HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Boldogságos születésnapok

2013.01.21. 14:32 HunMoiselle

szuletesnapok_2_1_130119.jpg
Nos, elméletben akármennyire is gyönyörűséges kétszer megünnepelni egy születésnapot, a lelkem mélyén ott motoszkált, hogy egy újabb egész napot átölelő tobzódás talán mégsem lenne tökéletesen helyénvaló. Így a füstölt lazacos-pezsgős reggelitől eltekintettem, sőt, úgy döntöttem, nem kezdek ismét veszett bevásárlásba, inkább igyekszem elfekvő alapanyagokat hasznosítani.

Épphogy Franciaországba utazásunk előtt nem bírtam ellenállni négy kisebb, csodásan márványos denver steaknek (itt írtam korábban erről a szeletről), amit most csak elő kellett kapnom a mélyhűtőből; megérkezett Anyukám szeretetcsomagja a Hungária pezsgőkkel, illetve volt még korábbról betárazva többek között mennyeien testes Chateau Corbin (Saint-Émilion Grand Cru Classé) Monsieur Apukájának jóvoltából. Ők képezték a vacsora vázát. Úgy döntöttem, a steak mellé enyhén mustáros gombaszószt készítek, a szinte már elmaradhatatlan pirított újburgonyával, majd hirtelen felindulásból került mellé fokhagymás zöldbab is. Az aperitif falatkákat sem akartam túlragozni: volt még német feketekenyér, Franciaorszgból importált bayonne-i sonka - ezekre terveztem építkezni. Desszertfronton ugyebár nem vagyok túl tapasztalt, és mivel bevallom, különösebben nem akartam sok időt sem szentelni neki, egyszerűen lekaptam a szupermarket hűtőpolcáról egy sós karamellel és brandyvel ízesített extra sűrű tejszínt, mondván már csak zselatin kell bele, és kész is van a panna cotta egy újabb verziója. Ami az előételt illeti, az utolsó utáni pillanatig vacilláltam. Adta volna magát, hogy legyen fois gras (francia konfitált kacsamáj), csakhogy karácsonykor túlettük magunkat belőle, ezért második lehetőségként talonban tartottam meleg kecskesajt salátát is. Aztán ahogy közeledett a vacsoraidő, egyre inkább úgy voltam vele, hogy nincs kedvem se kacsamájhoz, se kecskesajthoz, pláne előételt készíteni, úgyhogy vettem egy nagy levegőt, és közöltem Monsiuer-vel a döntésem: ezúttal nem fogunk előételt enni.

Aperitif-falatok a pezsgő mellé

Bayonne-i sonkás falatkák. Megpirítottam két nagy szelet feketekenyeret, mindegyiket nyolcfelé vágtam, majd megkentem őket sóvirágos vajjal (a breton fleur de seles vaj messze a legcsodálatosabb, amit valaha kóstoltam), mindegyikre raktam vékonyra szeletelt bayonne-i sonkát, majd megkoronáztam őket némi szeletelt lilahagymával, és salátalevelekre pakoltam valamennyit. (Franciaországban valószínűleg sült bolondnak néznének a lilahagymáért, de désolé, én imádom, és a sonkához jobbat elképzelni sem tudok.)

Sajtkrémmel töltött gomba. Kiválasztottam az öt legszebb csiperkét, kitörtem a törzsüket, majd megtöltöttem őket fokhagymás-zöldfűszeres tartare-ral (francia krémsajt, lényegében olyan, mint a boursin, csak én annál is jobban szeretem), majd óvatosan megszórtam a tetejüket füstölt paprikával.

Saucisson vékonyan felszeletelve.

Fekete és zöld olívabogyó.

Denver steak tejszínes-mustáros gombaszósszal, pirított újburgonyával és fokhagymás zöldbabbal

szuletesnapok_2_2_130119.jpg

Hozzávalók a steakhez és a szószhoz:

  • 10+10 g vaj
  • 1+1 evőkanál olívaolaj
  • 1+1 teáskanál dijoni mustár
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 4 x 125 g denver steak
  • egy plöttyintésnyi száraz vermut (úgy fél-egy deci)
  • 1-1,5 dl zsíros tejszín
  • só és frissen őrölt bors
  • fleur de sel

Az előzőleg kiolvasztott steakeket egy órával a sütés előtt kivettem a hűtőből, alaposan leitattam róluk a nedvességet, majd mivel előzőleg fagyasztva voltak, megkentem őket egy teáskanálnyi dijoni mustárral is.

Egy nagy serpenyőben összeolvasztottam 10 gramm vajat egy evőkanál olívaolajjal, és megpirítottam a nagyon vékonyra felszeletelt gombát. Mikor elkészültek, sóztam, és alaposan borsoztam, majd felhasználásig félretettem őket.

(... mikor már minden egyéb elkészült, és csupán tálalásra várt...)

Egy másik nagy serpenyőben ismét összeolvasztottam 10 gramm vajat egy evőkanál olívaolajjal, majd mikor a vaj habzani kezdett, a serpenyőbe raktam a steakeket. Mivel kicsi, vékony szeletekről volt szó, és véresen akartam őket tálalni, fél percig sütöttem az egyik oldalukat, megfordítottam őket, megszórtam őket finoman nagy szemű tengeri sóval, majd újabb fél perc elteltével visszafordítottam őket a sózott felükre, de ahogy az utolsó is megfordult, már szedtem is ki az először fordítottakat (csak hogy a sót kicsit "belékjük paszírozzam"). A kész husikat alufóliába burkoltam, hogy ne hűljenek ki, míg elkészül a szósz.

A gombákat áttettem a húsok sütésére használt serpenyőbe, nagy lángon alájuk gyújtottam, meglocsoltam őket a vermuttal, majd úgy fél perc alatt elforraltam az alkoholt. Eztán felöntöttem a tejszínnel, belekanalaztam a mustárt, ízesítettem, és összerotyogtattam.

Hozzávalók a krumplihoz:

  • 50 dkg újkrumpli
  • 2-3 evőkanál olaj
  • fleur de sel

Az egészen apró krumplikat egészben hagytam, a többieket pedig mérettől függően feleztem vagy negyedeltem. Lobogó sós vízben úgy két percig előfőztem őket, majd leszűrtem, és a szűrőben visszaraktam őket a lábosba, hogy kis lángon, időnként megrázogatva elpároljam róluk a nedvességet.

Ezután felhevítettem az olajat az addig használt lábosban, és beleszórtam a krumplikat. Lefedve, közepes lángon, só nélkül, időnként alaposan átrázogatva úgy 6-8 percig sütöttem őket, majd fedő nélkül is adtam nekik egy-két percet. Mikor belül teljesen átfőttek, kívül pedig csodásan barnára sültek, egy előmelegített hőálló tálba szedtem őket szűrőlapáttal, megszórtam őket egy nagy csipet fleur de sellel, befedtem a tálat alufóliával, összeráztam, hogy jusson a sóból mindenhova, majd tálalásig békén hagytam őket.

Hozzávalók a zöldbabhoz:

  • két nagy maréknyi mirelit vágott zöldbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 g vaj
  • só és frissen őrölt bors

Egy lábosba szórtam a zöldbabokat, minimális mennyiségű frissen forralt vizet öntöttem alájuk, majd fedőnélkül 3-4 perc alatt puhára pároltam őket. Ekkor hozzájuk kevertem a finomra vágott fokhagymákat, rájuk dobtam a vajat, és az egészet kicsit átpirítgattam. Sóztam, borsoztam, majd tálalásig lefedve melegen tartottam a zöldségeket.

A főételt előmelegített tányérokon tálaltam. És bizony olyan lett, amilyennek lennie  kell: a hús istenien szaftos, a krumpli kívül ropogós, belül puha, a szósz selymes, és enyhén pikáns, a zöldbab pedig így csöppet sem unalmas.

Panna cotta

szuletesnapok_2_3_130119.jpg

A panna cottával ezúttal a normálisnál is könnyebb dolgom volt, hiszen ugye olyan tejszínnel dolgoztam, ami már alapvetően ízesítve van. (250 ml-es brandyvel, sós karamellel ízesített extra sűrű tejszín - nem tudom, hogy otthon lehet-e ilyesmit kapni, sőt, ami azt illeti eddig itt se láttam, mivel soha nem is kerestem.) Tehát csak kimértem belőle egy lábosba 180 ml-t, adtam hozzá ugyanannyi zsíros tejet, és kis lángon összemelengettem. Közben 2 finom lapzselatint beáztattam hideg vízbe. Miután a zselatin 6 percig ázott, alaposan kinyomkodtam, majd a tej-tejszín egyvelegbe kevertem. Továbbra is kis lángon gyöngyözésig hevítettem, majd két olajjal kikent ramekinbe porcióztam, és beraktam a hűtőbe megkötni.

Eúttal tálalás előtt fél órával kivettem a hűtőből, és így mindenféle gond nélkül ki tudtam fordítani mindkettőt egy kistányérra.
Szósz készítésével sem bajlódtam: egyszerűen melléjük kanalaztam a maradék ízesített tejszínt, megszórtam őket némi fahéjjal, és sóvárogva nekik estünk…
  

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap menü édesség gomba húsevő desszert panna cotta francia konyha gombaszósz aperitif denver steak Chateau Corbin

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr545030875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.