HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Viszlát 2012, Éljen 2013!

2013.01.14. 23:25 HunMoiselle

Lévén szó az 2013 első bejegyzéséről, megragadom az alkalmat, hogy Mindnyájatoknak egészségben, vidámságban, sőt mi több boldogságban, földi javakban és pezsgővel, továbbá mennyei borokkal kísért finom falatokban gazdag újévet kívánjak!

Továbbá köszönet minden kedves olvasónak az idelátogatásért, esetleges tetszésnyilvánításért, és pláne azoknak, akik kommentelőként vagy a Facebook-oldalon aktívan részt vesznek a blog életében, hisz ők segítenek legtöbbet a visszajelzéseikkel, illetve bíztatásukkal, olyannyira, hogy néhányukra már így, kvázi ismeretlenül is barátként kezdek gondolni.

Az új évvel elérkezett a blog második születésnapja is, és hogy méltóképpen ünnepeljem, itt az ideje az áttekintésnek: mi történt a blogon 2012-ben, mely fogásokat kedveltétek legjobban Ti, és melyeket én, és mik azok a területek, melyeket fejleszteni szeretnék. És mint minden áttekintés, ez is azzal kezdődött, hogy átolvastam a tavalyi összegzést különös tekintettel a célkitűzésekre, és meg kell állapítsam bizony, az eredmény elég vegyes. Példul tavaly sajnálkozva állapítottam meg, hogy csak 117 bejegyzés született, erre idén még annál is kevesebb, 104 került fel a blogra. Ugyanakkor amit tavaly hiányoltam, vagyis a hosszabb lélegzetvételű, bonyolultabb bejegyzéseket, idén némileg abszolváltam: felkerült egy tapas- és egy szülinapi menü, aztán a fehérboros kagyló és a sült csirkém receptje, de továbbra sem készültem el a sókéregben sült aranydurbincs leírásával. Aztán még mindig nem vettem a fáradságot kovászos kenyér készítésére, és nem dolgoztam velős csonttal, illetve tintahallal sem, ellenben a tervezetteknek megfelelően növeltem a francia és a magyaros receptek arányát. Az ételfotók minősége talán egy kicsit javult, de sajnos még mindig messze elmaradt a kívánatostól, amiért én részben a szeretett, ámde mostanra jócskán kiöregedett fényképezőgépemet okoltam. Nos, a jövőben a kamerát nem okolhatom, megkaptam ugyanis Karácsonyra Monsieur szüleitől a Nikon legújabb Coolpix modelljét, az S3300-ast, úgyhogy ijesztő módon, a többi már elvileg csak rajtam múlik…

A meg nem valósult célok ellenére a blog, és a konyhánk izgalmas évet tudhat maga mögött. Talán a legfontosabb változás, hogy végképp felhagytam a bolti kenyérvásárlással, hogy a saját magam által készített, tartósítószer, és általában cukormentes finomságokat együk. A másik, hogy Julia Child belépett az életembe, vagyis inkább a konyhánkba. Aztán – bár a blogon sajnos nem érződik – rengeteg halat ettünk az elmúlt évben, például morgóhalat, sokféle tőkehalat, szardíniát, makrélát, aranydurbincsot. Be is szereztem három csak halakkal foglalkozó könyvet: a Larousse válogatását, a CJ Jackson szerkesztette halas könyvet, és Sophie Grigson könyvét, melyet akkori férjével közösen írt. Ezen kívül, bekövetkezett, amit pár éve még nem gondoltam volna: szinte felcseréltem a szépirodalmat, illetve történelmi regényeket gasztronómiai regényekre. Julia Child Életem Franciaországban című önéletrajzi írását korábban már említettem, de elolvastam Julie Powell témába vágó könyvét is, vagy legutóbb példul Susan Loomistól a Ház a Tatin utcán című kedélyes írását, igyekszem is majd belőlük egy beszámolót összehozni. Az előre egy hétre gondosan megtervezett vacsoramenümet pedig gyakorlatilag teljesen felváltotta a spontán főzés öröme, aminek viszont hátulütője, hogy kevesebb kinézett recept öltött testet a konyhámban a mit-találok, mi-jut-eszembe fogásokkal szemben vívott harcban. Viszont a maradék-felhasználást, ha szabad ilyet mondanom, tökélyre fejlesztettem. Ezeken kívül egy meglehetősen agresszívnak nevezhető kommentpárbaj is lezajlott tavasszal, melynek kapcsán leszögeztem, hogy a jövőben fenntartom magamnak a jogot arra, hogy ha valaki pusztán támadó, bántó célzattal ugrabugrál nálam, kimoderálom, hogy a lába sem éri a földet.

No de ennyit most tavaly felvetett kérdésekről, lezajlott eseményekről, következzen most az tíz recept, amelyeket Ti a leginkább értékeltetek. A listát nem a látogatószámok alapján állítottam össze, hisz egy-egy Index-címlap több ezer látogatást eredményezett, ami azonban egyáltalán nem garancia arra, hogy az adott írást kedveltétek is. Helyette a Facebook-féle tetszésnyilvánításokat vettem alapul, melyek ugyan szintén nem teljesen megbízhatóak, hiszen a like-számláló időről-időre random mód nullázódik, vagy ha nem, akkor is néhány like eltűnik az éterben, de még mindig ez tűnt a legbiztosabb támpontnak. Jöjjön hát a top 10:

1. Tarte flambeé, avagy a creme fraiche-sel megkent, szalonnával és hagymával gazdagon megszórt francia kenyérlángos, mely kiemelkedő módon 56 like-ot kapott – nekem is nagy kedvencem, kéthavonta biztos asztalra kerül.

2. Fougasse, avagy provence-i, saját magam által képzett szóval mondva levél-lepény-kenyér – repertoárom elmaradhatatlan darabja, a pain d’epie (előbb-utóbb az is felkerül) mellett kedvencünk, ha hideg vacsorát eszünk, vagy valamit tunkolni kell.

3. Szépségesen krémes cukkinis lasagne – bevallom, azon csöppet meglepődtem, hogy egy vegetáriánus cukkinis lasagne-recept az előkelő harmadik helyen landolt, bár tény és való, hogy ritka jól sikerült fogásról van szó, nyugodt szívvel ajánlom mindenki figyelmébe.

4. Rázva pirítgatott thai jellegű tészta kagylóval – gyors és könnyen elkészíthető fogás, nekem jól bevált formula, de gyanítom, a like-ok egy része az Indexnek köszönhető.

5. Gratin de Pommmes de Terre Provençale, vagyis Provence-i rakott krumpli - az első étel, amit elkészítettem Julia Child Mastering the Art of French Cooking című könyvéből. Időigényes, de nagyon finom, ráadásul főételként és ünnepi köretként is megállja a helyét.

6. Rukkola saláta aszalt paradicsommal, olívabogyóval, mozzarellával és rozmaringos krutonnal – megkockáztatom, hogy a legjobb saláta, amit tavaly készítettem. Tovább turbózható, ha lecseréljük a sima mozzarellát bivalymozzarellára.

7. Vasárnap esti sült csirke - évek óta készítem kisebb-nagyobb változtatásokkal, igazi örökzöld, sosem lehet megunni.

8. Moules marinieres, vagyis fehérboros feketekagyló  - vagy tízszer készítettem a tavalyi szezonban, az egyik főkedvencünk.

9. Kolbászos spagetti a paradicsomos fajtából – egyszerű, őszinte ízek, gyors kivitelezés, chilivel fűszerezve.

10. Krémtengerben úszó malacszelet fényezett sárgarépával, pirított krumplival és mandarinos, diós zöldsalátával - egyszerűen kivitelezhető, ám mégis rafinált, könnyedén továbbvariálható, és mit tagadjam, fölöttébb büszke vagyok rá.

A következő legyen a saját listám, amiben azok már nem versenyeznek, akik az előző listában is szerepeltek. Nem feltétlenül azokat az ételeket válogattam ide, amik a legeslegfinomabbak (bár akad olyan is), hanem inkább azokat, melyeket leggyakrabban fogyasztottuk vagy azért mert gyorsak, egyszerűek, vagy mert az alapanyagok általában kéznél vannak, és relatív egyszerűségük ellenére jóleső elégedettséggel töltik el az éhes gyomrot.

1. Vörösboros-paradicsomos polipragu illatos búzatörettel - maga a ragu a Saturday kitchen fickó, James Martin receptje, a köret saját kreálmány, és azt kell mondjam, tökéletesen passzol hozzá. Csorog a nyálam, valahányszor eszembe jut.

2. Gnocchi al burro e salvia, vagyis gnocchi vajjal és zsályával - igazi olasz klasszikus. Melós ugyan az elkészítése, de az eredmény mindenért kárpótol, ráadásul ha az ember bespájzol a mélyhűtőbe zsályából, gyakorlatilag bármikor kivitelezhető.

3. Pad thai - Gordon Ramsay verziója a klasszikusra, némi extra zöldekkel turbózva, szerintem egyszerűen fenomenális.

4. Lazac rengeteg zölddel - tökéletesen ropogósra sült lazac sok komponensű zöld salátával, izgalmas öntettel: friss, ízes, illatos, és higgyétek el, kiadós is.

5. Melanzana alla parmigiana, vagyis padlizsán paradicsommal, mozzarellával és parmezánnal összesütve  - újabb olasz klasszikus saját ízlés szerint, mely pillanatok alatt ez egyik vegetáriánus kedvencünk lett, nyáron egyszerűen kötelező.

6. Thai jellegű curry garnélával és zsenge zöldségekkel - számtalanszor készítettem így is, máshogy is: csak zöldségekkel, esetleg kagylóval; mindenhogy rajongok érte.

7. Franciás ökörmájragu - véletlen született, és milyen hálás vagyok érte a véletlennek! Visszatér még számtalanszor, abban biztos vagyok.

8. Paella kagylóval és chorizóval - ezzel tényleg semmi macera nincs, az ember kicsit pirítgat, majd mindent a serpenyőbe szór, és elmehet kipihegni a nap fáradalmait, ugyanis a munkának annyival vége is. Feltöltött mélyhűtővel igazi jolly joker.

9. Pizza Margherita Rapida - ha nem volt ötletem, mit készítsek vacsorára, rengetegszer készítettem ezt a mérhetetlenül egyszerű, ámde fölöttébb nagyszerű pizzát. Liszt, élesztő, passata, mozzarella, bazsalikom, és a sütőben megszületik a csoda.

10. Indonéziai pirított rizs füstölt hallal - mióta Kasztliba költöztünk, legalább tízszer került asztalra kisebb-nagyobb változtatásokkal: hol a halon variálok, hol a zöldségeken. Gyors, egyszerű, és nagyon-nagyon finom. A maradék is jó másnap is, akár hidegen is, úgyhogy ebéddobozba is kiváló.

2012 bizonyos fokig a péksütemények éve is volt. Bár szegény pain d’épi számtalanszor emlegetve volt, még mindig nem került megírásra az aszalt sárgabarackos brioche-sal együtt, azért így is van miből válogatni:

1. Ott a fentebb már említett fougasse,
2. a Hairy Biker páros skandináv rozskenyere,
3. Paul Hollywood Hot cross bunja, ami tradícionális angol nagypénteki csemege,
4. Nigella mennyei napokig friss krumplis kenyere,
5. a pillanatok alatt készülő, élesztőmentes ír szódakenyér,
6. és végezetül csigaszerű Chelsea bun, szintén Paul Hollywood gyűjteményéből.

És immáron annyi maradt már csak immár hátra, hogy megosszam Veletek, mit tervezek jövőre. Ezúttal nem írok hosszú listát, mert csak egy dologra szeretnék törekedni, de arra nagyon-nagyon: mindent megírni, amit arra érdemesnek találok, amiben fantáziát látok. Ne menjen úgymond semmi veszendőbe…

És még egyszer nagyon-nagyon BUÉK mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: szolgálati közlemény receptek top 10 évértékelő BUÉK

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr945018875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása