HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Vasárnap esti sült

2011.10.10. 20:39 HunMoiselle

Van valami csodálatosan megnyugtató a ráérős vasárnapokban. És emiatt bizonyos szempontból az egyik kedvenc napom a héten a vasárnap. Nem is szeretek erre a napra programot csinálni. Ráérősen szeretek itthon ejtőzni, sütni-főzni, merengeni, olvasni és terveket szőni. Vasárnap béke van. Vasárnap töltekezem, felkészülök arra, hogy hétfőn tűzoltó legyek, s katona, esetleg vadakat terelő juhász. De legalábbis szupernő, aki mindent megold, békés-boldog otthont teremt, miközben megküzd a nagyvilággal.
A vasárnapokat szeretem megtisztelni. Nagy reggeli (rántotta, omlett, bacon & eggs, bundás kenyér, bármelyik is, rengeteg-rengeteg illatos zöldséggel), süteménysütés, és a nap megkoronázása, egy felemelő, erőt adó vacsora. Lehet elegáns, lehet házias, a lényeg a hosszú tervezgetés, törődő odafigyelés, megfelelő bor, és a lassú élvezet.

Tegnap marhahús került terítékre. Egybesült kisebb darab, mindössze 45 deka. Féltem is tőle meglehetősen. Először készítettem marhasültet, ráadásul rögtön egy ilyen picivel kezdtem, ami az én meglátásom szerint jóval kényesebb, mint egy nagyobb darab, hiszen könnyebb túlsütni, gyorsabban kiszárad. Ráadásul nekünk már a médium sem igazán hús, a mi asztalunkra minimum medium rare kell (még az is mérföldekre van a francia saignant-tól). Így az otthonfőzés legjobbjához fordultam segítségért, aki számomra nem lehet más, mint a mirelit zöldborsók királynője, Nigella.  How to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food című könyvében (attól tartok, sajnos otthon nem jelent meg) azt írja a tökéletes vasárnapi sültről, hogy néhány nagyon egyszerű titka van. Először is vegyük ki időben a húsunkat a hűtőből, aztán kenegessük meg rozmaringos olívaolajjal, majd először ugrasszuk össze 250 fokon 15 perc alatt, majd pedig – ha rare-t akarunk - 50 dekánként adjunk neki 15 percet 180 fokon.

Mi sem természetesebb, mint hogy követtem Nigella iránymutatását, csak annyit módosítottam a fent leírtakon, hogy rozmaringos olívaolaj helyett sima olívaolajat használtam, viszont a husim középvonalán úgy másfél centinként egy kés hegyével kis lyukakat fúrtam, és felváltva megtűzdeltem egy darabka rozmaringgal, illetve tüskére vágott fokhagymával, és az egészet megfejeltem még néhány darabka vajjal, valamint nagyvonalúan megszórtam maldon sóval.

A köret csak és kizárólag sültkrumpli lehetett. Imádjuk,de az az igazság, hogy szökőévenként ha egyszer kerül az asztalra, mert macerás az olajban sütés. Ezért nem olyan rég kifejlesztettem a magam sültkrumpli készítési módját, amely szerint bár tepsiben, minimális olívaolajban sül a krumpli, mégis egészen olyan, mint a boldog békeidőbeli sültkrumpli, aminek attól tartok, a legtöbb háztartásban már leáldozott a virágkora. (Veszi és eszi mindenki az elfuserált mirelit változatokat, amiket én nem nevezek krumplinak.) Nos a módszer rendkívül egyszerű: ovális forma krumplikat úgy félujjnyi vastag csíkokra metélek, majd egy lábosba szórom, és forrásban lévő vízzel leöntöm őket. Némi sóval újraforralom a vizet, és abban a szent percben, ahogy rotyogni kezd, már le is zárom a gázt, leöntöm a vizet, a krumplikat megszárítom, és az ily módon előfözött krumplikat sütőm aztán, mert szerintem így lényegesen ropogósabbak lesznek, mintha csak szimplán tolnánk őket a sütőbe.

Marhasült sültkrumplival, fookhagymás zöldbabbal és vörösboros sajtszósszal

Hozzávalók 2 éhes ember számára:

A húshoz:

  • egy 45 dekás kötözött hátszín
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • másfél ág rozmaring
  • olívaolaj
  • néhány darabka vaj
  • maldon só vagy más nagy szemű só
  • frissen őrölt bors

A krumplihoz:

  • 5 közepes vörös héjú burgonya
  • egy fej fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • olívaolaj
  • maldon só

A zöldbabhoz:

  • 2 zöldbab konzerv
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt tengeri só
  • 20 g vaj

A szószhoz:

  • a sütőedényben visszamaradt mennyei levek
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál fokhagymás, zöldfűszeres sajtkrém

Két órával a sütés megkezdése előtt kiveszem a húst a sütőből, majd elmegyek gasztroblogokat olvasni.

Egy órával a sütés előtt a fentebb elregéltek szerint lekenem a húst olívaolajjal, és egy kisebb sütőedénybe teszem. A húsiba nagyjából másfél centinként egy éles kés hegyével kis lyukakat fúrok, a két kis gerezd fokhagymából 6 tüskét vágok (lényegében 3-3 vékony v-alakra vágom őket), két rozmaring ágat kisebb darabokba török, majd a fokhagymát és a rozmaringot felváltva a húsba vájt lyukakba nyomkodom. Megszórom nagy szemű maldon sóval, borsot tekerek rá, a tetejére kis vajdarabkákat szórok, és félreteszem.

Szintúgy a fentiek szerint nekiállok a krumpliknak, azaz vékony, félujjnyi vastag hosszú csíkokra metélem őket, lábosba kerülnek, forró vízzel leöntődnek, újraforralódnak, de ahogy rotyogódni kezd a víz, leszűrődnek. Hogy a rajtuk maradt nedvesség hatékonyabban párologjon el, takaréklángra visszateszem őket a tűzre fedetlenül, és időnként megrázogatom, hogy nehogy letapadjanak, illetve váltsák egymást alul-fölül. Néhány percig játszom ezt, aztán kiterítem őket egy sütőtálcán, és hagyom őket kihűlni.

Eztán egy nagy fej fokhagymát gerezdjeire szedek, de nem pucolom meg, hogy isteni édes-lágy fokhagyma legyen belőlük sütés után. A sütőt előmelegítem 250 fokra. Ha felmelegedett, betolom a húst az alsó részére.

A krumplikra kevés olívaolajat öntök, jó alaposan összeforgatom őket, közéjük szórom a fokhagymagerezdeket, a két rozmaringágat nagyobb darabokra  tördelve, és ezt is megszórom maldon sóval. Ha a hús már 10 percet sült, betolom fölé a krumplit is. Öt perc elteltével visszaveszem a sütő hőmérsékletét 180 fokra, majd újabb 12-13 perc után kiveszem a húst, a krumplit pedig megrázogatom, hogy minden oldala süldölgéljen. A krumpliknak úgy újabb 10-15 percet hagyok a sütőben, közben ellenőrzöm, mennyire pirultak meg.

A husit alufóliával borított deszkára rakom, bebugyolálom a fóliába, és 10-15 percig pihentetem, hogy a levei lenyugodjanak, és a husim porhanyóssá váljon. Amíg a husi pihen, a krumpli sül, elkészítem a zöldbabot. Mi sem egyszerűbb. Egy lábosba úgy két evőkanálnyi vajat dobok, megpucolok, és apróra vágok két kisebb gerezd fokhagymát, és őket is a lábosba küldöm, és alágyújtok. Hozzáadom a lecsöpögtetett zöldbabkonzerveket, sózom, és átmelengetem őket. Ezzel a zöldköret is megvan.

Jöhet a szósz. Fogom a husi sütőedényét az isteni nedvekkel és letapadt húsdarabkákkal, a tűzhelyre teszem, alágyújtok, majd hozzáöntök úgy egy deci vörösbort (abból, amit majd a vacsihoz iszunk), és kevergetve feloldom a pörcöket, közben elforralva a bor alkoholtartalmát. Belekeverek két evőkanálnyi fokhagymás-zöldfűszeres sajtkrémet (egyszerű Philadelphiát), és addig forralom-kevergetem, míg beleolvad. Ha úgy ítélem meg, sózom, és a szószt késznek nyilvánítom. Jöhet is a tálalás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A husit kibontom, és igyekszem minél vékonyabb szeletekre vágni. (Ebben nem vagyok túl sikeres, sajnos nem elég éles a késem, legalábbis arra fogom.) Első körben mindenkinek öt szeletet pakolok, mellé néhány szelet sült fokhagymát, áttelenben szépadag krumplit, majd a negyedik sarokba a zöldbabot. A szószt a husi mellé ügyeskedtem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elég gyümölcsös, viszonylag könnyű shirazt ittunk hozzá. Mennyei volt. Igazi vasárnap!

(Ugye a nagy mennyiségekből adódóan mindenből akadt maradék, de ez is volt a cél. A hátszín vékonyan felszeletelve a zöldbab társaságában Monsieur egyik ebédszendvicsébe került, míg a krumpli az én délutáni snackem lett. És bizony azt kell mondjam, hogy az igazi, azaz bő olajban sült sültkrumplival szemben ez másnap is kifejezetten élvezhető állagú volt.)
 

Szólj hozzá!

Címkék: krumpli fokhagyma húsevő zöldbab marhasült vendégváró

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr163292672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása