HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Még egyszer, de a túlcséplés elkerülése végett idén utoljára: boldog szülinapot KM!

2011.04.12. 23:56 HunMoiselle

Ezzel a bejegyzéssel már régóta tartozom mind a Lányoknak, mind a blogomnak, ugyanis még a múlt hét elején ünnepeltük KM születésnapját, és azóta külön-külön (mármint a Lányok) szinte minden nap rákérdeznek a közzétételre.


 

 

 

 

 

Szűk körben mókáztunk ezúttal, csak mi hárman lányok, nálunk. Készítettem némi harapnivalót, no meg egy egyszerű tortát. Nevezetesen pizzát és Tarte Tatint, amiket házi narancsos limonádéval, vagyishát főleg pezsgővel öblögettünk bőszen. A Tarte Tatint már ezer éve ki akartam próbálni, csak valahogy mindig más lett a dugialmáimból, a pizza meg már szinte hagyománnyá nőtte ki magát köreinkben, mióta BLány először javasolta a készítését.

Nagy mázlim van barátosnőimmel, az olasz finomságot demokratikusan készítjük: én gondoskodom a tésztáról, no meg a szószról, ők pedig hozzák a feltéteket; általában kolbászt, gombát, sajtot, esetenként paradicsát. Tehát a hozzávalók némileg esetlegesek, de a végeredmény mindig finom.

Pizza lánybuli-módra

Hozzávalók 2 nagy pizzához:

  • fél kg liszt
  • 1 csapott evőkanálnyi só
  • 1 evőkanálnyi provence-i fűszerkeverék (tudom-tudom, mindent ezzel váltok ki, de hát százszor jobb minőségűbb, mint a mindenütt kapható hazai szárított oregánó)
  • rengeteg frissen őrölt bors
  • 1 tasak (7 g) szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj + még egy kevés a tál kikenéséhez

Anyukám sosem készít kelt tésztát, mert valamiért tart tőle. Én is csak körülbelül egy éve készítettem először, részben valószínűleg Anyukámtól átvett félelmeim miatt, másrészt meg azért, mert nincs különösebb igényem az édességekre. De hát a pizza (és a fokhagymás csiga) az más tészta, már persze ha én magam készítem, mert lássuk be, a nálunk kapható pizzák többsége sajnos kritikán aluli. No de vissza a kelt tésztához: nincs miért félni tőle. Gyakorlatilag gyerekjáték. Pár dologra kell odafigyelni, és a manapság kapható élesztőkkel képtelenség elrontani. Az aranyszabályok a következők: szárított élesztőből ne használjunk bontottat, az némileg már kétesélyes. Aztán törekedjünk arra, hogy a liszt és víz legyen langyos. Végül pedig, mikor az élesztőt elegyítjük a vízzel és a cukorral, hagyjunk neki egy-két percet kibontakozni.

És akkor a gyakorlati keverem-kavarom.

A lisztet alacsony fokozaton egy mikrót-tűrő edényben (nálam ez rendszerint a mérleg mérőedénye, sőt a kész tésztát is ebben kelesztem – éljen a kevesebb mosogatás) meglangyosítjuk, majd belekeverjük a fűszerkeveréket, és a sót-borsot. Az élesztőt egy óriástálba szórom a cukorral együtt, majd hozzáadom a langyos vizet, egy kézihabverővel elkeverem, majd pár percet várok.

A várakozás alatt előbányászom az őszintén szólva nem túl minőségi gépi habverőmet, és bedugom a dagasztókart. Illetve ezúttal bedugtam volna, ha sikerült volna, de mivel legutóbb a tészta felkúszott a karokon, és úgy tűnik eltömítette a dugaszrészt, arra voltam kárhoztatva, hogy kézzel dagasszam a - normál esetben géppel 7 percig, majd kézzel újabb egy percig megdolgozandó – tésztát 10 percig. Erre egy rendkívül furcsa, ámde működő, és tornagyakorlattal felérő módszert fejlesztettem ki, nevezetesen, hogy két kézzel markolom a gyurmát, majd a kvázi nyolcas formában csavarva húzogatom a két felet a levegőben, miközben a kellő lendületet egyik, majd másik térdemet behajlítva adom meg. A 10 perc leteltével kiabáltam Monsieur-nek, hogy most-de-azonnal jöjjön, és szórjon lisztet dolgos kezeimre, no meg a deszkára, hogy megszabadulhassak a ragaszkodó anyagtól.

Amint ez sikerül, a deszkán bucit formázva berakom a tésztát a kiolajozott tálba, és boldogan magára hagyom úgy egy órára, hogy megkeljen.

Ha jól időzítek (ami képtelenség, mert a Lányok mindig késnek – hol ennyit, hol annyit), akkor pont akkor telik le a kelesztési idő, mikor megérkeznek. (No de hogy korrekt legyek, ha pontosak lennének, akkor is innék velük egy pohár pezsgőt a pizzakészítés előtt.)
Szóval amikor minden hozzávaló megérkezik, kinyújtom a pizzát (de előtte az egészet boldogan ököllel illetem, icipicit át is gyúrom) – egyszerre egyet, vagyishogy a tészta felét, mindig nagyon vékonyra (milliméterekben számolandó, nekünk úgy jön be), és ha viszonylag kerekre sikerül, roppant büszke vagyok magamra. Merthogy az a legnagyobb nehézsége a pizzakészítésnek, hogy baromi nehéz kerekre nyújtani, mivelhogy rendkívül nyúlós-ragaszkodó az alapanyag, ergo nekem mindig kicsit mutáns alakot ölt, de az ízén ez mit sem változtat. Nyújtás után újabb minimum 5 percig kelni hagyom, majd megkenegetem a szósz felével.

Hozzávalók a szószhoz, két pizzára:

2 dl paradicsaszósz
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi provence-i fűszerkeverék
kevés só és frissen őrölt bors
(és mindezeket szépen összekeverem, majd lásd fent)

A sütőt 220 fokra melegítem elő.

A legutóbbi feltéteink (1 pizzára):

  • szeletelt parasztkolbász (nem tudom mekkora kiszerelés, de ez standard, ha az ember csomagolva veszi) – kösz BL
  • egy normál méretű gombakonzerv ¾-e – kösz KM
  • egy fej lilahagyma
  • 3 szárított chili (a Lányok felére egy morzsolódik, míg Monsieur plusz én felemre kettő)
  • szeletelt trappista (először nagyot néztem, hogy nem lehet reszelni, de aztán rájöttem, hogy tulképp így még jobban mutat) – kösz KM
  • provence-i fűszerkeverék

A kolbászokat csúsztatott körökben (esetemben roppant precízen) rádobáljuk a pizzára, majd jöhet a jó alaposan lecsepegtetett gomba (vigyázat, nehogy eláztassa a pizzát!), eztán a felezve szeletelt, majd „ízekre szedett” lilahagyma, amit betakargatunk a háromszög alakra vágott, mutatósan elhelyezett trappista-szeletekkel, és legeslegvégül finoman megszórjuk a fűszerkeverékkel. És eljött a pillanat, 20-25 percre (amíg a sajt szépen magbarnul) betoljuk a sütőbe – még egy pohár pezsgő – boldog szülinapot KM!

Nekem nincs pizzavágóm, és arra jöttem rá, hogy a pizzát egyébként legegyszerűbb erős konyhai ollóval négyfelé szeletelni. Négyfelé – Monsieur itthon volt, de kevéssé ért ahhoz magyarul, hogy bezavarjon a Lányokkal való társalgásba, és módosítani kéne miatta az érintett témákat! :-)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De egyébként pizza készült már pl. tonhalas üzemmódban is:
fokhagymás tejföl, lecsöpögtetett tonhalkonzerv, kapribogyó, lilahagyma, füstölt sajt – ez is zseniális!

És hogy mi lesz a második adag pizzatatésztámmal? Ez állandó dilemma. Mert a Lányoknak csak a szájuk nagy , de az étvágyuk kevésbé (bocsi Lányok, valójában megértem, pussz!). Márpedig az élesztő miatt kétadagnyi tésztát kell gyártani. Egyel az ezelőtti alkalommal előtt megpakoltam a második kinyújtott pizzát, és kiraktam a teraszra (márc elején még az is jól üzemelt hűtőként), de ezúttal a hűtőbe raktam a bucit, és másnap készítettem el a produktumot. Hát nem mondom, nem ugyanaz a minőség így elkészítve, de még mindig jobb, mint a rendelt pizzák 96 %-a.

Ps.: BLány követelt magának egy kis darab tésztát, amiből az Ő spec kispizzája lett. Megkapta!
Egészségedre BLány!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarte Tatin

Ami biztos megfelel az igazságnak, mert a nagy Larousse Gasztronómiai Lexikonban olvastam, hogy a Tatin nővérek, akik a múlt (olyan fura még mindig nekem, hogy a huszadik század már a múlt század) század elején egy rendkívül kedvelt szállodát üzemeltettek Közép-Franciaországban, a Loire mentén, Lamotte-Beuvronban alkották meg az aranyszínű karamell alatt sorakozó almás, omlóstésztás csodát.

Ami tényleg mennyei: alul sül a karamellen az alma, felette a porhanyós tészta.

A fáma szerint pedig Stéphanie Tatin volt a felelős a sütésért, és egy nap olyan elfoglalt volt (vagy szerelmes, hm?), hogy ildomosan elkezdte odaégetni az almát a cukorba (gondolom pl. normaindiai almatortához párolta a gyümölcsöt). Mit volt mit tenni, menteni akarta a menthetőt, hát beborította omlós édes tésztával, betolta a sütőbe, és tadam!!!! Az eredmény mennyei volt.

Akárhogy is, bárminek is az eredménye, az mind a mai napig, száz év elmúltával is nagyon is mennyei.

Hát megszületett az én tolmácsolásomban is.
Boldog szülinapot KM!

Hozzávalók az édes omlós tésztához:

  • 15 dkg liszt + egy kevés lisztezni
  • 10 dkg vaj apróra kockázva
  • 25 g kristálycukor
  • 2 tojássárgája

Először ezt kell elkészíteni. Tényleg nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. Magamat erről roppant mód meggyőztem.

Először a lisztet egy tálba tesszük, kockázva beledobáljuk a vajat, majd az ujjaink között gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk köbö erős kásásra (tényleg fontos ekkor a morzsás állag). Majd hozzáadjuk a cukrot és a két tojássárgáját, és amilyen gyorsan tudjuk, összegyúrjuk. Ha ez megtörtént, labdát formálunk belőle, becsomagoljuk pl alufóliába, és minimum 30 percre a hűtőbe száműzzük (de nyugodtan bedughatjuk egy napra is, vagy fagyaszthatjuk is!).

És az almához:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 40 g vaj
  • 5 közepes alma megpucolva, kimagozva, és nagyobb cikkekre szeletelve
  • ó, és az eredeti receptben nem szerepel, de én megfejeltem jóadag fahéjjal, mert szerintem úgy egészségesebb (kommentben, emailben, ha kell, kifejtem)

No, ha a végtermék abszolút megteremtése mellett döntöttünk, akkor felolvasztjuk a vajat a cukorral egy 20-25, esetemben 24 cm átmérőjű serpenyőben, Nem kevergetünk semmiféle eszközzel. Nyugodtak vagyunk, csak a serpenyőt forgatjuk, különben a karamell megharagszik. Ha kicsit elkezd barnulni, szépen eloszlatjuk benne az almaszeleteket, és hat percig visszafogott lángon békén hagyjuk, majd megszórjuk fahéjjal.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

A hat perc alatt kinyújtjuk a tésztát akkorára, ami bőséggel befedi a serpenyőnket.
A hat perc leteltével lehúzzuk a barna almáinkat a tűzről, és ráügyeskedjük a tésztát. Fedjük be az almákat, a túllógó részeket pedig nyomkodjuk be a serpenyő szélén. Toljuk be a sütőbe, és süssük 20 percig. Aztán élvezzük az ízeket. Tálalhatjuk vaníliafagyival, tejszínhabbal, de önmagában is, ahogy én most tettem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos, fogyott a pezsgő, de remélhetőleg KM nem csak ezért volt elragadtatva.

Még inkább el volt ragadtatva BLány és Monsieur. Elkövettem azt a hibát, hogy négybe vágtam a tortát, és ők hárman kaptak egy-egy szeletet, de én még vártam a sajátom megevésével. BLány és Monsiuer le akartak csapni rá. Hát az lett a vége, hogy az én szeletem harmadolva lett...

Boldog szülinapot KM! De most már legközelebb csak jövőre! :-)

Szólj hozzá!

Címkék: szülinap torta pizza vendégváró tarte tatin alma torta

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr752821871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.