tejföl vagy joghurt, esetleg koriander
Egy nagy lábosban az olajon mérsékelt lángon, úgy 5 perc alatt, kevés só kíséretében puhára párolom a hagymát. Hozzáadom a lencse kivételével a zöldségeket, újabb 5 percig kevergetve pirítgatom őket, majd megszórom a római köménnyel, és hozzáadom a chilit is. Alaposan átkevergetem, majd felöntöm a zöldséglevessel, felforralom, hozzáadom a vöröslencsét is, és újraforrástól számítva 25 percig alacsony lángon gyöngyöztetem.
Elzárom a lángot, botmixerrel pürésítem a levest, majd felöntöm annyi tejjel, hogy kellemes állaga legyen (ehhez az én ízlésem szerint 5 deci kellet). Nagy lángra visszateszem a tűzre, és ahogy elkezd rotyogni, kész is. Illetve még gyorsan az ellenőrzöm a fűszerezést, az sosem árt.
Az őrölt római kömény miatt kicsit indiai ízvilágú, és ezért tálalásnál igazándiból joghurt és koriander illene hozzá. Azonban nekem ez úgy túl édes lenne, így inkább tejföllel savanyítok rajta egy keveset. Koriander jöhetne, de az sajnos most nem akadt itthon, ezért csak a szín miatt rávágtam egy kevés bazsalikomot. Az extra chili a tetejére esetemben kötelező, másnál ebben a kérdésben nem igazán vagyok biztos...