HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Saint-Émilion…

2014.09.11. 20:11 HunMoiselle

saint_emilion_1_140911.jpg
… egy olyan szeglete a világnak, amit mindenkinek látnia kéne. Megérkezve a Bordeaux-tól 35 km-re észak-keletre, Libourne mellett két dombra felkapaszkodó, aprócska településre, egy olyan helyen találjuk magunkat, mely Csodaországgal vetekszik – nem meglepő hát, hogy az UNESCO 1999 óta a világörökség részeként védi, no és persze az sem, hogy a mindössze nagyjából 2000 lakosára minden évben több mint egy millió látogató jut.

saint_emilion_2_140911.jpg
8 éve jártam itt először. Akkor még nem sokat tudtam arról, hogy a bordeaux-i borvidék eme kis szeglete a (számomra mindenképp) legízletesebb boroknak ad otthont. Akkor még csak annyit tudtam, hogy középkori városkát látogatunk, melyet a legenda szerint egy breton szerzetes, nevezett Émilion alapított a 8. században, akinek a sziklába vájt állítólagos lakása és a csodálatos, szintén sziklafalba bújtatott katedrális ma is látogatható, azonban sajnos olyan rapszodikus időpontokban, hogy én még nem nézhettem meg magamnak.

saint_emilion_3_140911.jpg
8 év után idén nyáron jártam itt újra Anyukámmal és M. szüleivel (Monsieur maga sajnos nem volt velünk, vissza kellett térnie Párizsba), és ugyanúgy a hatása alá kerültem, mint anno.

saint_emilion_4_140911.jpg
A rengeteg turista ellenére, ha az ember hallgat az ösztöneire, és bekanyarodik látszólag érdektelen, semmitmondó utakon, illetve belép nyitott, ámde „cégér” nélküli ajtókon, olyan helyeken találja magát, ahol megcsapja a történelem szele, ahol maga lehet a középkori falak között, ahol könnyedén el tudja magával hitetni, hogy valóban időutazásban van része. Én órákig el tudnék ücsörögni az ilyen udvarokban, látszólag távol a világtól…

saint_emilion_5_140911.jpg

De aki álmodozás helyett inkább kulturálódna, az is megtalálja itt a számítását: számos kortárs galériában lehet gyönyörködni, no és persze vásárolni nem pusztán képeket és szobrokat, hanem apró használati tárgyakat is. Sőt, helyi divattervezők is akadnak. Idén nekem csodás, kézzel varrott esőkabátokon akadt meg a szemem, de sajnos, bár a nyári időszakban az országban szinte minden le van értékelve, ezeket továbbra is teljes áron kínálták 250-300 euróért, amit a józan eszem visszautasított. Csakúgy, mint az egyik galériában lelt egyedi, illatos táskákat is, pedig az egyiket egész biztos nekem szánta a tervezője, csak az áráról elfelejtett velem előzetesen egyeztetni.

saint_emilion_6_140911.jpg
No és a bor, a saint-émilioni bor! Sokan állítólag azért részesítik előnyben a bordeaux-i borvidék többi tájegységének boraival, például a médoc-kal szemben, mert a saint-émilioniból a fiatal, 1-2 éves borok is „fogyaszthatóak” már, nem kell 4-5 évet várni, vagy idősebb palackokra vadászni, hogy az embernek „kerek élményben” legyen része. Nekem egyszerűen ez ízlik legjobban: mélynek találom, sűrűnek, mintha életerőt szívnék magamba a fogyasztásakor, de mégis valahogy friss és gyümölcsös, és nem telepszik rám. Számomra ez a kettősség az, ami a legkülönlegesebb élményt nyújtja, és amit ritkán fedezek fel másfajta boroknál, no de persze ez amatőr és erősen szubjektív vélemény.

saint_emilion_7_140911.jpg
M. szüleinél egyébként egy saint-émilioni, a Chateau Corbin az a bor, amit általában minden nap iszunk, nálunk, itt Párizsban pedig az az egyik ünnepi bor, mert nagyon nagy becsben tartjuk azt az egy-két kartont, amit a Szülők évente leszállítanak nekünk (bár itt, Szanzsiban is tartja az egyik borkereskedés, de 15 euró körül van náluk egy palack, ami számunkra nem a "mindennapi" árkategória).

saint_emilion_8_140911.jpg
M. szülei (sőt, már Anyósom édesapja is anno) egyenesen a tulajdonostól veszik (így 9-10 euró egy palack, nem számítva a mennyiségi kedvezményt), és idén először én is velük tartottam a chateau-hoz a készleteiket feltöltendő (fotózni nem fotóztam, elnézést). A Montagne falucska melletti szőlőbirtok négy generáció óta, 1948 óta a Rambeaud család tulajdona, de története a 17. század elejéig nyúlik vissza, így ez a község egyik legrégebbi birtoka. A jelenleg „uralkodó” Monsieur Rambeaud rendkívül mókás ember: egy saccra 40 éves platós autóval közlekedik, öltözetét tekintve egy hamisítatlan földművesre hajaz (pedig higgyétek el, a szőlőbirtokok tulajdonosainak többsége úgy fest, mint akik divatlapból léptek ki), és olyan sokat és gyorsan beszél, mintha a bora helyett állandóan csak kávét inna - szinte belefájdult a fejem abba, hogy követni próbáltam, pláne hogy igencsak erős helyi akcentussal beszél. Először arról, milyen károkat okozott az előző éjszakai vihar, a kevés nap miatt milyen „gyatra” minőségű termés várható, majd ecsetelni kezdte a tervezett pincefelújítást.

saint_emilion_9_140911.jpg
Mikor végre valahára rátértünk az üzletre, büszkén megmutogatta az új fajta dobozokat, amik szerinte rendkívül praktikusak, merthogy ahelyett, hogy a bor két sorban helyezkedne el, most mind a hat egymás mellett van. Meg kell hagyni, valóban nagyon csinosak lettek, a címer is színes rajta, de M. Anyukája csak annyit súgott a fülembe tréfásan, hogy így van mivel indokolni a közel egy eurós palackonkénti áremelkedést.

saint_emilion_10_140911.jpg

A Szülők által eddig szokásosan vásárolt 2009-es évjárat mostanra elfogyott, de Monsieur R. megkóstoltatta velünk a 2010-est, állítva, hogy az ugyanolyan jó, és valóban, a bor nem hazudtolta meg. Monsieur épp ezen a ponton hívott, és mikor meghallotta hol vagyok, közölte, hogy nekünk is vigyek ám egy kartonnal. Aztán lehűtöttem, hogy mégis hogy a manóba képzeli bőröndben, vonaton, de végül így is bevállaltam 3 palackot.

saint_emilion_11_140911.jpg
Még előző héten Anyukám is küldött nekem oda egy nagy doboznyit a régi nyári ruháimból, vettem még ezt-azt Bordeaux-ban is, úgyhogy végül egy több mint 25 kilós óriásbőröndöt hurcibáltam a Montparnasse-tól hazáig majd’ 2 órán át úgy, hogy szinte sehol nem volt mozgólépcső, de az az igazság, hogy megérte, és már másnap azon siránkoztam, hogy miért csak hármat. A rákövetkező hétvégén tartottunk egy új, 2014-et köszöntő vacsorát, akkor kibontottuk az egyiket, de a másik kettőt azóta elbarikádoztam a menőbb, csak „alkalomra” fenntartott borok számára szentelt szekrénybe.

saint_emilion_12_140911.jpg
Saint-Émilionban egyébként nemcsak bor van, hanem pezsgő is, ami értelemszerűen nem Champagne, de attól még meglehetősen finom, és árban nagyon baráti. M. Szülei a Les Cordeliers által készített Cuvée Saint-Jean-ból vesznek gyakran (amit egyébként már említettem a Fbookon a bordeaux-i Fete du vin kapcsán), aminek palackja 7-8 euró körüli áron kapható a pincészetben, mely a városka központjától egy köpésre található. Korábban a régióban tartotta a Super U nevezetű szupermarketlánc, de sajnos mára eltűnt a polcaikról, és borkereskedőnél sem nagyon lehet kapni, legalábbis a mi környékünkön.

saint_emilion_13_140911.jpg
No de vissza a városkához! Sokaknál olvastam, hogy az éttermi árak a párizsiakhoz képest kifejezetten barátiak, én ellenben ennek a szöges ellentétét tapasztaltam, de tény és való, hogy nem néztem körbe túl alaposan. Pár éve pedig itt volt Bordeaux környékének az egyik legmenőbb, 2 Michelin-csillaggal jutalmazott étterme, de aztán a chef kifáradt, beállt tévés szakácsnak, az utódja pedig olyannyira nem élvezte az inspektorok bizalmát, hogy mindkét csillag elúszott. Ettől függetlenül persze istenieket lehet itt enni, ami  viszont Franciaországban nem túl meglepő.

saint_emilion_14_140911.jpg
Remélem, jövőre, mondjuk tavasszal sikerül ismét visszatérnem, ezúttal Monsieur-vel, és ott töltjük az egész napot, elveszve az időben!

 

(

(A képeket egyébként még 2006-ban készítettem - idén Anya kamerájával fotóztam csak -, de a város nem nagyon változott azóta, sőt, az idő is hasonló volt.)

Szólj hozzá!

Címkék: bor francia bor Chateau Corbin bordeaux-i borvidék Saint-Émilion Les Cordeliers

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr76689805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása