HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Mi köti össze menthetetlenül Bordeaux-t Nantes-tal, Lyonnal, Montpellier-vel és Toulouse-zal?

2011.03.19. 00:47 HunMoiselle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen a gasztronómia. Mert hát ugye futball, meg rögbi fronton némelyik biza halálos ellensége a másiknak, de hát kérem, ha evésről van szó, a franciák összefognak! És ez így van jól, ezért lehet a francia gasztronómia a szellemi világörökség része.

No de kanyarodjunk csak vissza ahhoz a csodálatos intézményhez, mely (számomra) megkoronázza Bordeaux főterét (és persze a fenti további 4 város utcáit/tereit/blabla). A L’Entrecôte-ról van szó kérem alássan. Ezt a bűvös szót kéretik megjegyezni, és Franciaországban (de leginkább Bordeaux-ban) járva kéretik nem kihagyni a lehetőséget valamely kirendeltség meglátogatására.

Mielőtt rátérnénk a lényegre, azaz a tányérra, jöjjön egy kis történeti összefoglaló.

1959-ben Paul Gineste de Saurs Párizs 17. kerületében, a Port Maillot közelében megvásárolt egy olasz éttermet, amit Le Relais de Venise-nek hívtak. Eme beruházás hátterében az húzódott meg, hogy a dél-franciaországi Gineste de Saurs család egyik leszármazottjaként biztos piacot akart teremteni a család Château de Saurs nevű borgazdaságának, mely Lisle-sur-Tarn mellett, Toulouse-tól mintegy 50 kilométerre fekszik északon. Azonban az olasz fogások helyett jobban illet a borukhoz a tradicionális francia bisztrókonyha, így úgy határozott, biztosra megy, és nem hagy a vendégnek választási lehetőséget: steaket szolgál fel sült krumplival. Ez eddig viszonylag rendben is lett volna, hiszen ilyet fogást gyakorlatilag bármely étteremben magához vehetett a betérő, azonban az ő újdonsága az egyszereplős étlap mellett az volt, hogy az addig szimpla vajjal, esetleg fűszervajjal kísért fogást, komplex vajalapú szósszal körítette. És hogy kiemelje már az étterem nevében, hogy mivel is szolgálnak ők a korgó gyomornak, átnevezte azt Le Relais de Venise – L'Entrecôte-ra. És természetesen az étteremben nem nagyon szolgáltak fel egyéb bort, mint amik a már említett Château de Saurs borbirtokról származtak. (Én is ezt teszem, ha lesz családi borbirtokunk!:-) )

Egyébként az egyfogásos modellt nem ő találta ki, már működött a genfi Café de Paris étteremben, úgy a negyvenes évek óta. (Sőt, egyfajta fűszervajra is gyakran hivatkoznak Café de Paris-fűszervajként.) Így hát nem csoda, hogy Saurs-nak is bevált, és az étterem virágzott, és kvázi Párizs jeles intézményévé vált. Illetve azóta is virágzik,és remélhetőleg virágozni is fog.

Paul Gineste de Saurs 1966-ban megtért az örök bormezőkre, így akkor lánya, Hélène Godillot vette át a Port Maillot melletti étterem irányítását, sőt, közvetlen családjával (értsd férj, gyerekek) nyitott egy újabb éttermet Barcelonában, míg két másik nagyvárosban (London, New York) és Bahreinben licensz alapon működik további négy egység Steven and Michael Elghanayan irányításával.

Paul egy másik lánya, Marie-Paule Burrus is indított egy étteremláncot, ez lett a Le Relais de l'Entrecôte. Ők Párizsban és Genfben működnek közvetlenül, míg licensz alapján Beirutban (3), Kuwaitban és Dohában megtalálhatók.

És végül, tadam-tadam, a lényeg!

Paul fia, Henri Gineste de Saurs már 1962-ben elindította a saját a vonalát, lényegében apja modelljét teljes egészben lekövetve Toulouse-ban, 51 kilométerre a családi szőlőbirtoktól. Majd bővített Nantes-ban, Montpellier-ben, Lyonban és hát természetesen az én és még úgy durván 1 millió ember nagy szerencséjére/örömére Bordeaux-ban is. Hát itt volnánk. L’Entrecôte, Bordeaux!

A viszonylag kis alapterületű kétemeletes ház (remélem, hogy jól emlékszem, mindig csak az étteremre koncentrálok, és az kétemeletes) icipici jóindulattal a főtér (Place du Grand Théatre) egyik csücskében van, átellenben a Nagyszínházzal/Operával (lenyűgöző egy építmény). Legbiztosabban arról lehet kiszúrni, hogy a frekventált étkezési időszakokban akár a következő sarokig kígyózik előtte a sor. Ugyanis kérem szépen, az étterem a következőképpen működik: egyszer nyitva 12 és 14, majd pedig 19.15 és 22.45 óra között. Asztalfoglalás nincs, és mivel mindenki, fiatal és öreg, szegény és gazdag, sznob, közönyös, divatos, mindenevő, finnyás, egyszóval itt tényleg mindenki tudja, hogy a L’Entercôte egyszerűségében is a város egyik legzseniálisabb étekét nyújtó helye, gyűlnek is rendesen, és aki bizony nem áll be a sorba időben, az akár hoppon, azaz éhen is maradhat. (Első alkalommal 5 évvel ezelőtt jártam itt ebédelni, egy duuurván átbulizott éjszaka után. Monsieur ragaszkodott hozzá, hogy ide jöjjünk, én megláttam a sort, mondtam, ki van zárva. De, de, nem fogom megbánni, erősködött. Fél órát álltunk sorba, azt hittem, megnyúvadok a napon a 40 fokban, de hihhhetetlenül megérte.)

Most az óceánpartról jöttünk, már 18.30-ra odaértünk az étteremhez. Elsők voltunk, köszönhetően a nem várt hidegnek. Úgyhogy Monsieur-vel úgy döntöttünk, mi még járunk egyet, addig is a szülők keményen állták a sort. Tehát nekünk még becsúszott egy séta, meg két Ricard (ánizslikőr, tradícionálisan jéggel és vízzel hígítva). Amikor visszajöttünk, a sor két házzal tovább ért. Idefotóztam volna, de Monsieur-t nem lehetett megállítani az előretörésben, és mivel attól tartottam, hogy egyedül nem gyűröm le a sort, nem álltam meg. Tehát embereket kerülgetve benyomultunk az épületbe, valahogy fel a lépcsőn, előre a folyosón (érdekes módon a lincshangulatot is megúsztuk), és közvetlen a zárt ajtó előtt megleltük a szülőket. Még úgy 5 percig ácsorogtunk, mikor végre tárult az ajtó, a helyünkre tessékeltek, és jöhetett az igazi L’Entrecôte-tobzódás.

Az első fogás, vagyishogy az előétel (ez is adott) friss zöldsaláta, egyszerű enyhén mustáros vinaigrette-tel, dióval. (Az asztalon, mint mindehol máshol Franciaországban, természetesen mindig van friss bagette.) Nem nyújt különösebb gasztronómiai élvezetet, tényleg csak felvezeti a lényeget, és talán azt a célt is szolgálja, hogy valami zöldséget is egyen a kedves delikvens a vacsora alatt.

Majd szépen leszedik a kiürült kistányérokat, az asztaloknál pedig szinte harapni lehet feszültséget, ahogy mindenki vár A Fogásra. Majd egyszercsak feltűnnek az első tányérok, és a környező asztaloknál irigykedve figyelik a szerencséseket. De előbb-utóbb mindenki megkapja a maga adagját, elégedetten hátradől, illetve hogy hátradőlne, ha nem vetné rá magát a mennyei falatokra.

A tányéron a következő van:  egy fél szelet rostélyos mindenféle zsíros-ínas résztől megszabadítva, durván három milliméter vékonyan felcsíkozva, természetesen véresen (saignant - itt mindenki így eszi, valószínűleg az én legelső alkalmamat kivéve, amikor elkövettem azt az ildomtalanságot, hogy közepesen kértem), a híres titkos szósszal leöntve, és mennyei házi, extravékony, ropogós sültkrumplival körítve. Amíg az ember fogyasztja a tányérkáját, megérkezik a rostélyos második fele, mégtöbb finom szósszal, amit az asztalnál teamécsessel tartanak melegen. Néhány perc múlva elkezdenek hihetetlen krumplihegyekkel fel-alá mászkálni a felszolgálók, s kérésre bárki kaphat újabb és újabb adagot, természetesen extra térítés nélkül.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A L’Entrecôte legnagyobb titkának egyébként mindenki a szószt tartja, ami körül vélhetően mesterségesen is gerjesztették a mítoszt. A nagykönyv szerint ugyanaszerint az államtitokként kezelt recept szerint készül az első étterem megnyitása óta. Ami biztos, hogy van benne rengeteg vaj, némi dijon-i mustár, kakukkfű és persze só meg bors. Ehhez még a Le Monde (mert természetesen ők is foglalkoztak a TITOKkal) annyit tesz hozzá, hogy kell hogy legyen benne passzírozott csirkemáj(!), kakukkfű virága és tejszín is. De! a The Indipendent szerint Hélène Godillot bizony megvezette a Le Monde-ot. Hogy kinek van igaza, természetesen nem lehet tudni, de az biztos, hogy a szósz fenséges: kicsit fanyarul mustáros, kicsit zsírosan vajas (ami jó!), és mindenek előtt fergetegesen selymes, és valóban sosem elég belőle.  Szerény véleményem szerint viszont van egy másik titok is, ami nem is valódi titok, ez pedig az állandóság és az állandó minőség. Ha a L’Entrecôte-ba megyek, tudom, hogy mit fogok enni, tudom, hogy fergeteges lesz, tudom, hogy egy csíknyi hús két falatban fog felolvadni a számban, tudom, hogy a krumpli nagyon vékony és ropogós, és tudom, hogy szívem szerint meg akarnék majd verekedni azzal a megátalkodott személlyel, aki a bagette-jével akarja kitunkolni a melegített tálból a maradék szószt, amíg eszem. Már napokkal előre tudom mindezt. Meg azt, hogy majd vélhetőleg minimum negyed óra-húsz percet kell sorban állniuk, ami tovább emeli a dolgok fényét, hiszen az ember természetéből fakadóan felértékeli azt, amiért „szenvednie” kell.

És hogy mennyibe kerül mindez? A fix menü 16 euró. Hozzá a direkte a ház számára készülő bordeaux-i vörös üvegenként 12 euró (a bortól senki várjon élményt, de valahogy azért csak-csak elkíséri azt a steaket – ez itt már nem a saját birtokról származik). Kifejezetten baráti ár. (Pláne ha azt vesszük, hogyha az ember egy garantáltan jófajta steaket akar enni Pesten, két főre nem ússza meg harmincezer alatt.)

Ami a desszertet illeti, itt már van választás, több is, mint az emlékeimben, úgyhogy csak a szerintünk legjobbakat említem: profiterol, mousse au chocolat, csokoládé fondant angol krémmel, creme caramel, és természetesen sajttál. Ezek 5 vagy 5.50-ért. A kiszolgálás pedig tisztes, őszinte, sallangmentes, épp ezért kellemesen hozzájárul a komfortérzethez.

Szóval ez a L’Entrecôte. Megveszek érte. Ki nem hagynám. Ha csak egy helyre mehetnék Bordeaux-ban vacsorázni, ezt választanám. Pedig a városban, illetve vonzáskörzetében három két Michelin-csillagos hely is van. 

Ja, és ez a kilátás:


 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás bordeaux étterem lentrecote a legjobb rostélyos

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr452751831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása