HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

A molnárnét szeretjük, a molnárné jól főz!

2013.01.25. 20:42 HunMoiselle

sole_meuniere_1_130124.jpg
A sole meuniére, vagyis nyelvhal molnárné módra a klasszikus francia konyha egyik remeke. Egyszerűségében maga a tökély: a delikát, enyhén édeskés húsú halat először fűszeres lisztben megforgatják, majd tisztított vajban oldalanként pár perc alatt illatos-omlósra sütik, végül citromlével és finomra vágott petrezselyemmel ízesített barnavajjal körítik. Egy magára valamit is adó bisztróban csak egész halat szolgálnak fel, amit aztán az asztalnál a felszolgáló szabadít meg a nem kívánatos részektől, vagyis a két szélén végigfutó apró szálkáktól és a gerinctől. A színház a hagyomány része, de praktikus célokat is szolgál: a hal egészben megsütve kevésbé hajlamos a kiszáradásra, szétesésre a serpenyőben, azáltal pedig, hogy csak az asztalnál filézik, és nem a konyhában, lassabban hűl ki. A vendégnek nem kell vele bajlódnia, és persze ha szemfüles, ellesheti azokat a precíz mozdulatokat, ahogy a hozzáértő két kanál segítségével pillanatok alatt eltűnteti a nemkívánatos részeket.

Többször készítettem már sole meuniére-t, de még sosem a nagykönyv szerint. Egyetlen egy kivételes alkalomtól (hollandi mártás) eltekintve ugyanis mindig lusta voltam vajat tisztogatni, beértem a „vaj és egy kevés olaj” megoldással. (De nemsokára bespájzolok ghíből, és onnantól kezdve csak úgy ontom a tisztított vajas recepteket.) Mostanra azonban már nem ez az egyetlen változtatás, amellyel élek: a receptet a saját ízlésemre szabtam, kapribogyóval és kaporral egészítve ki a szószt.

A sole meuniére-t tradicionálisan néhány szem főtt burgonyával tálalják, de mivel azért mi annyira nem rajongunk, citromos-rukkolás tört burgonyát készítek mellé. Továbbá hogy zöldség is kerüljön a tányérra, Monsieur kedvencét, vajjal párolt pórét is rittyentek kísérőül.

Végezetül következzen itt néhány praktikus megjegyzés a receptek előtt:

Hal. Alapvetően közönséges nyelvhalra (angolul: Dover sole; franciául Sole) van szükségünk, de elkészíthető kisfejű lepényhalból (ang: Lemon sole; fr: Limande-sole), sima laposhalból (ang: Plaice; fr: Carrelet vagy Plie), sima rombuszhalból (ang: Brill; fr: Barbue), illetve végső soron akár lepényhalból (ang: Dab; fr: Limande) is. A felsorolásban a legjobb minőségűtől haladtam a legközönségesebb felé, így nyilvánvalóan a fogás nyelvhalból a legfinomabb, de lepényhalból is bármikor megenném (meg is szoktam). Az alábbiakban én sima laposhalat használok.

Filé vs. egész hal. Filével dolgozni nem bűn: praktikussági szempontból érdemes mérlegelni, hogy egész- vagy filézett halat óhajtunk-e. (Pl. hány személynek készül az étel; milyen típusú halhoz tudunk hozzájutni, és az mekkora; mekkora a serpenyőnk; tudunk-e asztalnál kanállal filézni, hogy vendégek előtt megcsillogtassuk kulináris zsenialitásunkat, stb.) Ha filét, nagyon gondoljuk át a sütési időt, illetve a halat nagyon óvatosan forgassuk a serpenyőben, nehogy szétessen. Én egyébként most két gyönyörű filét kaptam éppen.

Kapribogyó. Nem mindegy, hogy sóban vagy ecetben eltett kapribogyóval dolgozunk. Ha sóval van konzerválva, használat előtt mindenképp be kell áztatni úgy fél órára, majd leitatni róla a nedvességet. Amennyiben ecetes, kóstoljuk meg főzés előtt, hogy mennyire erős az ecetes jellege, és ha úgy ítéljük meg, ezt is áztassuk be. Továbbá ha nagyobb méretű kapribogyót kapok, akkor én szeretem finomra vágni, hogy ne bontsák meg nagy bogyók az étel egységét.

Petrezselyem. Otthon mondjuk nem jellemző, de itt számtalanszor előfordul, hogy nem kapok sima, csak fodros levelű petrezselymet. Ez a közönségesnél ízre és állagra nézve is jóval erőteljesebb, ami itt például kifejezetten nem szerencsés. Ezért ha lehet, igyekszem még apróbbra vágni, illetve sima társával ellentétben még azelőtt a barnavajhoz keverem, mielőtt elzárnám alatta a lángot, hogy kicsit megtörjön úgymond.

Nyelvhal molnárné módra rukkolás-citromos törtburgonyával és vajban párolt póréhagymával

Poireaux Braisés au Beurre…

… vagyis Julia Child vajjal párolt póréhagymájának receptje itt található.  Annak az elkészítésével kezdek. Párolás után viszont nem rakom be a sütőbe, hanem a pórékat melegen tartom, a visszamaradt vajas főzőlevet (úgy 2-3 evőkanálnyit) pedig majdan a tört krumplihoz keverem.

Tört burgonya rukkolával és citromlével

Hozzávalók 2 óriási adaghoz:

  • 50 dkg kicsi újkrumpli alaposan lesikálva, de nem megpucolva
  • 2-3 evőkanálnyi a póré vajas főzőlevéből
  • 1-2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 2 nagy marék rukkola (úgy 45-50 dkg)

A krumplit lobogó sós vízben úgy 10 perc alatt megfőzöm, majd visszazuttyantom a lábosba, és kis lángon alágyújtok egyrészt, hogy elpárologjon róla minden nedvesség, másrészt azt sem bánom, ha egy kicsit odakap, ugyanis úgy izgalmasabb ízű lesz a végeredmény. Időnként átrázogatom, és mikor elégedett vagyok a küllemével, elzárom alatta a lángot, és nekiesek a krumplitörővel. No nem végzek alapos munkát, csak úgy épphogy darabos eredmény a cél.

Megszórom némi sóval, ráöntöm a póré visszamaradt vajas főzővizét, némi extra szűz olívaolajat, a citromlevet, és rádobom rukkolaleveleket, majd alaposan  összeforgatom, és készen is van.

Sole meuniére minálunk

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 x 125 g sima laposhal filé (ezúttal; lásd fentebb)
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 10 + 20 g vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 2 teáskanál kapribogyó (lásd megjegyzések)
  • 1 evőkanál finomra vágott kapor
  • só és frissen őrölt bors

Egy nagy tányért finoman körbeszórok liszttel, majd a lisztet alaposan sózom és borsozom. Egy nagy serpenyőben (amiben kényelmesen elférnek a filéim) közepes lángon összeolvasztom a 10 grammnyi vajat az evőkanálnyi olajjal. Az előzőleg alaposan leitatott halacskákat megforgatom az ízesített lisztben, hogy az mindenhol befedje őket, majd lerázom róluk a felesleget. Mikor a vaj habzik a serpenyőben, a filéket bőrös oldalukkal lefelé beleteszem, és másfél percig sütöm. Eztán egy lapáttal óvatosan megfordítom, és 1 percet adok annak az oldalának is. Végül előmelegített tányérra szedem, és elkészítem a helyén a szószt.

A lángot kicsit erőteljesebbre veszem a serpenyő alatt, és beledobom a 20 grammnyi vajat. Miután habzani kezd, addig hevítem tovább, míg enyhén barnás színt kap (de vigyázat, nehogy megégjen a tejfehérje!), és igazából megcsapja az orromat a barnavaj csodás dióillata. Ekkor beleszórom a kapribogyót, és el is zárom a lángot. Mehet a serpenyőbe a petrezselyem, a kapor és a citromlé is, esetleg icipici só, majd egy gyors keverem-kavarom, és a szószt becsülettel elosztom a két filé között.

Egyszerűen mennyei. A hal enyhén édeskés, rendkívül delikát; a szósz citrusos, kicsit fanyar, de a barnavaj simogató. A póréhagyma tökéletesen visszatükrözi a hal édességét, míg a krumpli, azon túl, hogy zseniális benne a rukkola, és főzőlevektől illatos, hasonló relációban van a szósszal, vagyis visszatükrözi annak citrusosságát. Hosszú ideig bírnám enni minden áldott nap, úgy hiszem…

sole_meuniere_2_130124.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: citrom póréhagyma kapor kapribogyó petrezselyem francia konyha halacska nyelvhal laposhal Julia Child sole meuniére barnavaj tört burgonya molnárné módra

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr465043987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása