HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Csigalassan dagaszt a gép, de pitét sütni pite

2011.02.14. 13:44 HunMoiselle

Stahl Judit Enni jó! című szakácskönyve volt az, ami elsőként a kezembe került. Anyukám kapta a Nagymamámtól karácsonyra az én tanácsomra (ami csak arra terjedt ki, hogy valami szakácskönyv legyen, mert Anya azokat csípi). Az esett, hogy hazamentem az ünnepek után, ment a hülye tévé (asszem Jamie volt benne, de lehet, hogy pusztán az idő szépítő fuvallata idealizált Jamie-vé valami dinka amcsi sorozatot), és hát odahaza nekem mindig kell valami könyv az ölembe a tévé elé (illetve nem,  nem csak odahaza, idehaza is)… Ezúttal Stahl könyve került oda. És bár akkoriban csak abszolút kívülállóként vizslattam mindenféle főzéssel kapcsolatos dolgot, ez az írás lefoglalt. Fölöttébb jópofának találtam. Egy délután alatt egyébként ki is olvastam, és utána az a fajta hiányérzetem volt, hogy na bumm, ezt befejeztem, most mi legyen, én ezt akarom folytatni!!! Hát folytatni nem tudtam. Úgyhogy végül Anyukám áldásával lenyúltam (ugyanis ami az én szememben vonzó volt, azaz az olvasmányosság, pont az szeparálta el Anya Lajos Maris-ízlésétől).

 

 

 

 

 

 

Úgyhogy azóta ez a könyv nálam lakott. De sokáig nem főztem belőle, merthogy nem főztem egyáltalán. Aztán úgy fél év után próbáltam néhány receptet, amiknek részben-egészben katasztrofális végük volt (penne fetával és fekete olajbogyóval, spagetti erdeigomba-szósszal). Azóta se próbáltam őket, de az újabban szerzett Stahl-tapasztalataim alapján azt gondolom, az én hibámból sikerültek félre. Mindenestre ezt a könyvet sokáig temettem használati szempontból (bár mindig barátként tekintettem rá az olvasás-élmény miatt, ugyanis tényleg főzővágy-csigázó hatással volt rám).  Négy éve próbáltam újra két receptet nem is rossz eredménnyel. Aztán idén a csokis muffint csináltam; Monsieur őrjöngött - a boldogságtól!

És most, mivel egy kedves voltkollégám-barátom jött hozzám a párjával, elkészítettem a fokhagymás csigáját. Fele adagban, és szó szerint az ízlésemre formázva . Ő ugyanis tésztaalapra helyezve süti a csigákat, míg én csak úgy magukban porcióztam őket sütőpapírra.

De nem álltam meg a sós csigáknál, csináltam édeset is: azt Stahl muffinos könyvéből. Méghozzá az általam legzseniálisabbnak tartott muffint, almás-diósat, amit önkényesen átkereszteltem almáspite muffinná. És hogy miért ez a kedvencem? Mert a joghurttól rendkívül lágy, és sok nap után sem szárad ki. Ráadásul egészséges (alma+dió), és használhatom a saját szedésű almámat. Végül pedig a leghathatósabb érv: a hozzávalók a már az almáspitéből jól ismert fergeteges ízharmóniában olvadnak össze. (Az eredeti recepten kicsit változtattam: kevesebb, és csak nádcukrot használtam, emiatt növeltem a dió mennyiségét, teljes doboz joghurtot zuttyintottam – azaz 12-őt a javallott 10 deka helyett -, és bőkezűbben bántam a fahéjjal.)

Fokhagymás-olajbogyós csigák (a könyvhöz képest fél adagból csináltam, viszont így is 11 darab lett)

Hozzávalók a tésztához:

  • 3,5 g szárított élesztő (na, mérje ki mindenki ahogy tudja, az én csodamérlegem fityiszt mutatott, úgyhogy találomra feleztem a 7 grammos élesztőt)
  • 2 evőkanál + 1,5-2 dl melegecske víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 púpos teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • 25 dkg + 1-2 evőkanálnyi liszt
  • 5 dkg magozott, apróra vágott fekete olajbogyó (a recept friss rozmaringot ajánl, de nekem az nem volt itthon)
  • ½ evőkanál só és bőven frissen őrölt bors

És a fokhagymás vajhoz valók:

  • 5 dkg min, félórája nem hűtőben levő vaj
  • 4 gerezd fokhagyma (ha nagyon duci, elég 3 is)
  • 1 csapott-csapott kávéskanál só

Hozzávalók az egyebekhez:

  • 1 tojás kenegetni
  • kevés olaj a tál sikamlóssá tételéhez

Elővettem egy nagy tálat, és alaposan összekevertem benne a 2 evőkanálnyi vizet az élesztővel, a 1,5 dl vízhez pedig az olajat, a sót, a cukrot és provence-i fűszereket vegyítettem egy mérőkancsóban. Mikor kicsit felhabosodott az élesztős víz, hozzálöttyintem a mérőkancsó tartalmát, és a robotgép dagasztókarjával alacsony krafton apránként elkezdem belekeverni a (simán mikróban) felmelegített lisztet. Mire az összes lisztet hozzádolgoztam a vízhez, kezdődtek nálam a problémák, ugyanis nem a legjobb minőségű a robotgépem, és a kismennyiségű tészta szépen rátekeredett a dagasztókarokra, úgyhogy állandóan szedegethettem le róla a cuccot ahelyett, hogy békességben dagasztottam volna 6-7 percig nagyobb fokozaton. No de sebaj, ezúttal kibabráltam Murphy-vel, és valahogy ezt a problémát is sikerült orvosolnom oly simulékonyan, hogy a nyomdafestéket nem tűrő szavak is kimondatlanok maradtak. Eztán hozzáadtam a korábban apróra vágott olajbogyót, és kézzel még 1-2 percig gyúrtam a tésztát (ami egyébként lényegében egy kenyértiszta), majd átraktam egy kiolajozott tálba, meghempergettem az olajban, frissentartó fóliával letakartam a bucit, és egy órára magára hagytam, hogy duplájára puffadjon. (Ezalatt megsütöttem az alább olvasható muffint.)

Mikor letelt az idő (no és persze ha kellőképpen megkelt a tészta), megöklöztem kicsit (no nem valós dühből), és újra átgyúrogattam (illetve csak úgy a levegőben megráncigáltam). Ezt követően nagyon vékonyra kinyújtottam egy sütőpapírral bélelt nagy sütőlemezen, és szépen egyenletesen megkentem a zúzott fokhagymával és sóval dúsított vajjal, így a munkából csak annyi maradt, hogy feltekerjem, és kb. két centis szeletkékre vágjam, és a lemezen szépen fektetve eloszlassam.  Ezen a ponton adtam neki újabb 15 perc pihenőidőt, és bekapcsoltam a sütőt 220 fokra. Mikorra a sütő elérte a kellő hőfokot, a felvert tojással lekenegettem a megnagyobbodott csigákat, és boldogan betoltam őket a sütőbe.

Nagyjából 20 perc alatt sültek meg, de már úgy 10 perc után mennyeien illatozott a lakás!

Almáspite muffin

Hozzávalók (elvileg 12, valójában nálam 18 muffinhoz):

  • 13 dkg dió
  • 10 dkg nádcukor
  • 20 dkg finomliszt
  • ½ kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 25 dkg (az nálam 2) alma
  • 1 citrom héja, és a felének a leve
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 joghurt (12 dkg)
  • 1 tojás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Első körben mikróban felolvasztom a vajat, a diót pedig összedarálom egy evőkanállal a cukormennyiségből aprítógépben. Eztán kimérem a lisztet, hozzáöntöm a diómorzsát, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat, belereszelem az alaposan megmosott-leszárított citrom héját, és derekasan összekeverem, valamint előmelegítem a sütőt 200 fokra. Majd mérőkancsóba öntöm a tejet, a joghurtot és beleütöm a tojást (a vajjal még várok, mert még nem hűlt le eléggé). Következő lépésként lereszelem az almát, és elkeverem a fél citrom levével, nehogy bebarnuljon. (Bár ha jobban belegondolok, nem tök mindegy, ha belesütöm sütibe? Hm???) Na most adom a többi nedves anyaghoz a vajat, alaposan összekeverem a kézihabverővel, hozzádolgozom a cukrot is, és már mehet is a szárazanyagokhoz, amikkel szintén elegyítem. Utolsóként mehet a nagytálba az alma is, még egy-két kavarás, és már porciózhatok is a muffintepsikbe. Semmi kapszli, én szilikon tepsivel nyomulok.  És ahogy már fönt is említettem, nekem ennyi tésztából 18 muffinom lesz, de lehet, hogy másnál másképp áll a helyzet… Ó, és úgy 20-25 perc alatt sülnek meg.

Egy kis összegzés a végére: a két vendég, illetve mi ketten még aznap este kivégeztük a fokhagymás csigákat, a muffinok pár darabja pedig azért még megérte a másnapot (hangsúlyozom, 18 darab). Ó, és Monsieur, - vélhetőleg azért némi nem szemére vethető elfogultsággal - azt mondta, nyitnom kéne egy patisserie-t.
 

Szólj hozzá!

Címkék: alma dió édesség joghurt muffin fokhagyma olajbogyó vendégváró nass sós aprósüti

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr892660460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.