HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

december 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

A mutter nem csak németül értendő!

2013.02.08. 13:25 HunMoiselle

mutter_paneer_1_130206.jpg
Monsieur egyik alkalommal azt mondta, mikor ezt készítettem, hogy ezért az ételért akár vegetarianizmusra is adná a fejét. Na persze aztán hamarosan visszaszívta, pontosabban megszűnt emlékezni rá – gondolom csak berezelt, hogy a végén a szaván fogom... De egy szó mint száz, a mutter (vagy mattar, esetleg matar) paneer az egyik legizgalmasabb vegetáriánus fogás, amit valaha készítettem.

A mutter paneer eredendően egy punjabi, vagyis észak-indiai fogás, bár mára egész Indiában elterjedt. A mutter zöldborsót jelent, a paneer pedig a friss indiai sajt megnevezése. Otthon paneer-hoz ázsiai élelmiszerboltokban lehet hozzájutni, de tény és való, némi utánajárást igényel. Sőt, ami azt illeti, itt Kasztliban sem kapok mindig, ezért ha épp tart a szokásos hipermarketem, akkor minimum kettőt veszek belőle: a hűtőben hosszú időn át békésen elvan, de le is lehet fagyasztani. Bár egyébként házilag sem ördöngösség elkészíteni. Én ugyan még sosem próbáltam, de a legújabb zseniális szerzeményem, Jack Santa Maria Indian Vegetarian Cookery című könyve egyszerű instrukciókkal szolgál.

"Dahit (afféle házi joghurtot) úgy készíthetünk, ha összekeverünk egy evőkanál aktív (élőflórás) joghurtot fél liter friss (nem tartós!) forralt, langyosra hűlt tejjel. Hagyjuk a keveréket meleg helyen, hogy a hőmérséklete testhőmérséklet felett maradjon (úgy 43 fokon) 4 órán át. Amikor megköt, a dahi készen van. Egy keveset érdemes belőle félretenni, hogy legközelebb azt használhassuk joghurt helyett oltóanyagként.
A chenna, vagyis indiai túró úgy készül, hogy a dahit muszlinzsákba töltjük, és egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni, megszabadulva a felesleges nedvességtől. Ha ezt egy súllyal lenyomatjuk, míg megköt, paneert kapunk."

(Erről a könyvről egyébként szándékomban áll majd a jövőben hosszabban is írni, az angol The Guardian nevezetű napilap ugyanis a 43. helyen tartja számon minden idők legjobb 50 szakácskönyve között – én is így szereztem róla tudomást.)

A paneert alapvetően megkülönbözteti az általunk használt sajtoktól az, hogy ha sütni kezdjük, nem folyik szét. Állagra és ízre egyaránt a tofura emlékeztet: puha, és íztelen, azonban épp ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy más ízeket magába szívjon, illetve sütés után az állaga is izgalmassá teszi. A pirítása azonban kis túlzással élve már-már életveszélyes mutatvány: gyorsan sül, ezért folyamatosan forgatni kell, és persze időnként spriccel mint a mifene. Vélhetőleg még a nyáron - mivel rövid ujjúban voltam – történt az, hogy csöppet elméláztam, és sikeresen összeégettem az alkaromat, hogy napokig sajgott, és még egy hónap múlva is kételkedtem, hogy eltűnik-e valaha a nyoma…

No de ennek ellenére újra és újra készítem ezt az ételt, mert isteni finom. Ráadásul ha az ember egyszer megoldást talál a paneer-kérdésre, avagy rákap a készítésére, bármikor könnyedén elkészíthető. Hagyma, fokhagyma, hámozott paradicsa és tejszín a legtöbb háztartásban akad, sőt, sokan tartanak borsót is télen-nyáron a fagyasztóban. Ha rám hallgattok érdemes oda betárazni 3 centis darabokra vagdosott gyömbért, továbbá chilipaprikát is, ha nem vagytok napi szintű chilifogyasztók. A fűszereket mindössze egyszer kell megvenni, és aztán jóideig rendelkezésre állnak, ha indiai ételre vágyunk. És ha esetleg a korianderről megfeledkeznénk, az sem a világvége…

És még egy dolog, amit majdnem elfelejtettem: ha nincs kegyetlenül nagy teljesítményű szagelszívótok, várjatok a készítésével, míg elmúlnak odakint a mínuszok, ugyanis kötelező a folyamatos szellőztetés. Aztán evés után azonnal pakoljátok el jól záródó dobozba az esetleges maradékot, és mosogassatok el. Ezt betartva csak enyhe indiai büfészagokkal kell együttélnetek az elkövetkező két nap során. (Vagy ha a Gilmore lányokra hallgattok, egyszerűen gyújtsátok fel a konyhát. De én maradok az előzőeknél.)

Mutter paneer

mutter_paneer_2_130206.jpg
Hozzávalók:

  • 25 dkg paneer
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • egy kövér három centis gyömbérdarab
  • 1 chili
  • 1 kis csokor koriander (ami nekem vagy összejön, vagy nem, tekintve, hogy általában megfeledkezem róla) szára és levelei külön kezelve
  • 1 teáskanál fekete hagymamag (alapvetően fekete köménymag, de azt először sehol sem találtam, hát hagymamag lett belőle)
  • 1 teáskanál szárított, zúzott (nem őrölt) chili (az erején felül izgalmas alapot is jelent, de nyugodtan elhagyható, pláne, hogy csak én adtam hozzá)
  • 1 babérlevél (friss a legjobb, de ha szárított van, hát szárított van)
  • 1 hámozott paradicsa konzerv
  • 2 teáskanál garam masala*
  • 30 dkg zsenge fagyasztott zöldborsó
  • 1 dl zsíros tejszín
  • olaj (ideális esetben ghii, vagyis tisztított vaj)

A paneert felvágom úgy 2 x 2 centis kockákra, majd 3-4 adagban egy-egy evőkanál olajon megpirítom őket egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Ehhez legjobb, ha akad egy fogócsipeszünk, mert lehetőleg minden oldalukat meg kell pirítani, méghozzá igen gyorsan forgatva, mert könnyen odakap. A kész paneerkockákat félreteszem, a serpenyőt papírtörlővel alaposan kitörlöm.

A lilahagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a chilit és a korianderszárakat (a leveleket nem!) robotgépben kvázi homogénre szabdalom. (Akinek nincs robotgépe egyszerűen kézzel aprítsa fel a hagymát amilyen apróra csak tudja a korianderszárakkal egyetemben, zúzza össze a fokhagymát, reszelje le a gyömbért, a chilit pedig ollóval karikázza fel, majd keverje össze őket alaposan. Én is így jártam el, míg meg nem vettem Vercingetorixot.)

Egy újabb evőkanál olajat öntök a serpenyőbe, és közepes lángon pár másodperc alatt átfuttatom benne a babérlevelet, a fekete hagymamagot és a zúzott chilit, majd belekeverem az aprított zöldségeket, és pár perc alatt átpirítgatom. Ráöntöm a paradicsakonzerv tartalmát, sózom, és belekeverem a garam massalát. Lejjebb tekerem a lángot, és úgy 5 percig rotyogtatom, míg besűrűsödik. Ekkor felöntöm fél deci forralt vízzel, és hozzáadom a fagyos borsószemeket. Ráerősítek a tűzerőre, és pár perc alatt ressre főzöm a borsókat. (Ha közben nagyon sűrűsödne, adok hozzá még egy kevés vizet.)

Innentől már csak annyi a dolgom, hogy hozzákeverem a tejszínt, visszapakolom a serpenyőbe a paneerkockákat, és egy-két perc alatt összerotyogtatom. Kurkumával főzött barna basmati rizzsel tálalom, és alaposan megszórom a felaprított korianderlevelekkel (már ugye, ha nem feledkeztem meg egy az egyben a korianderről).

*A garam masala egy Észak-Indiából származó fűszerkeverék, melynek szószerinti jelentése meleg fűszerek. Összetevői háztartásonként változnak, de általában valamennyiben található kardamom, szegfűszeg, babérlevél, feketebors, római kömény és szerecsendió, de akad olyan változat is, melyben akár 16 különböző fűszer is szerephez jut. A fűszereket egyébként szárazon megpirítják, mielőtt mozsárban megtörnék őket. Kereskedelmi forgalomban könnyűszerrel beszerezhető, megkockáztatom, hogy már a Tesco is tart belőle. 

mutter_paneer_4_130206.jpg

8 komment

Címkék: tejszín gyömbér koriander chili zöldborsó húsmentes indiai garam masala paneer friss sajt punjabi konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr975069413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.09. 09:00:39

jól néz ki!

És lehet el is készítjük ma!

damogran_ 2013.02.09. 10:05:52

Meg tudna valaki mondani hogy honnan lehet friss koriandert beszerezni?
SEHOL nem kapni.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.02.09. 15:45:45

@doggfather: Örülök neki, jó étvágyat hozzá - remélem, ízleni fog!

@damogran_: Én mindig a Nagycsarnok aljában lévő ázsiai boltban vettem gyönyörű, nagy kötegeket (mindenféle zöldfűszert tartanak, már csak miattuk is érdemes odamenni), de más ázsiai élelmiszerboltokban is biztosan akad - úgy hallottam, a Lehel piacon lévő is kiváló.
Nagyon-nagyon ritkán egyébként az is előfordult, hogy Kaisersben láttam cserepeset, de sajnos arról fogalmam sincs, hogy most mi a helyzet, mivel már lassan két éve elköltöztünk.
Illetve az is egy megoldás, ha magad neveled. Úgy hallottam, hogy a Tescóban és az Obiban is lehet kapni magokat (sőt, előfordulhat, hogy az Ikeában is).

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.02.19. 11:22:14

A nem túl mély égési sérülések 1-2 év távlatából teljesen eltűnnek, ha megfelelően kezeled őket. A mélyek maradnak tovább...
Ha legközelebb így jársz tudok mondani kenőcsöket (ittenieket) amik tuti segítenek a gyors gyógyulásban.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.02.19. 19:57:01

@jEnci: Ó, az nagyon jó lenne, köszi! Muszáj betáraznom valamit, mert ez sajnos nem egyszeri eset volt. Most ahogy nézem egyébként, ennek a nyomát már alig lehet kivenni, de a Karácsony előtti hetekben krumplipirítás közben, ahogy rázogattam a lábost, a fedő egyszer csak lerepült, és a fém belső pereme gyakorlatilag mintát égetett a kezembe. A "csap alá tartom a kezem, míg gyakorlatilag hibernálódik módszer" pedig enyhíti a fájdalmat, de attól tartok, igencsak távol áll a szakszerű kezeléstől...
Szóval, mit vegyek? :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.02.27. 14:03:26

@HunMoiselle: Az a baj, hogy én sajna rohadt képzett vagyok abban, hogy ezeket hogy kell kezelni.

Szóval megégeted a kezed, fontos, hogy rögtön lehűtsd, ez enyhíti a fájdalmat és jót is tesz, de csak kb 10 percig. 10 perc után már csak fájdalomcsillapító hatása van. A hideg sokkolja az idegeket, így nem érzel fájdalmat.
Égési sebekkel sajna az orvosok sem tudnak mit kezdeni. Ha nagyon fájdalmas szedhetsz rá fájdalomcsillapítót.
Ha kipirosodott a bőröd használhatsz spray-t rá, nekem a "Burneze" márkájú van itthon, a címke szerint segíti a gyorsabb gyógyulást, nem mellesleg enyhe fájdalomcsillapító hatása is van.
Ha mély az égés fel fog hólyagosodni, vízhólyagos lesz. Ha nagy a seb a bőr borzasztóan fog feszülni rajta. A vélemények megoszlanak, hogy ki kell e durrantani vagy sem. Én mindig kidurrantom, mert idegesít. Na mivel felszakítottuk a hólyagot, alatta egy nyílt seb keletkezett, ami fertőzésveszélyes ugye, ezért fontos, hogy ha kajával dolgozol MINDIG ragaszd le. De amúgy sem árt ezzel megvédeni, ruhadörzsölés pl. rohadt idegesítő és mivel irritálja is ezért még inkább esélyes a gyulladás. Ha nedv már nem szivárog a sebből, elkezd kiszáradni, feszülni és repedni. Fontos, hogy ilyenkor nedvesen kell tartani. Én a védőnőtől kaptam Inadine jódos kendőt amit a ragtapasz alá kell berakni. Fertőtleníti és nedvesen tartja (hidratálja) a sebet, hogy ne tudjon száradni és normálisan gyógyuljon, vagyis ne hegesedjen. Nekem Melolin nevű steril kötöző kendő mindig van otthon, ezt ragtapasszal szoktam rögzíteni. (Ouch! Sainsbury's microporous tape).
Az égési seb nem veszélyes addig amíg csak piros vagy hólyagos. Ha a hólyag kidurran és lesz egy nyílt sebed akkor azt mint nyilt seb kell kezelni és naponta cserélni a kötést.
A kisebb égéseknél a bőrön a barnulás 1-2 év alatt tűnik el teljesen. Hegesedni akkor fog ha a már rajta lévő sebet hagyod kiszáradni és a sebet felsérted vagy lekaparod róla.
Ha a bőröd elkezd hámlani, krémmel hidratálni kell folyamatosan. Nekem Acriflex (antiszeptikus) van otthon és TCP ointment is, bár utóbbi főleg bogárcsípéses fertőzésekre vagy macska haprapás/karmolásokra van, de égésre is jó. Ezek a krémek a gyulladást is lehúzzák, ha van.

Na asszem elég alapos voltam. :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.03.04. 12:28:45

@jEnci: Én is azt hiszem: nagyon-nagyon alapos, szinte már ijesztően alapos! :-)

Én egyébként jól viselem a hólyagot, meg aztán a Szüleim mindig azt mondták, hogy nem szabad kilyukasztani, úgyhogy én inkább mindig békén hagyom.
Meg aztán reménykedem benne, hogy indukciós tűzhely nélkül lényegesen egyszerűbb elkerülni az igazán nagyon durva sérüléseket. :-)
Így azt hiszem, hogy egyelőre azt a Burneze spray-t és a TCO oinmentet (sokat játszom macskával is) fogom beszerezni a fenti a listából. Szerinted megkapom ezeket szupermarketben is, vagy menjek patikába?

És köszi szépen!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.03.05. 01:22:17

@HunMoiselle: Nincs mit. Szerintem megkapod őket szupermarketben is, de ha ott van patika, akkor még egyszerűbb.