HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

A róka, meg a csirke, meg a tölgy

2013.09.19. 13:45 HunMoiselle

salata_rokagombaval_konfitalt_csirkemajjal_2_130918.jpg
Bevallom, sosem találkoztam még zöldséges standon rókagombával, úgyhogy igencsak felcsillant a szemem, mikor júliusban az első erőteljesebb itteni (mármint nem fraoi, hanem saint-germain-i) szupermarketmustrámon rám mosolygott egy halom. Aztán közelebbről szemügyre véve őket rájöttem, hogy az nem szívből jövő mosoly volt, hanem kínvigyor, tekintve, hogy őkelmék Bulgáriából utaztak idáig, és az út pora bizony szemmel láthatóan nyomot hagyott rajtuk. Tehát akkor sem vettem volna, ha nem majd’ 20 euróért árulták volna kilóját. Azóta egyébként feléjük sem néztem, bár ez részben abból is fakad, hogy igen ritka esetekben keveredem a szupermarket zöldségrészlegére, mert hogy arra ott a piac… ahol egyszer csak, nagyjából szeptember elején, szintén feltűntek a kis vörösök! És innentől kezdve nem volt apelláta: nyilvánvaló, hogy vennem kellett belőlük, de mihamarabb!

Még sorban állás közben beugrott, hogy valahol láttam egy receptet, ahol a rókagombát konfitált zúzával pirították, és enyhén ázsiai jellegű öntettel nyakonöntött salátával ették. Úgyhogy több se kellett, a gomba mellé kértem rögtön tölgylevélsalit és koriandert is a zöldséges fiútól, majd a szárnyas stand felé vettem az irányt, ahol végül konfitált csirkemájat vettem, mert a zúzához most nem volt hangulatom.

salata_rokagombaval_konfitalt_csirkemajjal_1_130918.jpg

Na most igen, nagy valószínűséggel nem lehet otthon konfitált csirkemájat kapni. Viszont az elkészítése, bár nem két percet vesz igénybe, de cserébe hihetetlenül egyszerű. A csúnyaságoktól megtisztított, leitatott májakat először úgy 10 órára (vagy egy éjszakára) alaposan meg kell szórni nagy szemű tengeri sóval és tört borssal, majd le kell mosni, és ismét alaposan leszárogatni. Eztán mehet egy lábosba annyi kacsa- vagy libazsírral, ami épp ellepi, és nagyon alacsony lángon egy órán át kell főzni. A máj mellé a zsírba lehet dobni néhány gerezd fokhagymát, esetleg egész ág kakukkfüvet is. A végeredmény iszonyatosan krémes, ízes, csodás, és ha valaki nem akarja azonnal megenni az egészet, akkor porciózza ki kisebb tálkákba, az adagokat öntse le annyi zsírral, ami befedi, és így hetekig eltarthatja a hűtőben. Ehető simán kenyérrel és mondjuk lilahagymával, salátákhoz, vagy mondjuk pürésítve májkrémként. De ha valakinek nincs kedve a konfitálással (abálással) vesződni, az elkészítheti az alábbi salátát friss májból is természetesen, az is tutira mennyei lesz.

Saláta rókagombával és konfitált csirkemájjal

Hozzávalók 2 dörgedelemesen óriási adaghoz:

  • 30 dkg konfitált csirkemáj
  • úgy egy arasznyi szikkadt baguette (vagy helyette mondjuk kovászos kenyér)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 40 dkg sárga rókagomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy fél fej tölgylevél saláta (vagy ami épp tetszik)
  • 1 csokor koriander
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • só és frissen őrölt bors

A salátát leveleire szedem, átmosom, kicentrifugázom. A baguette héját levágom, majd a belét úgy 1-1,5 centis kockákra aprítom. A konfitált májat falatnyi darabokra vágom, a zsírját félreteszem. A rókagombát - jobb eszköz híján – egy papírtörlővel finoman tisztára törlöm (mosni nem szabad), majd a nagyobbakat könnyedén fogyasztható darabokra tépem/metélem.

A konfitált máj körüli kacsazsírt egy nagy serpenyőbe öntöm (ha nem lenne elég, kiegészítem némi olajjal), nagy lángon felhevítem, majd krutonná pirítom benne a kenyérkockákat, és szűrőkanállal egy óriási tálba szedem őket, majd ha esetleg morzsás lett a serpenyő, kitörlöm.

Az eddig használt serpenyőbe öntök egy evőkanál olajat, és mérsékelt tűzön átpirítom benne a májdarabokat. Eztán belekeverem a rókagombát is, majd a fokhagymát, enyhén sózom és borsozom, végül erőteljesebb tűzön időnként megkevergetve 5 perc alatt készre pirítom.

Közben a krutonokra tépkedem a salátát, és hozzáaprítom a koriandert is. A kész gombás májat az esetleges levekkel együtt a zöldekre zuttyantom, meglocsolom az olíva- és a szezámolajjal, illetve a szójaszósszal, majd alaposan összeforgatom, és tálalok is.

salata_rokagombaval_konfitalt_csirkemajjal_3_130918.jpg
Nyugodtan csurranhat mellé némi nem túl testes vörösbor is, ízleni fog neki! (Nekünk meg pláne! Olyan fenséges vacsoránk kerekedett így, hogy végül azt se bántuk, hogy a tervezettekkel ellentétben nem mentünk be délután csavarogni Párizsba.)

19 komment

Címkék: koriander rókagomba sali kruton konfitált csirkemáj

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr995523653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.20. 08:33:28

Ez nagyon jól hangzik! Nagyobb baj, hogy már nem kapok friss róka gombát itthon. Na mindegy, a receptet azért megőrzöm:D

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.09.20. 17:41:20

@...elmúlik...: Örülök neki, hogy tetszik! :-)
Érdekes egyébként, hogy míg otthon inkább nyáron lehet rálelni, itt most árasztotta el a piacot...

2013.09.20. 19:15:30

@HunMoiselle: Sajnos sz idei nyár nem kedvezett a gombáknak a kevés eső miatt. Most pedig azt mondja a forrásom, hogy róka gombára ne is nagyon számítsak már. Hát ez lehangoló. Így marad a Nashmarkt Bécsben, csak ott egy kicsit húzósabb az ára.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.09.21. 19:40:39

@...elmúlik...: Kíváncsi vagyok: mennyi otthon és mennyi Bécsben? (Én most 8 euróért vettem kilóját.)

2013.09.22. 10:55:10

@HunMoiselle: Itthon 5-6000.-Ft kilója, Bécsben, ha jól emlékszem 5.-EU-t kértek húsz dekáért a Nashmarkt-on. Mondjuk az itthoniban jobban bízom, van egy cigány család, akik ezzel foglalkoznak, évek óta csak tőlük veszem, mert mindig friss és mindig korrektek voltak.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.09.22. 15:56:21

@...elmúlik...: Hihetetlen, ezek szerint én járok itt anyagilag a legjobban!
Bár az a nagy szívfájdalmam, hogy én magam nem értek a gombákhoz eléggé ahhoz, hogy magam szedjem, pedig itt a saint-germaini erdőben állítólag minden van - mi is láttunk (még ma is) rengeteg rókagombának tűnő gombát, de annyira nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hogy le is merjük szedni őket. Előbb-utóbb nagyon szeretnék majd benevezni egy afféle "erdőben gyűjtögető" tanfolyamra...
Bár az sem utolsó, ha valakinek van "házi beszállítója", mint neked!

2013.09.23. 20:54:49

@HunMoiselle: Hát nekem nincs alkalmam gombászni, de ha neked van, azt nem hagynám ki. Biztosan van arra is gombaszakértő (szerintem minden piacon van, legalábbis itthon)amennyiben nem lennél biztos a dologban. A saját magad által szedett gombánál pedig nincs frissebb.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.09.27. 21:36:19

Ez a konfitált csirkemáj nagyon izgalmasan hangzik.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.09.28. 23:13:14

@jEnci: Az is, meg nem is! Utólag beugrott, hogy én ilyen-olyan magyar fórumokon is találkoztam egy csomószor "zsírban sült kacsamájjal", és ott is tulajdonképp erről van szó.

Viszont azt meg kell hagyni, rettentően élvezem, hogy csak fogom magam, és megveszem attól, aki maga nevelte a szárnyast, levágta, elvégezte a munkát, csini üvegbe porciózta, majd kijött a piacra eladni az elsőrangú végterméket! ;-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.10.02. 12:03:07

@HunMoiselle: Gondolom! Az írásaid alapján egyre nagyobb kedvem van visszamenni Párizsba. Néhány éve voltunk, de akkor csak egy hosszú hétvégére mentünk, azóta is szeretnénk visszamenni, de eddig még nem jött össze.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.10.03. 15:24:11

@jEnci: Örülök neki! Párizsból, vagyis inkább egész Franciaországból szerintem sosem elég! ;-)
Még most, hónapokkal a költözés után is úgy vagyok vele, hogy akármennyire bele vagyok merülve a gondolataimba ahogy megyek jobbra-balra, egyszer csak felnézek, meglátok egy szép épületet, egy hangulatos kirakatot, tudatosul bennem, hogy hol is vagyok, és nekiállok vigyorogni, mint a tejbe tök... :-D
Drukkolok, hogy mihamarabb legyen újra lehetőségetek, no és persze akkor szólj mindenképpen!

szsuzsanna 2014.02.15. 08:45:33

-Néhány napja "találtam Rád", véletlenül, azóta nagy élvezettel olvasgatlak, és KIZÁRÓLAG! miattad regisztráltam ide...

-"gombaszedés ügyben": -valahol azt olvastam, hogy a francia patikákban ingyen megvizsgálják az általad szedett gombát? -Colmar-ban pl. láttunk ilyen táblát egy patika ablakában...

-a konfitált májat hamarosan kipróbálom itthoni (nem hizlalt) kacsamájból, Franciaországból hozott kacsazsírral, vagy, a szintén onnan hozott "konfitált kacsacomb konzerv" zsírjában...
(ez utóbbi eszméletlenül finom volt, ropogósra átsütve nyam-nyam....) - ha legközelebb megyünk, ebből többet kell hozni,---mondá a férj is...

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2014.02.17. 12:46:40

@szsuzsanna: Köszönöm a kedves kommentet: nagy öröm ilyet kapni!
És köszi a gombás tippet is, majd nyitottabb szemmel járok, mert bár itt gyakorlatilag minden sarkon van egy patika, de eddig nem láttam sehol ilyen feliratot... mondjuk nem is kerestem...
Ami pedig a különböző konfitált dolgokat illeti, rajongunk értük mi is, pláne, ha családi gazdaságokban készített kézműves termékhez sikerül hozzájutni! Bár mostanság azon gondolkodom, hogy ha legközelebb vendégek jönnek, akkor magam kreálok majd ilyen kacsacombokat - kíváncsi vagyok, mennyire lehet majd észrevenni a különbséget...

szsuzsanna 2014.02.18. 12:30:21

Nagyon köszönöm a választ!
(Írtam az itt megadott gmail címedre egy levelet is...-nem tudom az eljutott-e hozzád?)
-Azt azért írtam, hogy "magyarázkodjak", -pl., hogy miért járunk újra, és újra, sok-sok éve "vissza" Franciaországba, -(lehetőleg, egy-két-három hónapos csavargásokra, amit persze józan ésszel nem kéne megengednünk magunknak)...-na de! -sajnos "bele vagyunk szeretve"...-pedig nagyjából már "mindent" megnéztünk?, Bretagne-tól a Pireneusokig...DE, még mindig vissza szeretnénk menni, mert: -vagy már láttuk és gyönyörű volt, vagy nem tudtuk "eléggé becsavarogni" -időjárás, időhiány, egyebek miatt...

-amikor ott vagyunk többnyire főzők, + variálom a kész, félkész "bóti" és piaci, stb. "kajákat", egyebeket...(piacról egyik nagy kedvenc, többek közt, pl. a padlizsános tapenade)...

-bevallom, azon kívül, hogy nagy élvezettel olvasgatlak, -"aljas szándékaim is vannak"-...bocs.
-remélve, hogy még eljutunk, esetleg, kérdezhetlek-e majd, néhány ottani "alapanyagról", ilyen-olyan, ott kapható erről-arról"?
-lehet, hogy ez már "visszaélés" a blogoddal, bocs.?
-

-
-de még

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2014.02.18. 19:32:50

@szsuzsanna: Dehogy visszaélés, örömmel segítek, ha tudok! Illetve jól esik látni, hogy más is osztozik a Franciaország iránti imádatomban! (Mert ugyebár milyen egy csodálatos hely ez!!!)
Igyekszem megnézni hamarosan a levelet is, de most már itt a vacsorakészítés és evés ideje, úgyhogy Neked is jó étvágyat kívánok!

szsuzsanna 2014.03.02. 12:24:52

Na, megtörtént, "sovány kacsamájból", konfitált máj készítése...
(szerencsére nem nagy adag, mert kőkemény lett, ami, biztosan a máj hibája volt, mert előzőleg, "hirtelen sütöttként" is eléggé kemény volt...)
Mivel hízott kacsamájra nem igen telik, ki fogom próbálni csirkemájból...

Az utóbbit itthon is, és utazgatások közben is,(pl. Franciaország), szoktam csinálni, így-úgy ...
-("mostan itten", "egyéni szoc. problem" jön, bocs.:-pl- "májilag"....-nekem csak akkor felel meg, ha minden ere, stb., "ki van operálva" belőle...(szerencsére már itthon is kapható szív nélküli!, nem fagyasztott csirkemáj, hungarocell, folpackozott tálcán), -ezt (itthon) kicsit fölteszem a fagyra, úgy könnyebben "műthető")...
-1.: -megborsoz, megmajorannáz, vékony szelet bacon-be göngyöl, tepsiben vagy teflonban kisüt, (nálunk rizi-bizi körettel esz)
-2.: -szálasra vágott hagymát puhára dinsztel, (lehetőleg kacsazsírban), rá a fenti fűszerekkel megszórt máj, kevéske, jó vörösbor, csepp Piros Arany, nyáron egy darab paradicsom paprika, néhány perc sütés, frissiben krumplival megesz, -vagy kicsit több zsírral, hűtőből néhány napig kenyérre ken...

(bocs-bocs., ez valószínűleg, nem igazán "normális komment", - ne haragudj...
Zsuzsa

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2014.03.04. 18:07:48

@szsuzsanna: Ó, sajnálom, hogy nem sikerült jól a konfitált kacsamáj - pedig ennek a lassan, sok zsírban sütésnek mindennel működnie kéne...

Hú de megkívántam most a májat! És köszi ezt a mélyhűtős tippet: legközelebb biztos kipróbálom, mert amúgy én is hosszadalmasan (és mély utálattal) műtök.

szsuzsanna 2014.03.05. 09:49:06

A -"sok zsírban, igen kis lángon, sütögetjük a húst, sokáig (6-8 óra,) módszer"-, viszont, "naggyon bejött": -isteni, finom, sertéshúsból készült rilette-t sikerült alkotnom...
-Ez a "rilette dolog" már régóta izgatott..., -Így aztán, a sokféle, net-en található receptek közül, egy szimpatikusat, kicsit átalakítva, (+ fűszerek, +kevéske, jó vörösbor), elkészítettem, egy nagyobb társas összejövetelre, nagy sikerrel, + itthon is rájárogatunk a maradékra nyam-nyam...

,

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2014.03.05. 12:40:54

@szsuzsanna: Képzelem, hogy az milyen finom lett! Én még sosem ettem igazi házit, és az az igazság, hogy nem is nagyon tudom elképzelni, hogy magam belevágjak: túl lusta vagyok hozzá, egyszerűbb lemenni a henteshez...
süti beállítások módosítása