HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Vacsi téli szombatestékre

2011.02.09. 18:09 HunMoiselle

Stahl Judit házias ízeket felvonultató kötetéből származik a recept, és a húspogácsák elkészítését lényegében lekövettem. A szószon már kicsit változtattam, és mivel a krumplipüré meg a sülthagyma előállításáról nem szólt a fáma, az ő esetükben teljesen a saját fejem után mentem.

A Stahl-könyv egyébként bécsi vajas húspogácsaként mutatja be, és aláírom, eddigi tapasztalataim alapján lazán el tudom képzelni egy bécsi kisvendéglőbe is, azonban a fejemben inkább a havas tájjal, és egy barátságos hegytetőn elnyúló hüttével kerül igazi forró kapcsolatba. Ugyanis itt kérem egy igazi combos eledelről van szó, gyenge idegzetűek, azazhogy madárétkűek jobb ha nem próbálkoznak vele. Nekem e téren úgy gondolom, nincs okom panaszra, de biza a rám jutó kétadagnyi részt csak négy nekifutársra tudtam magamévá tenni, és így is mindannyiszor úgy belaktam, hogy csak álmodozni mertem arról, milyen jó lenne sört kortyolgatni hozzá, mivelhogy szerintem úgy alkotnak igazi párost (talán majd egyszer egy hüttében kiadós síelés után leszek olyan farkasétvágyú, hogy melléönthessem a sört is…).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még csak annyit hadd fűzzek hozzá, hogy az újabb Stahl-kiadványok közül (gyors ilyen-olyan ételek) ez, a házias kötet a kedvencem, tele számtalan ínycsiklandó, igazi szívmelengető étellel, amiken tényleg érződik, hogy sokaknak már jól beváltak, és tényleg az otthon melege árad belőlük, amit (ha az ember éppen erre vágyik) a legjobb étterem sem adhat meg. (A teljesség igénye nélkül: bigos, bakonyi palacsinta, pirított máj hagymával és almával, töltött padlizsán, és a kedvencem, a kapros rakott zöldbab!)

Fasírt mustáros-petrezselymes vajszósszal, krumplipürével és sült hagymával

Hozzávalók a húspogácsákhoz (normálesetben 4 adaghoz, a mi esetünkben kettő plusz négy adaghoz, azazhogy 8 nagydarab fasírtunk lesz):

  • ½ kg darált marhacomb
  • 2-3 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 2 szikkadt zsemle
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • kevés frissen reszelt szerecsendió
  • só és frissen őrölt bors
  • 3/4 dl olaj
  • 30 g vaj

Először a szikkadt zsemlékkel kezdek: apró cafatokra tépkedem őket, és meglepetten konstatálom, hogy ez egy fölöttébb élvezetes elfoglaltság, de sajna hamar a zsemlék végére érek. Egyébként úgy szoktam gondoskodni a szikkadt zsemle utánpótlásról, hogy ha valami csoda folytán eszembe jut, veszek párat a közértben (ugyanis sose eszünk zsemlét), dugdosom pár napig (nehogy Monsieur rávesse magát), majd bedugom őket a mélyhűtőbe. Tehát ha fasírtot akarok, csak előveszek a készletből…

De vissza a fogáshoz: tálba szórom őket, és felöntöm tejjel. Spórolós lány vagyok, tehát közben folyamatosan forgatom a cafatokat, hogy a lehető legkevesebb tej menjen utána pocsékba, ugyanis ha megszívták magukat, kinyomkodom őket, és a robotgépbe szórom valamennyit.

Eztán az utasításokat követve minden egyebet is utánadobok a robotgépbe, és szépen összedolgoztatom a masszát a géppel. Itt annyit meg kell jegyeznem, hogy most bár alapvetően elégedett voltam az eredménnyel, de legközelebb tuti, hogy csak a lucskos zsemléket pürésítem, ugyanis nekem a teljes mixeléssel túlságosan homogén lett a fasírt. A másik pedig, hogy tutira fogok mondjuk két fokhagymagerezdet is belezúzni…

Ami a sütést illeti, a párolóserpenyőmben összeolvasztom a vajat és az olajat, alaposan felhevítem, majd belerakok négy pogácsát, és a könyv utasításait követve fél percig erős krafttal megpirítom, majd utána 4 percig visszafogott tűzerőn lefedve főzögetem őket. Eztán ugyanígy eljárva a másik oldaluk is négy és fél percet kap, majd papírtörlővel borított jénaiba szedem őket, és a kihűlés veszélyét elkerülendő, nem felejtem el a jénai tetejét is aktívan használni. És jöhet a második adag fasírt készítése, amit érthető okokból itt most nem taglalok.

    
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a vajszószhoz (2 főre):

  • 50 g vaj
  • 1 kupica brandy
  • 1 chilipaprika
  • 1 teáskanál mustár
  • fél csokor petrezselyemzöld

A vajszósz azért készült csak két főre, mert csak és kizárólag frissen készítve az igazi, és ugyebár mi akkor este csak ketten ettünk. Roppant egyszerű az elkészítése: a hússütésre használt serpenyőből a pörcök megtartásának érdekében óvatosan kiöntöm a zsiradék nagyját, visszateszem a tűzre, felhevítem, majd belezuttyantom a brandy-t, ami eszement mód nekiáll prüszkölni, tehát én hátraugrom, és óvatosan onnan dülöngéltetem kicsit az edényt, hogy az ital körbejárja. Ha kilehelte az alkoholtartalmát, lejjebb veszem a lángot, beledobom a vajat, a mustár, és kézi habverővel úgy-ahogy összedolgozom. A legeslegvégén pedig hozzányiszálom a petrezselymet, és az apróra karikázott chilit, még egy utolsót keverek rajta, és késznek nyilvánítom. Ha pedig másnap újabb adag szószt akarok produkálni, akkor egy kisebb átmérőjű serpenyőt veszek elő, amiben úgy gondoskodom a húspörcről, hogy igencsak ropogósra sütök benne egy szelet bacon-t. Aztán a brandy-vel folytatom…


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli
  • kevés frissen reszelt szerecsendió
  • 3 dl mikróban felmelegített tej
  • 30 g vaj
  • 1 csapott teáskanál só és frissen őrölt bors

Első körben ugyebár sós vízben megfőzöm a hámozatlan krumplikat durván 30 perc alatt. (Igazság szerint az egész munkát ezzel indítom.) Ha megfőttek, a forró vizet róluk hideg vízre cserélem, majd az újfent felmelegedett vizet ismételten hidegre. Ha szerencsém van, ezen a ponton már hozzájuk tudok nyúlni, hogy megpucolhassam őket. A kopasz krumplikat belevagdosom egy lábosba, sózom-borsozom-szerecsendiózom, rádobom a vajat, felöntöm a meleg tej harmadával, és nekiesek a krumplitörővel. Mikor kifogyok a szuszból, hozzáadom a maradék tejet (azért óvatosan, nehogy túlontúl latyka legyen a végeredmény), és azzal is összedolgozom. Jelentem, ezzel is megvagyunk! (Annyi, hogy visszarakom a még nem teljesen kihűlt főzőlapra, hogy tálalásig melegen tartsa a cuccost.)

Hozzávalók a sült hagymához (2 személyre, ugyanis ez is csak frissen oké):

  • elszántságommtól függően 2-3 nagy fej vöröshagyma
  • mondjuk úgy két evőkanál olívaolaj

Ez aztán maga a gyerekjáték! Előmelegítem a sütőt 180 fokra, és amíg bemelegszik, kibélelek egy kisebb tepsit alufóliával (ha ügyes vagyok, nem is kell mosogatni!), megpucolom, felkarikázom és karikákra szedem a hagymát, beleszórom őket a kibélelt tepsibe, meglocsolom az olajjal (igen, tudom, hogy spriccelni is lehetne, de volt nekem már két különböző olajspriccem, egyik se szuperált, tehát rövidúton kivágtam őket), kézzel alaposan összeforgatom, majd szépen besózom, és betolom a meleg sütőbe.  Durván 20 perc kell neki, de időnként át kell forgatni a hagymákat (legalábbis az én sütőmmel), hogy viszonylag egyenletesen süljenek (hangsúlyozom a viszonylag szót). A sült hagymának egyébként szerintem két halála van: az egyik, ha kicsit sem égetgetjük meg, a másik meg, ha túlságosan szétégetjük. Viszont ami szerintem az öröm az ürömben, hogy a két állapot között viszont elég nagy a határvonal.

Annyi teendő van már csak hátra, hogy tálaljunk, azaz valamennyi komponensből pakoljunk a tányérunkra, és élvezzük a téli tobzódást, guten Appetit!  


 

Szólj hozzá!

Címkék: húsevő krumplipüré fasírt sült hagyma némi macera télies eledel vajszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr112649690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.