HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

május 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Magyarország ízei – avagy amikért Angliából epedek

2012.05.02. 14:08 HunMoiselle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muszáj megírnom ezt a listát, mert időnként nyüszítek magamban, annyira hiányzik egy-egy étel otthonról. Most épp a spárgával vagyok így, a csodás kötegek látványával a standokon, az illatukkal, és azzal, hogy abban a rövid időszakban, mindenhol ott vannak. Annyiszor készítem őket, hogy már szinte elegünk van belőlük, aztán mikor elmúlik a szezon, mégis elszontyolodunk, és alig várjuk a következő évi termést. És bizony úgy látom, hogy otthon már tombol a láz...

Szóval ezzel a listával szándékozom kiírni magamból a hiányukat, aztán meg nem árt időnként belső leltárt sem tartani.

Spárga. Ilyen felvezetés után mivel is kezdhetnék mással?! Elvileg ugye itt is van spárgaszezon, de nem igazán észlelem, tekintve, hogy egész éven át van spárga, de csak a zöld, mindig ugyanúgy néz ki, és ugyanannyiba kerül. Így nem lehet ugyanannyira értékelni, mint otthon. Nincs a levegőben az a sóvárgással teli izgalom, nem figyeli az ember napról napra, hogyan csökken az ára, nincs az, hogy ma fehér spárgát veszek, holnap meg zöldet. És milyen csodásak a félkilós kötegek! Itt a legnagyobb köteg, amit eddig láttam 20 vagy 25 dekás volt. Pedig hát az nem mennyiség, azzal biza nem lehet kielégíteni az igényeket! Úgyhogy vágyakozom, vágyakozom csak csendesen.

Füstölt kenyérszalonna. Ha Anyukám nem küldene újra és újra, akkor a konyhám sokat veszítene a házias melegségéből. Hogy mibe is használom? Rántottába, gombaragu alá, karakteresebb tésztaételekhez, tojásos nokedlihez, szükség esetén helyettesítek vele pancettát, kolozsvári szalonnát, erdélyi szalonnát, bacont, akármit. Mihez nem használom tulajdonképp?

TV paprika. Nekem ugye mindenhez igényem van valamilyen zöldségre, így a kenyér plusz felvágott, kenyér plusz sajt reggelikhez is (csak a frissen sült kenyér-bretagne-i sókristályos vaj párosához nem kell semmi, de semmi). És a paprika bizony az egyik legkedveltebb melléjük a részemről. De nem a kaliforniai paprika, az túl édes - igazság szerint én azon kevesek közé tartozom, akik nem rajonganak érte, tulajdonképpen csak sütve szeretem. Úgyhogy ahányszor látom a nagy piros-narancs-zöld pöffetegeket, annyiszor jut eszembe a tv paprika a maga sápatag szerénységében. És a lecsó! Mindig viaskodom magamban, ha Anya küld paprikát, hogy egyesével kebelezzük be őket ehhez-ahhoz, vagy lecsó legyen belőle. Roppant trükkös kérdés… 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hegyes erős. Imádom a chilit, de a chili nem tudja kiváltani a hegyes erőset. Némi túlzással a chilinek csak íze van, textúrája nincs, szemben a mi csípős paprikánkkal (attól az esettől most nagylelkűen tekintsünk el, amikor a paprikának nincs ereje), és bizony számtalan olyan étel van, amibe kell a textúra is. No meg a friss kenyér-kolbász duóhoz csak nem rágcsálhat az ember lánya chilit?

Túró. Körözött, körözött, körözött. Otthon rendszeres reggelim volt, brühü… Monsieur is nagyon megszerette. Aztán még palacsinta, lasagne, csirkemell, túrógombóc, sós lepények. De ami legeslegjobban hiányzik az még mindig a körözött.

Őrölt pirospaprika. Úgy hiszem, nem szorul magyarázatra. Az a mázli, hogy amennyire esszenciális, annyira könnyű szállítani is, úgyhogy kis szerencsével sose fogyok ki belőle.

Sárgahüvelyű zöldbab. Gyerekkorom óta nagy kedvencem a zöldbabfőzelék és a zöldbableves (mármint sárga). Zöldbablevest nem olyan régen elkövettem – nem is rosszul – zöld zöldbabból, de attól tartok, a főzelék az más tészta. Pedig havonta egyszer főzném, az biztos.

Gyalult tök. Érdekes módon otthon évente egyszer-kétszer kívántam a tökfőzeléket, de mióta Angliában élünk, havonta eszembe jut, és hiányzik. Tipikus, nemde?

Sóskakrém. Én a sóskások rendjébe tartozom, ha főzelékről van szó. Az egész család egyébként a spenótot imádja, de Anyukám az én kedvemért készített mindig sóskát is. Tükörtojással, barnarizzsel, nekem maga a gyönyörűség.

Spenótkrém. Sosem főzelékbe. Azt érthetetlen okból nagyon nem szeretem, pedig amúgy minden egyéb formában rajongok a spenótért. A krémet gnocchihoz használtam rendszeresen.

Kolbász. Főzni, sütni, chorizoval jól kiváltható. De ha az ember kenyérrel enné, vagy bárhogy máshogy nyersen használná fel, akkor a könnyedén hozzáférhető chorizo fajták bizony nem elég jó minőségűek, túl durván vannak darálva. És bizony az otthon viszonylag egyszerűen elérhető házi kolbászoknak nincs párja…

Túró Rudi. A túró rudi a külhoni magyarok sóvárgásának kötelező tárgya. Gyanítom, mindenki listáján ott van, akkor is, ha otthon két-háromhavonta egyszer fogyasztották.  Muszáj, ételjelkép.

Karalábé. Két évvel ezelőttig rá se voltam hajlandó nézni. Aztán egyszer csak rászántam magam, megkóstoltam, és azóta nem nagyon tudtam ellenállni a zsenge gumóknak. Van bennük valami tiszta, ártatlan, ingerlően kívánatos. A tárkonyos csirkeraguleves elképzelhetetlen karalábé nélkül, és én bizony azt nagyon imádom.

Házi sonka. Dédelgetett gyerekkori emlékem, ahogy a Nagymamáméknál eszem a saját készítésű házi sonkát puha fehér kenyérrel és hagymával. Azóta is nagy kedvencem, és ha nagyritkán hozzájutok, maximálisan kiélvezem. Itt nincs semmi hozzá fogható. Kapható persze pármai sonka, meg serrano és fekete erdei sonka, amik finomak, finomak, de az én szememben bizony nem érnek fel a jó magyar házi sonkával. Pontosabban teljes más jellegűek, telejssen más a felhasználásuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hungária Extra Dry. Imádom a pezsgőt! Nem is csak feltétlenül ünnepelésre, sőt, szeretem nemesíteni vele például a péntek estéket is. Az itt legelterjedtebb cava, prosecco vagy az egyéb habzóborok viszont nem nyerték el a tetszésemet, többségük a közepes lőre kategóriába esik. Igaz, champagne is széles körben hozzáférhető, no de „A PEZSGŐ” viszont már kifejezetten az ünnepi kategória, egyrészt túl drága, másrészt meg olyan lenne csak úgy hét közben kibontani egy üveget, mintha az ember az esküvői ruhájában indulna lötyögni a barátokkal egy tapas bárba. A Hungária Extra Dry azonban minden szempontból tökéletes: a minőségébe csak a kákán is csomót kereső személyiséggel megáldottak vagy ultrasznobok köthetnek bele, ami pedig az árát illeti, ezért a minőségért jobb árat kívánni sem lehetne. Csodás párosítás!   

Sima magyar lencse. Gyakran dicsérem írásaimban a puy lencsét, de bizony igazán jó lencsefőzeléket csak hazai lencséből lehet főzni. Számomra pedig nem élet az élet lencsefőzelék nélkül. Havonta egyszer szeretek készíteni egy tetemes mennyiséget, amit aztán vagy öt napon át eszem ebédre, és az ötödik nap sem unom, sőt, szomorú vagyok, mikor elfogy.

Kacsamell. A kacsamell szerintem az egyik legcsodásabb húsféle. Jól elkészítve (nem agyon sütve, hanem szép pirosasan, alig fűszerezve, tökéletesen ropogósra sütött bőrrel) az ünnepi asztal dísze, csodája, jaj de szeretem, elepedek érte! Itt meg bizony nem nagyon lehet kapni. Mondhatni nagyritkán, ha látok egy-két darabot, azt is elképesztően magas áron. Otthon bezzeg mindenhol ott van. Nem mondom, nem olcsó, de nem is drága. Otthon gyakran ettük, mióta itt vagyunk, csak egyszer került az asztalra: Karácsony napján. Ó és a fütölt kacsamell és libamell!


 

(Monsieur tavaly májusi születésnapi vacsorájának főfogésa: kacsamell, ha jól emlékszem medvehagymás krumplipürével, zöldspárgával és selymes mustárszósszal.)

 

 

 

 

Egyelőre ők jutottak eszembe. De attól tartok, ez egy folyamatosan bővülő lista…

Kedves Sorstársaim, külföldre szakadt magyarok, akik esetleg idetaláltatok! Ti miért epekedtek, mit hiányoltok otthonról?

És Ti, akik otthon vagytok,  mit gondoltok, Nektek mi hiányozna legjobban?
 

15 komment · 1 trackback

Címkék: túró rudi honvágy magyarország ízei honvágyételek

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr444484264

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.03. 09:12:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.02. 16:47:59

Spárga szezon itt is van. Mi szoktunk venni. Tőlünk nem messze spárgát termesztenek a földeken, nem messze tőle van egy kis házikó és ha felszedik oda kiraknak mindig néhány köteggel egy becsület kasszával aztán lehet vinni. 2 hete próbálunk venni onnan frisset, de a rossz idő megnehezíti a dolgunkat.

Füstölt szalonnákat olasz csemegeboltokban nézz meg, ott rá lehet bukkanni jobb fajtákra.

TV paprikát és hegyes erőset török arab boltokban 100 % hogy lehet venni. Mi is onnan szoktunk. :)

Túrót lengyel boltban tudsz beszereni. Van szárazabb és nedvesebb. Nem olyan morzsalékosak, mint az otthoniak, de igazi túró és finom és az élményt visszaadja. :)

Sóskát, spenótot és sárgahüvelyű zöldbabot is török és arab boltokban nézz meg.

Kacsamellhez pedig kutasd fel a helyi hentes üzletet és rendelj tőle. Mi karácsonykor egy egész kacsát rendeltünk a hentestől, egész normális ára volt és a minőséggel sem volt semmi gond.

Nekem a magyar borok hiányoznak a legjobban. A bodza illatú Cserszegi Fűszeres, a savas somlói Juhfark, a villányi vörösborok, amiktől mindig felpezsdül a vérem és a többi...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.05.02. 19:50:18

Azt tudtad, h spárgaban Magyarország nagyhatalom? Innen viszik szerte a világba, állítólag nagyon profin termelik nálunk homok bakhátakon.

Én ugyan itthon vagyok - még, bár Matolcsy eléggé dolgozik rajta, h elővegyem az el lehet innen menni kártyámat - de tetszik a listád, ezek biztos nekem is nagy-nagy hiátust okoznának.

Kolbász, szalonna, sonka, paprika? Azok nélkül nem is magyar a magyar! :-)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.02. 23:04:25

@jEnci: Húha, egy ilyen spárgás házikót szívesen fogadnék a mi közelünkben is! De én itt egyelőre a zöldségeseknél sem láttam. Tényleg, ott nálatok netán fehér spárga is van?
A török/arab boltokat akkor bevizsgálom - van a közelben "halal" feliratos, csak eddig sose mentem be, mert azt hittem, felesleges...
De ami a lengyel boltokat illeti, gyanítom, én lehetek talán az egyetlen közép-kelet-európai, aki itt él, és még sose találkozott velük.:-) Körbe kéne néznem jobban, pláne a belvárosban, csak mindig olyan nehezen szánom rá magam, hogy odamenjek. Pláne most ebben az időben, brrrr... (Jaj és ugye közben otthon meg a 30 fok - eddig még nagyjából megúsztam a honvágyat, de innentől kezdve az eddigen van a hangsúly.) Tényleg, abban még tudsz segíteni, hogy a túrót milyen felirattal keressem, ha sikerült odakeverednem?
A bor... Tűnődtem rajta, hogy felvegyem-e a listámra, de szégyen szemre (és csopaki lány létemre) be kell vallanom, hogy leszámítva némi aszút és furmintot, évek óta már csak szinte francia bort ittam.
Viszont tudod miről feledkeztem meg? A pálinkáról! Pedig az segített át minket a téli szélviharokon... :-))

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.02. 23:13:39

@klarky: Hallottam igen, hogy fölöttébb büszkék lehetünk a spárgánkra. Bár ahol olvastam (olvastam, hallottam...?) azt is hozzátették, hogy az igazán szép darabokat mind exportálják. Mondjuk ha visszagondolok példul a Fény utcai piac csodás standjaira, akkor azt nehéz elhinnem.

Örülök, hogy tetszik a listám, bár kínból született... :-) Úgyhogy vacsorára meg is ápolgattam a lelkem egy nagy adagnyi paprikás krumplival, ami az utolsó hazai kolbászból és hegyes erősből készült. De majd jEnci tippjeit követve igyekszem gondoskodni az utánpótlásokról.

Te meg ha tényleg felvennéd a nyúlcipőt, olyan helyre menj, ahol a barátok szívesen látogatnak, és a kvártélyért cserébe támassz bizonyos feltételeket! ;-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.02. 23:33:32

@HunMoiselle: érdekes, hogy fehér spárgát én szinte még sehol nem láttam itt. Úgyhogy sajna az nincs.

Főleg a zöldséges részleget keresd bennük, meg ha van a közeledben Thai bolt, oda is érdemes benézni és körülnézni, függetlenül attól, hogy szereted-e a konyhájukat, mert a zöldség részlegen ott is lehet jó cuccokat kapni. Meg én kókuszreszeléket csak ott veszek mert az itteni szupermárketesekben csak ilyen adalékokkal dúsított meg 50 %-os reszeléket lehet kapni, ott meg olcsóbban! megkapod a tiszta 100 %-osat minden adaléktól mentesen.

A 30 fokért meg a strandokért nekem is fáj a szívem.

A túrót tvarogovi vagy tvarog vagy valami ilyesmi néven lehet találni.

A bor témáról meg csak annyit, hogy akkor te ne panaszkodj erről inkább! :D

Pálinkát mi is tartunk itt, 2 félét meg van unicum is, de ezektől az angolok csak elborzadnak :)

Amondo 2012.05.03. 01:30:40

A Waitrose arul Pick mangalica kolbaszt es teliszalamit.

Nekunk, a felsoroltakon kivul, az otthoni szemcsemeretu griz hianyzik. Az itteninek valahogy az ize is mas.

BigPi 2012.05.03. 06:05:30

Egyik ismerősöm azt mondta neki a hús levesek hiányoznak itthonról. Az angliaiak nem ízlenek neki.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.03. 08:43:34

Azért, aki Angliában, vagy Franciaországban élhet, és nyüszít az otthoni dolgok miatt, az meglehetősen korlátolt függő ember.:)

Én 4 évig élet, Finnországban, 3 éve élek Franciaországban. Nem különösebben hiányoznak az otthoni kaják. Az ember amikor hazamegy, esetleg bekajál, esetleg hoz ki kaját, de azért nehogy már az legyen a világvége, hogy pár hónapig nem ehetsz túró rudit!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.03. 08:47:11

Ne nyüszíts, hanem próbáld meg élvezni az életet, amíg kint vagy!

Sokkal inkább tudnék rokonszenvezni azzal, hogy mi fog hiányozni, ha valaki visszatér külföldről, mert azokról a dolgokról általában várhatóan végleg le kell mondania. Így például van egy pár finn dolog, amelyben már lehet, hogy soha nem lesz részem. De nem nyüszítek.:)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.03. 10:37:10

@jEnci: Megnéztem a kókuszreszelékemet (Morrison's saját márkás), és úgy tűnik, ezzel mázlim volt, mert 100%-os, igaz, van benne tartósítószer... Viszont az ázsiai ételeket imádom, és a karácsonyi bevásárlások közepette fel is fedeztem egy nagy ázsiai élelmiszerboltot a belvárosban, csak akkor nem volt időm bemenni, azóta meg csak terveztem, de most új löketet adtál a bejárásához!
Ami viszont a borokat illeti, sajna csak addig tartott a "kivételezett helyzetünk", míg otthon voltunk - onnan sokkal gyakrabban és hosszabb időre utaztunk Franciaországba, most viszont ugye már két helyre kell hazalátogatnunk, ráadásul Monsieur szülei is sokkal nagyobb hajlandóságot mutattak a csomagküldésre, míg Pesten laktunk. Úgyhogy most azt isszuk, ha isszuk, amit itt a legtöbben: ausztrál, kaliforniai és dél-amerikai borokat - lutri minőség, relatíve jó drágán. :-) (A minap olvastam David Lebovitznél, hogy az átlag francia 3!!! euróért vesz egy palack jófajta bort!)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.03. 10:51:14

@Amondo: Köszi, a Waitrose is felkerült a listámra!
A grízen nem is olyan rég tűnődtem, mert olvastam egy mókás írást Zenóbiánál, ahol a grízes tésztával küszködik (vagy két adagnyitól vált meg heves káromkodások közepette). Viszont ezek után úgy voltam vele, hogy egyelőre nem próbálkozom...:-)
Bár egy jó tejbegrízt ennék néha gyerekkori emlékeket idézendő!

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.03. 10:58:35

@BigPi: Bevallom, én még nem is ettem itt húslevest. De tudod, hogy van ez: a húsleves annyira esszenciális része a gyermekkorunknak, hogy gyanítom, mindenkinek csak és kizárólag az otthoni az igazi. Én is így vagyok ezzel. Igazság szerint még a sajátomat sem szeretem, csak az Anyukámét! :-)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.03. 11:25:44

@Brendel Mátyás: Nahát, Te aztán szurkapiszkálsz rendesen – csak nem szakmai ártalom? ;-)) Mindenestre bókként értékelem, hogy két kommentet is hagytál! :-) Pozitív hozzáállásomat tovább bizonyítandó azért még megjegyezném, hogy eddig igazából nem vett elő a honvágy. És mint a legtöbb embernek, nekem is országonként vannak dolgok, amiket szeretek, és amiket kevésbé. Gyanítom egyébként, ha összegyűjteném, hogy mikért rajongok, az Franciaország esetében egy nagyon vaskos könyvet is kitenne, de Angliáról is össze tudnék hozni jó néhány oldalt.

Egy dolog van azonban, ami hosszútávon rányomja a bélyegét a hangulatomra: a rossz idő. És itt bizony vagy másfél hónapja borongós, esős, szeles, sőt, volt, hogy havas volt, ezért most bizony van, hogy testem-lelkem didereg. Ezzel szemben akarva-akaratlanul látom, hallom, hogy otthon igazi tavasz van, vagyis inkább nyár, és igen, ez előhozta a honvágyat. És mint egy olyan ember, akinek az evés, az ízek központi szerepet töltenek be az életében/gondolataiban, a vágyakozásomat az otthon iránt is az ételeken keresztül fejeztem ki…

Off.
Elárulnád merre laksz Franciaországban?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.03. 13:46:29

@HunMoiselle:

"Gyanítom egyébként, ha összegyűjteném, hogy mikért rajongok, az Franciaország esetében egy nagyon vaskos könyvet is kitenne, de Angliáról is össze tudnék hozni jó néhány oldalt."

no látod, az volt a konstruktív javaslatom, hogy ezt tedd! ehhez képest az, hogy "jajj de hiányzik a túrórudi" igazán nem színvonal.

"Ezzel szemben akarva-akaratlanul látom, hallom, hogy otthon igazi tavasz van, vagyis inkább nyár, és igen, ez előhozta a honvágyat. És mint egy olyan ember, akinek az evés, az ízek központi szerepet töltenek be az életében/gondolataiban, a vágyakozásomat az otthon iránt is az ételeken keresztül fejeztem ki…"

akkro gondolom, amikor Magyarországon -15 fok van, akkor meg a fish and chips utáni vágyad fog majd előjönni?!

ez a hőmérsékletileg meghatározott gasztronómiai vágyakozás elég dilis egy dolog.:)

"Elárulnád merre laksz Franciaországban?"

Gif sur Yvette

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.03. 14:47:38

Egyelőre nincsenek olyan nagyra törő terveim, hogy azokat listázzam, ugyanakkor hitem szerint a bejegyzések többségében előkerül egy-egy dolog, amit szeretek, aminek izgalmasnak találom a történetét, amit itt vagy ott beépítettem az életembe, konyhámba.

Ami meg a "dilis egy dolgot" illeti, nem ágálok ellene: jelenleg emocionális korszakomat élem, amibe ez is belefér. Semmi kivetnivalót nem találok benne, tekintve, hogy engem többnyire, és időnként másokat is elszórakoztat. :-)
Ellenben a fish & chips iránti rajongás biza még nem fejlődött ki bennem, és valószínűleg nem is fog.

Bevallom egyébként, időközben "rádkerestem", és rájöttem, hogy nem is olyan régen egész sokat bóklásztam Veled Ile-de-France-ban. Sőt, arra is ráeszméltem, hogy úgy tűnik, több bennünk a közös, mint gondolnánk: van egy közös alma materünk, valaha én is konyítottam némileg a sakkhoz, és az egyik szakdolgozatomat a valaha volt demokratikus ellenzékről írtam. :-)