HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

december 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Spagetti, kolbász, kapszaicin – kell ennél több?!

2012.05.19. 01:32 HunMoiselle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eredetileg tojásos nokedlit akartam főzni sok-sok pörcösre pirított szalonnával, de aztán eszembe jutott, hogy holnap ugye Monsieur itthon van, úgyhogy valami olyat kell inkább készíteni, amiből lehet maradékot produkálni másnap ebédre. A gondolatot hűtőmustra követte, amiből egy igen ízletes, és roppant egyszerűen elkészíthető fogás született: spagetti kolbásszal, némi zellerszárral, paradicsomszósszal.

Viszonylag gyakran, mondjuk kéthavonta egyszer kerül az asztalra ennek az ételnek ilyen-olyan variánsa, aminek során néhány egyszerű, magam által felállított szabályt mindig betartok. Először is, az alapvető hagyma mellé kell valami egyéb zöldség is, részben az íz- és textúra-skála színesítése végett, másrészt a vitaminok kedvéért. Aztán a chili elmaradhatatlan, mert ez az étel jól tűri, és ha tűri, nekem muszáj, az az én kvázi drogom. (És tényleg: egyesek szerint a kapszaicin valós függőséget alakíthat ki.) Aztán a paradicsomszószt mindig lágyítom valamivel: sajtkrémmel, creme fraiche-sel, tejszínnel. És végül: szükség van valamilyen zöldfűszerre. Petrezselyemre, rozmaringra, bazsalikomra, kakukkfűre – egyiket a kolbász, a másikat a paradicsom szereti.

Mi pedig ezt az ételt imádjuk. De gyanítom, nem sok olyan húsevő ember van, legyen fiú/férfi vagy lány/nő, aki ne enné örömmel. És a szakácsnak is hálás feladat…

Kolbászos spagetti a paradicsomos fajtából

Hozzávalók:

  • 2 + 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma nem különösebben finomra vágva
  • 3 nagydarab szárzeller a hátulján végigfutó elrághatatlan száraktól megszabadítva, majd vékonyan felcsíkozva
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 zöld bird’s eye chili ollóval felkarikázva (aki csak „májusi meleget” szereti, magozza ki)
  • 20 dkg kolbász félkarikára vágva
  • 1 nagy plötynyi sherry (mondjuk úgy fél deci)
  • 2 rozmaringág, levei leszedve és finomra vágva
  • 1 hámozott konzervparadicsa
  • 1 fél teáskanálnyi nádcukor
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • ½ dl tejszín
  • 40 dkg spagetti
  • só és frissen őrölt bors

Egy nagy serpenyőben a két evőkanál olajon némi só kíséretében elkezdem pirítani a hagymát és a zellerdarabokat – először közepes, majd még kisebb lángon. Mikor már 5 perce puhulnak, a szokásos módon felrakom főni a tésztát (neki kell az 1 ek olaj).

Mikor a tésztavíz újra rotyog, a serpenyőbe dobom a fokhagymadarabkákat, és belekarikázom a chilit. Épphogy átkeverem, majd hozzáadom a kolbászt is, feljebb csavarom a lángot, újra átkeverem, és a serpenyőbe löttyintem a sherry-t (hihetetlen, hogy milyen csodás ízt kölcsönöz majd az ételnek!). Mikor elforrt az alkohol, belekeverem a rozmaringot, és ahogy megérzem az illatát, belezuttyintom a paradicsát. A kiürült konzervdobozt feléig feltöltöm tészta-főzővizzel, és azt is a serpenyőbe öntöm.  Belekeverem a cukrot és a balzsamecetet, borsozom, majd pár perc alatt beforralom. (Nagyjából ekkor tartok ott időben, hogy le kell szűrnöm a tésztát. A főzővízből ezúttal is félreteszek pár merőkanálnyit.) Hozzáadom a tejszínt is, ismét rottyantok rajta egyet-kettőt, majd ellenőrzöm a fűszerezést, és ha kell, most adok még hozzá sót.

Végül összekeverem a leszűrt tésztát a szósszal, és ha kell, még óvatosan lötykölök hozzá a főzővízből. (Rendszerint kell, jót tesz neki. Valahogy mintha a szósz még jobban szeretné tőle a tésztát.)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Olyan alapanyagokból, amik rendszerint mind ott lapulnak valahol. Egy baj van vele: az ember mindig többet eszik belőle, mint amennyit az éhség megkövetel…
 

12 komment · 1 trackback

Címkék: spagetti tejszín húsevő sherry szárzeller kolbász rozmaring tésztaétel paradicsakonzerv

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr964525219

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loggoll 2012.05.19. 14:50:23

A kapszaicin endorfint termel az agyban, de a szervezet egyre jobban hozzászokik, így emelni kell az adagot.
"Az ízek harmóniája" című könyvben egy egész fejezet foglakozik a kapszaicinnel, milyen ételekhez, italokhoz használjuk (pl. sörhöz ne), mit tegyünk ha túl sokat ettünk.

pistola 2012.05.19. 14:55:33

kapszaicin for life!!! :)

kedvenc klippem a témában:

www.youtube.com/watch?v=SfnW4WLQV-I

micsoda pofa! :DDD

LouiS 2012.05.19. 14:58:42

Tésztához nem kell olaj! Hahó!!! :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.19. 15:31:31

@loggoll: Köszi a kiegészítést! Én tegnap éjjel bevallom, már túl lusta voltam ahhoz, hogy valódi okosságot is beleírjak...
A könyv sajnos nem ismerős, de nagyon felcsigáztál: kicsit körbeszaglászom, és
gyanítom, alkakmasint be is fogom szerezni!

@pistola: Jesszus! :-)) Erről az jutott eszembe, hogy úgy fél éve a helyi BBC rádióadón vagy egy héten keresztül emlegették és interjúvolták azokat, akik részt vettek egy skóciai chili, pontosabban atomerős curry-evő versenyen, majd rövid úton kórházban kötöttek ki. Nagyon durva tünetekeről, sőt mi több, halálfélelemről számoltak be...

@LouiS: A megszokás, a megszokás, a megszokás hatalma... :-)
De a jövőben igyekszem, ígérem! ;-)

tandydini 2012.05.19. 16:09:18

Hajrá kolbászos spagetti! :)

loggoll 2012.05.21. 11:22:02

"Az ízek harmóniája" -- megnézheted itt:

alinea.hu/az%20izek%20harmoniaja.php vagy itt:

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Francois_Chartier_Az_izek_harmoniaja_Etelek_es_borok_parositasanak_muveszete_es_tudomanya&id=107760&type=22

Egy kanadai francia írta. Nekem tetszik, de kell egy elhivatottság a könyv olvasásához.

loggoll 2012.05.21. 11:25:07

Ma, megnéztem újra a receptedet: a könyvben egy külön fejezet szól a sherryről és egy a rozmaringról. :-)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.22. 19:23:30

@loggoll: Hú, jó sok fejezete lehet a könyvnek, vagy jól belenyúltam a hozzávalókba, hogy ilyen nagyot merítettem! :-))
De viccet félretéve, zseniálisnak tűnik a könyv! És érződik igen, hogy nagy "munka" lehet alaposan átolvasni (ahogy nézem Ferran Adria írt hozzá ajánlót), és elsajátítani a tudást, de veszett jó lehet mindennek a birtokában lenni!
Ugye jól gondolom, hogy ez lesz az angol verzó?
www.amazon.co.uk/Taste-Buds-Molecules-Aromatic-Foods/dp/1118141849/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1337703899&sr=8-1#_ (Otthonról attól tartok, túl sok lenne a szállítási költség, és sajnos arról nincs fogalmam, mikor és mennyi időre látogatok végre haza.)
Felvettem a listámra, és ha jutalmat érdemlek, meglepem magam vele... :-)

loggoll 2012.05.23. 09:42:56

@HunMoiselle:

Igen ez az, bár az angol nem volt a kezemben. A magyar kiadás annyival több mint az eredeti, hogy a könyvben szereplő borok helyett ajánl könnyebben beszerezhető magyart.

Én a könyv hatására vettem meg életem második sherryjét ... meg a harmadikat is. :-)

Én elég elfogult vagyok a könyvvel kapcsolatban.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.23. 21:29:41

@loggoll: Csak nem Te fordítottad? :-)

Egyébként valóban szép lenne többet tudnom a magyar borokról, de itt leghasznosabb lenne a különböző újvilági borokkal ismerkednem. A fene se érti miért, de azokkal van elárasztva a piac. Ráadásul nem is olcsók. Sőt, ha belegondolok, hogy otthon vagy Franciaországban mennyiért lehet minőségi bort venni, borzalmasan túlárazottak...

És iszod is egyébként a sherryt vagy inkább csak főzöl vele?

Trouble 2012.06.16. 16:49:56

Megcsináltam, és bekerül kánonba( ez itt a legmagasabb fokozatú gratula )! :))

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.06.16. 18:33:24

@Trouble: Ulálá! Köszönöm szépen, öröm ilyet olvasni! Különösen, hogy mikor megláttam a nickneved, egészen másfajta hozzászólásra számítottam, bevallom... :-)