Ti is ismeritek azt az érzést ugye, amikor juszt se akaródzik a konyhában ácsorogni? Velem ez havonta többször is előfordul (azért egy kézbe belefér). Ilyenkor aztán vagy becsúszik egy spontán éttermi kaland, vagy lesétálunk keríteni egy még nyitva levő hentest, ahol vehetünk rillette-tet, hogy aztán otthon tobzódjunk a jófajta zsírban, vagy mégis erőt veszek magamon. Persze ha erőt is veszek, akkor is szinte kizárt, hogy az eredetileg betervezett, ilyenkor vélhetőleg rendkívül bonyolult fogás kerüljön a tányérunkra: helyette szétnézek a hűtőben és abból operálok, ami van. Több kedvelt tésztaételem született már így (például ez, ez, ez, meg ez), aztán Angliában gyakran éltem valamiféle tortillás megoldással, vagy jöhetett egy kallódó zöldségekből összeeszkábált saláta. A tojás vacsoracélú felhasználása viszont eddig egy kivételtől eltekintve kimaradt a repertoárból, egyszerűen azért, mert számomra az reggeli étel.
Viszont most úgy alakult, hogy tészta nem volt itthon, saláta nem volt itthon, meg úgy általában, szinte semmi nem volt itthon (ilyet se írtam még sose), legalábbis olyan, ami megihletett volna, hát beadtam a derekam, és nyúltam a tojások után. Viszont semmiképp nem akartam egy egyszerű rántottát, és akkor beugrott az lehetőség, hogy lesz úgymond szuflésított tojáslepény. Persze nem kell semmi extrára gondolni, egyszerűen fogtam magam, két tojást szétválasztottam, a sárgákat összehabartam a többi tojással, a fehérjéből habot vertem, aztán finoman beleforgattam. A tűzhelyen rögzítettem az alapot (vagyis egy-két percig süttettem az alját), aztán megdobáltam koktélparadicsával és kecskesajttal, és a sütőben készre grilleztem.
(Utólag jutott eszembe, hogy ezzel az étellel nevezhetnék a Vacsora 5 hozzávalóból című főzőműsorba is.)
Szuflésított frittata
Hozzávalók (egy akkora adaghoz, amit mi ketten azon melegében eltüntettünk):
- 2 evőkanál olívaolaj
- 6 tojás
- 10 dkg hengeres kecskesajt
- 8 koktélparadicsom
- 2 ág bazsalikom
- só és frissen őrölt bors
200 fokra előmelegítem a sütő grillfokozatát.
Különválasztom két tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgákhoz hozzáütöm a többi tojást, sózom és borsozom, belekeverem a finomra aprított bazsalikomlevelek felét, és összehabarom. A fehérjékből kézi habverővel habot verek, majd finoman beleforgatom a felvert tojásokba.
Az olajat felhevítem egy nagy serpenyőben, beleöntöm a tojáskeveréket, majd szó szerint (csak) egy-két percig hagyom, hogy megkössön az alja. Ekkor leveszem a tűzről, elosztom a tetején a félbevágott koktélparadicsákat és a felkarikázott kecskesajtot, és néhány percre betolom a forró grill alá, míg megszilárdul. (Ha a serpenyőnek nem fémből van a nyele, akkor előzőleg be kell tekerni sok réteg alufóliába, nehogy megégjen.)
A kész tojáslepényt megszórom a maradék bazsalikával, majd ropogós baguette-tel tálalom.
Ó, és egy percig sem bántam ám meg, hogy kivételt tettem a tojással!