HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

A nagy dilemma, avagy a bőség zavara

2011.01.18. 17:10 HunMoiselle

Anyukám mielőtt a hétvégén Pestre jött volna, nagybevásárolt az otthoni piacon, és engem is meglepett némi zöldséggel. Amennyiben a következő mennyiség néminek tekinthető:

  • 6 paradicsa
  • 1 sütőtök
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • vagy 8 tv paprika
  • 1 köteg zöldhagyma
  • 1 petrezselyem
  • 1 termetes brokkoli
  • 1 méretes kígyóuborka
  • 4 cukkini
  • 1 padlizsán
  • 1 fejeskáposzta
  • 1 cserépnyi metélőhagyma
  • 1 cserépnyi bazsalikom
  • sőt! hozott az otthoni kertben általam leszedett almából is egy rekesszel
  • no meg 10 darab háztáji tojás is volt az Anyai-gondosodáscsomagban

Már a kipakolásánál úgy voltam vele, hogy jesszus, hova tegyek ennyi mindent…! Most már azt is kérdezem, hogy hogyan használjam fel őket annyi időn belül, hogy semmi ne romoljon meg? (Mindazonáltal nagyon-nagyon köszönöm Anya!)

Ami mindenképpen leszögezhető, hogy az alma, a sütőtök és a fejeskáposzta viszonylag jól elállnak, tehát a többire kell gyors haditervet kieszelni. A brokkoliból lehet akár brokkoli-krémleves (Monsieur egyik kedvence, csakhogy hét közben nem eszik levest), vagy ami némileg izgalmasabb, mondjuk felhasználhatom csirkével, valamint füstölt sajttal dögösített tejszínnel. Mind a cukkiniből, mind a padlizsánból lehet egyaránt tésztaétel, vagy valmifajta hússal, barnarizzsel készített rakottas. A kalifpaprikákból sütve lehetne valami érdekeset kihozni, mondjuk valamifajta kuszkusz-cucchoz vagy esetleg pürésítve tésztaszósznak, míg az uborkorbából nekem hirtelenjében Anyósom tabbouleh-ja jut eszembe, mert a tzatzikit már a múlt héten kilőttem (posztolva később lesz).

Amikor hétfő reggel csekkoltam a kínálatot (ugyanis úgy határoztam, hogy minden reggel állapotuk függvényében döntöm el, mi kerül este felhasználásra), arra jutottam, hogy a petrezselyem, a bazsalika, no meg a zöldhagyma kívánkozik esti felhasználásra.  A bazsalikáról eszembe jutott, hogy az egyik barátnőm állandóan azért nyaggat, ha átjön, csináljak neki bruscettát, amit egyszer már el is követtem neki, méghozzá nem isteni-nyári-kicsattanóan-aromás paradicsomból, hanem bizony ebből a kókatag-sápatag melegházi akármiből, aminek normálesetben se íze, se meg bűze sincs. De! akkor arra jutottam, hogyha blansírozást követően megszabadítom őket a héjuktól, és extra-hiper minőségű balzsamecettel megkezelem, akkor végülis neeem is rossz. És most valahogy megkívántam… úgyhogy eldőlt: paradicsa+bazsalika=bruschetta.

Maradt a petrezselyem és a zöldhagyma, és mivel Monsieur tutira nem lakna jól csak a bruscettával, úgy döntöttem, tojáskrémmel egészítem ki. És így megszületett a hétfői vacsi ötlete: bruscetta és tojáskrémes pirítós.

Bruscetta, ahogy én most szeretem

Alapvetően a bruscetta a legeslegegyszeűbb borkorcsolya volt, mikoris megpirítottak némi kenyeret, bedörzsölték fokhagymával, és meglocsolták olívaolajjal, és így is nagyon finom volt. Aztán az évek múltával kiegészült némi bazsalikommal, sóval-borssal és olívaolajjal kevert paradicsommal, s többségünk immáron ezt veszi alapnak. Én, ahogy már fentebb kifejtettem, ezen felül megszabadítottam héjától és balzsamecettel próbáltam pótolni a télen hiányzó ízeket. A másik változtatás, amit az előbbiekkel ellentétben azonban mindig eszközlök, hogy nem csupán megpuszilgatom némi fokhagymával az alapul szolgáló pirított kenyeret, hanem magához a paradicsához adok egy tetemes mennyiséget, mert azon felül, hogy hihetetlen egészséges (antioxidáns, csökkenti a koleszterinszintet, hatékonyan küzd a magas vérnyomással, felvértez a különböző fertőzésekkel szemben, stb.), majd megveszek az ízéért, sőt mostanra Monsieur is osztozik a mániámban. Ja, és hogy nem túl kellemesen illatozunk utána? Ha Bourbon IV. Henrik (az, akinek Párizs megért egy misét) nem bánta, hogy állandóan erről azonosították közeledtét, akkor nekünk se derogálhat egy kis időnkénti fokhagymaszag…

Hozzávalók:

  • a 6 darab paradicsám
  • a sajnálatos módon durva kókadásnak indult bazsalika
  • 4 (!) gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kitűnő minőségű balzsamecet (Anyukám még a nyáron lepett meg egy házi manufaktúrából származó modenaival)
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors

Tehát első körben szépen keresztalakban bevágom a paradicsák héját, edénybe helyezem őket, vizet forralok, amivel leöntöm a mit sem sejtő gyümölcsöket (nem sicc!), várok néhány percet, majd a forróvizet hidegre cserélem, és amikor hőfokukból kifolyólag már nem érinthetetlenek, szépen megfosztom őket héjuktól. Eztán jön a trancsírozás: először kivágom a zöldes-sárgás száreredőjüket, majd kézzel kikapargatom a magukat, és az immár kibelezett jószágokat apróra kockázom egy tálba. A fokhagymákat megpucolom, félbevágom, és eltávolítom a csírájukat (bizonyos források szerint az kivételesen egy olyan része e mennyei fűszernek/zöldségnek, ami kártékony számunkra), majd fokhagymanyomón át a paradicsákra küldöm őket. Ezt követően apró tálkába szórom a sót, rátekerem a borsot, belelötykölöm a balzsamecetet, majd az olívaolajat, és kézi habverővel homogénre keverem, és mehet is a többiek után, akikkel elegyítem. Eztán mehet a cucc kicsit a hűtőbe, hogy jobban összeérjenek az ízek. A bazsalikát csak tálalás előtt vagdosom hozzá, hogy minél erőteljesebbek/frissebbek legyenek ezek a mennyei aromát hordozó csodás zöld foltok.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tojáskrém

Nálam ez általában isteni reggeliként funkcionál egy szelet sültszalonnával kiegészítve, de most bruschetta mellé tehetséges szereplőként tálaltam a vacsihoz is…

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • nagyjából egy csomag zöldhagyma zöld része
  • fél csomag petrezselyemzöld (nálam sajnos most a másik fele a kukában végezte, annyi volt a kókatag szál)
  • 30 g vaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1/3 kávéskanál só és szép adag frissen őrölt bors

Mivel nem vagyok egy türelmes ember, az alábbi módot találtam kielégítőnek arra, hogy ne hideg vízben kelljen feltennem a tojást a repedésmentesség kedvéért: igyekszem időben kivenni őket a hűtőből, majd meleg vízben megmosom őkelmüket – a higiénia kedvéért is -, hogy mihamarabb szobahőmérsékletűre melegedjenek, és kisebb legyen a hőmérsékletkülönbség köztük és a bugyogó víz között. Aztán, a vízhez adok úgy egy kanálnyi ecetet (valahol azt olvastam, hogy ez is segít, a manó se tudja igaz-e, de én elhiszem, punktum), és amikor tényleg normálisan forr, hiheeetetlen gyengéden egy kanál segítségével eresztem be egytől-egyik a tojásokat. Et voilá – nekem ez tényleg működik, semmi kellemetlen kiszivárgás.

Mire észlelem, hogy újra forr a tojások által lehűtött víz, már kb. 1-2 perce zubog, úgyhogy onnantól számítva 7-8 percig főzöm őket, majd lehúzom a tűzről, és durván egy percnyi várakozás után a forróvizet hidegre cserélem, hogy pucolhatóra hűljenek.

De vissza a főzés időtartamára: azalatt megmosom a zöldhagymákat és a petrezselymet, majd papírtörlővel leszárogatom őket, és egy kitűnő konyhai olló segítségével nagyon apróra egy faszán záródó tárolódobozba nyiszatolom őket.

A két tojást a tisztítás után belekockázom egy aprítógépbe, majd rávagdosom a vajat, belekanalazom a mustárt és a sót, rátekerem a szépadag borsot, az uccsó tojást is ráaprózom, és jöhet pépesítés. Amint kellőképpen homogén, szépen kikapargatom a gépből, elegyítem a zöldekkel, és a hütőbe küldöm némi időre, majd boldogan tálalom.

Ami a pirítóst illeti…

Pur-pur kenyérre vágytam, de túl későn mentem érte a sarki boltba, így már azt nem, viszont egész kellemetes rozskenyeret kaptam. És bár megúszhattam volna annyival, hogy egyszerűen benyomom a szeleteket a kenyérpirítóba, én a nehezebb utat választottam, és a csoda-grillserpenyőt vettem elő, amihez majdnem két kézzel kell folyamodnom, hogy felemelhessem. Szóval a nehéz csodát a forró főzőlapra helyeztem, és mikor elég melegnek ítéltem, ráfektettem két szépszál szeletkét, és a szintén nehéz palacsintaserpenyővel lenyomattam. Amikor kezdte megcsapni az orromat a piruló kenyerek illata, megfordítottam őket, és újrajátszottam az előzőeket. A kész pirítósok közül azt, amelyik bruschettaként végezte, megpakolás előtt átlocsoltam egy kevés extraszűz olívaolajjal is.
 

Szólj hozzá!

Címkék: zöld tojás paradicsom bruschetta bazsalikom húsmentes szendvics villámtempó

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr742593620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.