HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Így kezdtem a Kecske évét

2015.03.04. 18:36 HunMoiselle

belleville_azsiai_lazac_1_150226.jpg

Február elején visszaeső bűnösként ismét elcsábított Párizs, konkrétabban Párizs, a világ divatfővárosa. Vagyis hogy egészen pontos legyek, egy bizonyos üzlet, amiről a neten olyan meggyőzően dicsérő litániákat olvastam, hogy úgy gondoltam, megéri, hogy azt kockáztassam, joggal mondják rám, hogy olyan lány vagyok, aki vizet prédikál, aztán bort iszik. És megérte, jaj, nagyon megérte: amit ott találtam, felülmúlta a legmerészebb elképzeléseimet is. Minden darab, amit onnan hazahoztam képes arra, hogy új életre keltse még azokat a veteránokat is, akik már 8-10 éve kísérnek hűségesen országról országra. Alig bírtam elhinni a szerencsémet!

Aztán azért egy aprócska porszem beleszállt a gépezetbe: hazaérve, a tetszelgő újrapróbálgatás közben kiderült, hogy a kegyetlenül menő, pitonbőrrel kombinált legújabb farmeremben benne felejtette a pénztáros a lopásgátló mágnest. Az első gondolatom az volt, hogy ezek arra játszanak, hogy a chip miatt visszatérve ott újra elcsábuljak (és akkor igazuk van, erős ott a kísértés), így előkaptam a szerszámkészletemet, és minden szóba jöhető eszközzel próbáltam a mágnest szétfeszegetni. Gyors felfogású révén viszonylag hamar feladtam a harcot, és megadtam magam az elkerülhetetlennek, vagyis elhatároztam, hogy a következő hét elején visszamegyek a nadrággal az üzletbe…

De ha már így esett, gondoltam két legyet ütök egy csapásra, és elmegyek abba az óriási ázsiai szupermarketbe is, amit még Karácsony előtt mutatott be nekem a vietnámi származású barátnőm, és felkészülök a néhány napon belül kezdődő kínai újévre. Annál is inkább, mert épp ekkor érkezett meg az Amazontól Gok Wan kínai szakácskönyve telis-tele olyan receptekkel, amik tökéletesen illenek a karácsony utáni detoxikáló időszak könnyed diétájához. Úgyhogy nagy nehezen kiderítettem, mikor van nyitva a bolt (hétfő kivételével minden nap este 8-ig), majd elkezdtem azon tűnődni, hogyan is öltözzek fel úgy, hogy elég sikkes legyek Saint-Germain-des-Prés-hez, de ne legyek túl sikkes Belleville-hez, ahol a nevezett szupermarket található… merthogy Belleville-ben jobb nem kitűnni a tömegből (ami egy szőke hajú, kék szemű, nagyon fehérbőrű lánynak gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás).

Belleville Párizs észak-keleti részén, a 19-20. kerületben található, maga Belleville metrómegálló pedig – ahol az általam megcélzott Chen Market funkcionál – a 10-11-19-20. kerület találkozásánál. Hajdan a környéken funkcionáló gyáraknak köszönhetően afféle munkáskerület volt, de a 60-70-es évektől kezdődően egyre több észak-afrikai (Maghreb országokból érkező) bevándorló telepedett le itt, majd a 80-as évektől kínai, illetve más délkelet-ázsiai emigránsok érkeztek nagy számban, úgyhogy ma itt található Párizs egyik kínai negyede (a másik a 13. kerületben). A gyárak többsége néhány évtizede bezárt, és az üres gyárépületekben sok afféle művészeti kommuna jött létre (sőt, egy ilyen gyárépületből indult az egyik kedvenc együttesem, a Les Rita Mitsuko is), így a kerület relatív közkedveltséget élvez bohém körökben, és egyre több bobo (bourgeois-bohème, vagyis leegyszerűsítve jól szituált, erőteljesen baloldali értelmiségi, nagyon párizsi jelenség, manapság meglehetős hipszter beütéssel) költözik ide. De összességében a legtöbb – nem bobo – ember a következő dolgokra asszociál Belleville-re gondolva: bűnözés, ázsiai örömlányok, China town, Parc des Buttes-Chaumont (Párizs egyik legnagyobb parkja). Úgyhogy én normál körülmények között nem mennék oda egyedül, de a Chen Market túl csábító: már a Karácsony előtti légyotton is lista nélkül annyi mindent összevásároltam, hogy utána alig bírtam megmászni a belleville-i dombokat, mikor a barátnőmmel a megfelelő thai éttermet kerestük. (Tarisznyarákkal töltött tavaszi tekercset ettünk, nyers marhahússalátát és pad thait.).

A nagy túra előtti hétvégén végignyálaztam az új kínai szerzeményemet és Gordon Ramsay délkelet-ázsiai szakácskönyvét, és készítettem egy akkora bevásárlólistát az „alapélelmiszerekből”, hogy biztos voltam benne, minimum két órát ott töltök, mire mindent megtalálok. És izgultam, mint kisiskolás az évnyitó előtt, elalvás előtt pedig arról álmodoztam, hogy micsoda autentikus ázsiai finomságokat fogok kreálni az elkövetkező időszakban…

Kedd délután aztán elindultam. Először értelemszerűen a ruhaüzletbe, ahol nagyon kedvesek voltak, elnézést kértek, eltávolították a mágnest, majd sietve felhívták a figyelmemet arra, hogy újabb gyönyörködnivaló érkezett, én pedig ráharaptam a mézes cukorra. Egy óra alatt lőttem magamnak egy új bőrdzsekit (hogy ez mennyire hiányzott: kamasz koromban Anyukám olasz beszerzőútjainak jóvoltából tetőtől talpig bőrben jártam), és végignéztem a férfi részleget, mert M-nek is akartam egy farmert, hadd jusson neki is a jóból, de sajna nem találtam megfelelőt. Mindenestre a bentfelejtett mágnest abszolút szerencsés dolognak könyveltem el ezek után.

Végül késő délután / kora este a kígyós farmert a válltáskámba gyűrve, a bőrdzsekit bevásárlószatyorba rejtve elindultam Belleville-be. Szokásomhoz híven, a telefonom a kabátzsebemben volt, zenét hallgattam - Blondie-t, mert Debbie az aktuális főkedvenc. Egy sikeres átszállással meg is érkeztem Belleville megállóhoz, majd a táskáimat szorongatva megindultam a legközelebbi kijárat felé, hogy onnan kilépve nézzek, mint Rozi a moziban, azt keresgélve, hogy melyik irányban is van a Chen Market. Merthogy emlékeim szerint kapásból ott volt, de úgy tűnik, rossz irányból érkeztem. De a körbenézés és a sokat emlegetett szupermarket kiszúrása így sem lehetett több mint 5 másodperc. Az 5 másodperc elteltével kissé megnyugodva - lévén a rossz környéken mégis pikk-pakk ott leszek - megindultam az odavezető zebra felé, mikor a zene egyszer csak elhallgatott. Gondoltam Monsieur hív, hogy rendben vagyok-e itt, mert hívás előtt egy másodperccel mindig kikapcsol a zene. De a telefon nem csörgött. Benyúltam a zsebembe, és a kis jószág bizony nem volt ott. Egy pillanatra lefagytam, míg tudatosodott bennem, hogy a telefonomat ellopták, majd gondolatban vállat vontam, hogy banyek, ez van, kétéves előfizetés mellé 1 euró volt a kis Samsung, és szeretjük, de hát ez van. Egyéb várható következmények eszembe se jutottak (bízom benne, hogy a meglepetés, nem a józanész hiánya), és bár M-nek jeleztem volna, hogy mi a helyzet, a másik telefon nem lévén nálam, beletörődve indultam volna a kínai szupermarket felé… mikor kiszúrtam, hogy ott áll valami óriási rendőrautó-monstrum jó néhány rendőr által körülvéve. És akkor automatikusan odamentem, gondolva, hogy oké, nyilván úgyse csinálnak semmit, de ha már itt vannak, mondom nekik, hogy pár másodperce ellopták itt a mobilom… addig jutottam, hogy excusez-moi, mire az egyikük már mondta is hogy nyugi, a másik mutatta a telefonom, és kérdezte, hogy erről van szó…? Hálásan, hevesen dobogó szívvel mondtam, hogy igen, mire már pakoltak is be a rendőrmobilba, magyarázva, hogy hova üljek, meg hozzáfűzve, hogy igen, elkapták a zsebelőimet, de sajnos ahhoz, hogy visszakapjam a telefonom, be kell velük mennem a kapitányságra feljelentést tenni.

Szóval ott ültünk. Egy háromszor négyüléses rendőrjárműben, én a sofőrrel elől, mögöttem három zsernyák, mögöttük további két őre a rendnek és az állítólagosan marokkói és tunéziai zsebmetszőim. Én meg olyan vicceseket kérdeztem a hozzám közelebb ülő rendőröktől, hogy ugye ez gyakori Belleville-ben (nagy nevetés). Mennyi idő alatt érünk a kapitányságra? Mennyi idő a vallomástétel? És mindeközben néztem, hogy milyen környékeken megyünk keresztül, jézusmárja, és bár próbáltam az egészet egy kulturális antropológiai körútnak felfogni, be kell vallanom, hogy ahogy álltunk a dugóban, vagy megálltunk egy kereszteződésnél, az kattogott a fejemben, hogy ugye nem most jut eszébe valami szélsőségesnek rendőrautókra lövöldözni… (Higgyetek nekem, Budapest egy nagyon-nagyon-nagyon biztonságos város!) Az eredetileg általuk 10 percesnek nevezett utat a késő délutáni dugóban kb. 25 perc alatt tettük meg.

Megérkezvén először kiszállították a „rabokat”, majd jött értem a velünk utazó egyetlen rendőrlány (fiatalabb nálam, de egyértelműen kemény csaj), hogy a recepcióhoz kísérjen. Ahogy beértünk, kérdeztem tőle, hogy kimehetek-e cigarettázni, mondta, hogy persze, várhatóan negyed óra, míg hívnak. Kimentem, és szabályos röhögő görcsöt kaptam. Annyira szürreálisnak tűnt az egész, meg annyira örültem a szerencsémnek, hogy ott voltak, és elkapták a tetteseket anélkül, hogy bármit is tettem volna (elfelejtettem megkérdezni a sokk közepette, hogy történt, de gyanítom, az kelthette fel a figyelmüket, ahogy egyikük átpasszolta a mobilt a másiknak, és magát a „zsebmetszést” nem is látták, mert nem ők jöttek oda hozzám). Meg röhögtem magamon is: szorongatom a táskáimat (és hála az égnek azokban minden rendben volt, pedig volt nálam kápé is rendesen, mivel nem akartam Belleville-ben kártyát használni), és közben ott a telefonom védtelenül a zsebemben… De mentségemre legyen szólva, nem ilyen körülmények közepette szocializálódtam, Pesten soha ilyen jellegű atrocitás nem ért. Miután kiröhögtem magam, visszamentem, és vártam, vártam. Nem negyed órát, de megértem. Ráadásul egy pillanatig nem panaszkodhatom, mert egy másik csapat rendőr egyik tagjától megkaptam az utolsó adag kávét, ami kijött az automatából, aztán a mi sofőrünk is kijött, és közölte, hogy bár úgy hallotta, az automata a recepción már nem működik, de hoz nekem „bentről”, és hogy vagyok, és kérek-e vizet. Mondtam, hogy minden oké, csak mondja meg, hol vagyok pontosan. Kérdezte hol lakom, a vallomásom után hazavisznek. Mondtam, hogy Szanzsiban, úgyhogy abszolút nem várom el, hogy oda hazavigyenek, de ha elvisznek a legközelebbi metrómegállóig, azt nagyon megköszönöm. Még azt is megkérdezte, van-e bérletem, mondtam, hogy párizsi nincs, de ne aggódjon, veszek jegyet.

Aztán eljött az én időm. Az ügyet megkapó nyomozó nagyon szimpatikus volt és intelligens, és alig várta, hogy leszólhassa a franciámat, hogy ő gyakorolhassa az angolját. Nagyon-nagyon jót beszélgettünk, a személyes részeknél vissza is kérdeztem, hogy ő most rendőr vagy life coach, a politikai kérdésekre (merthogy rengeteg nagyon meglepő dolgot hallottam tőle, amiken egyértelműen fel volt háborodva) itt nem térek ki, mert ez mégiscsak egy gasztro-, gasztro-életmód blog…

Ahogy kikísért, mondtam neki, hogy az egyik járőr vállalkozott a sofőr szerepre, úgyhogy megkereste nekem az illetőt, illetve megkereste volna, ha még ott lett volna (több óra telt a bevitelem óta), de a vagány rendőrlány mondta, hogy sebaj, az egyik „fiú” gyalog kikísér. Addig leültettek, majd 5 perc múlva visszajött a leányzó, hogy ha várok 10 percet, kivisznek kocsival. Mint később kiderült, valami küldetésre menet. Szóval ahogy érkeztem, úgy távoztam, egy rendőrökkel telizsúfolt min. 12 személyes rendőrautóban. A sarokig vittek a 19. kerületben, ahonnan látni lehetetett a metrót, és miután jó és nyugodalmas estét kívántam nekik, még így is némi félsszel lavíroztam az alkoholista és egyéb gyanús elemek között, hogy aztán az automatára teljesen ráborulva elővegyem a bankkártyámat, hogy jegyet vásároljak. Közben a következő gondolatok kavarogtak a fejemben: okos lány létemre mennyire hülye p*csa vagyok, hogy nem jutott eszembe vigyázni a telefonomra a rossz környéken; én vagyok a világ legnagyobb mázlistája, hogy rendőrök szeme láttára rabolnak ki; és igen, én vagyok a világ legnagyobb mázlistája; és milyen jól szórakoztam az őrsön, és milyen jól a gondomat viselték; 6-7 rendőr az én nyomorult telefonom miatt hagyta abba a járőrözést, mikor biztos akadt volna fontosabb dolguk is; míg én itt azon rettegek, hogy hogy teszem meg azt a 20 métert a metróig, és hogy veszek jegyet, ezek a rendőrök bevetésre indulnak, ki tudja hova…

És aztán, mikor már a metrón ültem az én biztonságos Szanzsim felé (amit a nyomozó is kihangsúlyozott, hogy így már érti, miért olyan nekem Belleville, mint Aliznak egy kifordított Csodaország), az érzés euforikus volt. Nevettem, nevettem és újra és újra áldottam a szerencsémet. Az adrenalinlöket arra ösztökélt, hogy ahelyett, hogy jóasszony, detox-asszony módjára hazamenjek, és vacsorát főzzek, csatlakozzak M-hez egy sörre, aki meccset nézni ment a helyi ír pubba. Meccskezdetig egy sör fölött kitárgyaltuk az esetet, és ő is egyetértett velem, hogy tényleg a szerencse lánya vagyok (pláne miután látta a bőrdzsekit), punktum… (Azért lekopogtam.)

De Belleville-be nem megyek vissza egyedül. Legalábbis nem egyhamar. Úgyhogy a kínai újévet olyan étellel köszöntöttük, amihez a hozzávalók a helyi szupermarketben is beszerezhetők. És itt ismét közbeszólt Fortuna: az egyikben időszakosan árultak pak choi-t és kínai káposztát is. (Ezek után már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a McCullough-féle nagy Róma-sorozatból épp ekkor olvastam a Fortune’s Favorites, vagyis Fortuna kegyeltjei részt.)   

Ázsia pácolt lazac pak choi-jal és gombával

Hozzávalók:

2 X 150-160 g lazacfilé

2 ek szójaszósz

1 ek nouc nam (halszósz)

1 ek méz

fél lime leve

1 kétcentis gyömbérdarab – megtisztítva, lereszelve

1 + 2 evőkanál olaj

40 dkg csiperke gomba – nagyobb cikkekre vágva

1 pak choi – alsó, fehér része kisebb darabokra vágva, elkülönítve; zöld levelek közepesre szabva

Összekeverem a pác hozzávalóit, vagyis a szójaszószt, a halszószt, a mézet, a limelevet és a gyömbért. A lazacokat beirdalom, majd a nyílásokba betömöm a gyömbér nagy részét, és időnként átforgatva minimum fél órára a pácba teszem.

Öntöttvas edényben, cocotte-ban, felhevítem a két evőkanálnyi olajat (nem volt kedvem előbányászni a wokomat), majd alaposan megpirítom benne a gombát. Mikor már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadom a pak choi fehér részét, és pár percig azzal is pirítom, majd végül belekeverem a zöld részét is. Végezetül ráöntöm a hal páclevét, alaposan átkevergetem, és elzárom alatta a lángot.

Egy kis serpenyőben felhevítem a maradék olajat, majd 3-5 perc alatt megsütöm benne a lazacokat (a sajátomat medium rare-re, míg M-ét majdnem teljesen átsütöm).

Ahogy várható volt, a méz miatt a hal bőre feketére sült, úgyhogy azt tálalás előtt lehúztam róla.

belleville_azsiai_lazac_2_150226.jpg

Hát nem volt egy nagy kaland, igaz? (Mármint az elkészítés!!!) A pácolást leszámítva kb. 20 perc alatt egy fölöttébb ízletes, és meglehetősen egészséges fogás született. Nem először, és nem is utoljára készítettem, az tuti. Szeretjük.

Szólj hozzá!

Címkék: ázsiai lazac gomba méz szójaszósz halszósz gyömbér lime kínai újév halacska pak choi Blondie ázsiai konyha Les Rita Mitsouko Belleville

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr857240977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása