HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

május 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Majonéz házilag

2013.02.18. 19:05 HunMoiselle

Nem állítom, hogy a mi hűtőnkben nincs tubusos majonéz, mivel általában akad. Nem emlékszem ugyanakkor, mikor használtuk utoljára (és itt felmerülhetne a kérdés, hogy a rengeteg benne lévő tartósítószer ellenére jó-e még vajon…?), bár tény és való, megnyugtató a tudat, hogy ha bármikor valamihez szükség van egy-egy evőkanálnyi mennyiségre, ott van. Ugyanakkor ha valamihez MAJONÉZT akarunk enni, akkor nem kérdés, hogy csakis házi majonézről lehet szó.

A majonéz lényegében egy emulzió, amikor a tojássárgáját kvázi arra kényszerítjük, hogy a saját súlyának többszörösen megfelelő olajat vegyen fel, mely által egy dús, kényeztető krémet nyerünk. Ezt a folyamatot sokan hajlamosak túlmisztifikálni – így voltam ezzel sokáig magam is: egyrészt féltem, hogy egyszerűen nem tudom engedelmességre bírni a tojássárgáját, másrészt pedig be voltam rezelve a szalmonellafertőzéstől. Aztán persze ahogy az már lenni szokott, egyszer csak túlléptem a félelmeimen, és azóta a majonéz-készítést egy egyszerű csuklógyakorlatként értelmezem. Mindez a Valentin-napon a Moules mariniéres-t kiegészítő majonéz kapcsán jutott eszembe, azzal egyetemben, hogy esetleg segítségül szolgálhat Nektek, ha összegyűjtöm a házi majonéz kapcsán felmerülő tudnivalókat.

hazi_majonez_130218.jpg

Következzék hát egy kis majológia:

Szobahőmérséklet. Majonézt úgy a legegyszerűbb készíteni, ha az alapanyagok szobahőmérsékletűek. (Bár nyilván az olajat senki nem tartja a hűtőben, és egyébként a tojást sem ajánlatos.) Érdemes ellenőrizni a tál hőmérsékletét is, és ha nagyon hidegnek érezzük, melegítsük fel némi langyos vízzel.

Tojás. Fontos, hogy a lehető legjobb minőségű tojást használjuk (én abból is preferálom a nagyméretűt), hiszen ég és föld lehet a különbség egy szabadtartású és egy ketreces csirke tojásából készült majonéz között. Továbbá nem feledkezhetünk meg a szalmonellaveszélyről: használjunk olyan tojást, amely szalmonella ellen kezelve van. Emellett szem előtt kell tartani azt is, hogy házi majonézt ne készítsünk olyan embernek, akinek az immunrendszere gyenge/gyengébb: kisgyermeknek, időseknek, állapotos asszonynak, illetve bárkinek, aki krónikus megbetegedésben szenved.

Olaj. Manapság egyre többen nyúlunk extra szűz olívaolajért, ha az olajat hidegen használjuk fel, azonban a majonézt nem ajánlatos csak vele készíteni, ugyanis túlontúl jellegzetes az íze. Ha ragaszkodunk a használatához (én általában szoktam), akkor egy a kettőhöz arányban érdemes alkalmazni egy semleges ízű, mondjuk napraforgó olaj mellett.

Tojássárgája. A tojássárgáját önmagában kell elkezdeni verni: ahogy kicsit sűrűsödik, és enyhén ragacsosnak tűnik, készen áll arra, hogy elkezdjük adagolni az olajat.

Tojásfehérje. Nálam mindig van itthon néhány kiürült, elmosogatott fedeles tejfölös doboz – a fel nem használt fehérjét abban berakom a hűtőbe, ahol akár 5 napig is kényelmesen elvan. Ha ennyi idő alatt sem használnám fel (de olyan nem nagyon fordul elő, mivel fogom és beépítem rántottába vagy muffinba egy-két napon belül), akkor fagyasztózacskóban feldátumozva lefagyasztom – így egy hónapra biztonsággal ki lehet tolni a felhasználási határidejét.

Elkészítési mód. Majonézt készíthetünk egyszerű kézi habverővel, elektromos kézi habverővel, és olyan konyhai robotgéppel is, amibe menet közben csepegtethetjük az olajat. Egyértelműen a harmadik metódus a legegyszerűbb, bár nekem személy szerint a legkevésbé szimpatikus, de az én személyes preferenciámnál milliószor fontosabb, hogy a tojás-olaj arányon ez esetben változtatni kell. A továbbiakban a habverős megoldásokról lesz szó, a robotgépes verziót elkülönítve, a bejegyzés végén ismertetem.

Só. Bár számos gasztroíró nem emeli ki külön, sőt olyan is van, aki az elején adja a tojássárgájához a sót, nekem az a tapasztalatom (és Ramsay is ezt mondja), hogy az gyakorlatilag tönkreteszi a tojássárgáját, és lehetetlenné teszi az emulziót. Bár tisztában voltam ezzel, tavaly Karácsonykor mégis voltam elég szórakozott ahhoz, hogy az elején sózzak, és hiába hadonásztam a habverővel, mint a csuda, az eredmény siralmas lett, kezdhettem a majonézgyártást elölről. Tehát végképp egy életre megtanultam: sózni csak a kész majonézt szabad.

Arányok. Julia Child azt írja, hogy egy nagyméretű tojás sárgája nagyjából maximum 1,7 deci olajat képes felvenni. Ha ezt a szintet túllépjük, gyakorlatilag túlterheljük a tojást, és a majonézünk szétesik. Kezdő majonézkészítőknek ezért azt ajánlja, hogy 1,2-1,4 deci olajnál ne használjanak többet. Én, ha nem szemmértékre dolgozom (bár mindig arra szoktam, lényegében most az egyszer mértem ki, hogy tudjak receptet adni), akkor másfél decit használok, így találom megfelelően sűrűnek, de ugyanakkor fenségesen krémesnek.

Adagolás. Az elején mindig cseppenként adagoljuk az olajat a tojássárgájához, aztán ahogy az emulzió sűrűsödik (úgy fél deci olaj után), már önthetjük sugárban is a folyadékot, annyi a lényeg, hogy a habverős kezünk közben egy pillanatra se álljon meg.

Az én kedvenc majonézem

Hozzávalók:

  • 1 nagyméretű (lehetőleg szabadon, organikus körülmények között tartott csirkétől származó) szalmonella ellen kezelt tojás sárgája
  • 1 teáskanál dijoni mustár (nem magos ezúttal)
  • ½ dl extra szűz olívaolaj
  • 1 dl napraforgóolaj
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ teáskanál cayenne bors (szép színt ad neki, illetve kicsit pikánsabbá teszi az ízeket)
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva, majd a kés oldalával pépesítve
  • 2-3 evőkanál citromlé

Én kézi habverővel dolgozom, mert úgy szoktam meg, míg nem volt elektromos habverőm, és semmi kedvem váltani. Úgy gondolom, hogy így jobban érzem a folyamatokat, és ez jót tesz a lelkemnek. Fontos egyébként, hogyha az ember kézi erővel dolgozik, megtanuljon csuklóból dolgozni, mert ha vállból dolgozik, sokkal hamarabb kifárad – ha mégis elfáradna a csukló, akkor még mindig vissza lehet váltani vállba, majd vica versa…

Tehát egy kis tálkában egy-két percig habverővel verem a tojássárgáját önmagában, míg kicsit besűrűsödik. Ekkor hozzáadom a mustárt, azzal is kavarom egy percig, majd folyamatos kevergetés mellett cseppenként hozzáadagolom a fél deci olívaolajat. Ezt követően már elég sűrűnek és dúsnak kell lennie ahhoz, hogy a maradék egy deci napraforgóolajat közepes sugárban önthessem hozzá, persze ekkor is folyamatosan verve azt.

Ahogy az összes olajat beledolgoztam, hozzáadom a sót, a cayenne borsot és a fokhagymát, alaposan elkeverem, majd beledolgozom a citromlevet. Megkóstolom, ha kell utánfűszerezem, de egyébként ezennel meg is vagyok. Mindennel együtt bő 5 perc, és hihetetlen jó érzéssel prezentálom a házi majonézt.

Ez egyébként úgy 3-4 adag lesz. A maradékot - bár alaposan befedve 3-4 napig el kéne, hogy álljon a hűtőben (csakhogy én személy szerint nem szívesen enném meg ennyi idő után) – másnap mindig felhasználom: leggyakrabban tésztasaláta lesz belőle. De ha egyszerűen pirítósra kenném, úgy is isteni lenne.

(Ha valaki elektromos habverővel dolgozik, közepesen erős fokozaton dolgozzon, ahogy tejszínhabot is felverne, és figyeljen arra, hogy a habverő-fej közepébe öntse az olajat, illetve időről időre szüneteltesse az olajöntést, és ellenőrizze, hogy tényleg létrejött-e az emulzió.)

A (cayenne bors és fokhagyma nélküli) majonézt egyéként mindenki személyes ízlésének megfelelően tovább ízesítheti különböző zöldfűszerekkel, kapribogyóval, szardellával,illetve lényegében bármivel.

Majonéz robotgépben

Először is le kell szögeznem, hogy sosem csináltam majonézt robotgépben, így az alábbiakban azt tolmácsolom, amit Julia Child írt a témában. Azért azt hiszem, ő kipróbálatlanul is elég megbízható forrásnak tekinthető.

Tehát:
A robotgépben nem pusztán tojássárgájából, hanem egész tojásból kell készíteni a majonézt, ennek megfelelően egy könnyebb szószt kapunk, mintha kézzel, csak tojássárgájával dolgoznánk. Ez jó pár nappal tovább megőrzi a hűtőben az állagát, mint a „kézi” majonéz.

Hozzávalók:

  • 1 nagyméretű (szalmonella ellen kezelt) tojás
  • ¼ teáskanál mustárpor
  • ½ teáskanál só
  • 1 evőkanál citromlé vagy fehérborecet
  • 2,5 dl, a preferenciánknak megfelelő olaj

Üssük a tojást a robotgépbe. Adjuk hozzá a mustárport (és Julia itt hozzáadja a sót, de én nem tenném, ha Julia mondja, akkor sem). Fedjük le, és maximum sebességen járassuk a motort 30 másodpercig, míg a sűrű és habos lesz a keverék. Öntsük bele a citromlevet vagy az ecetet, és adjunk neki újabb 10 másodpercet.

Szedjük le a robotgép tetejét, járassuk a motort nagy sebességen, majd kezdjük el önteni az olajat a robotgép közepébe nagyon kis sugárban. Úgy 1,25 deci után el kell, hogy kezdjen sűrűsödni, de ettől függetlenül a maradék olajat is lassan öntsük a gépbe. Ellenőrizzük a fűszerezést.

Ha valakinek nem tetszik JC robotgép verziója, az alábbiakban megnézheti, hogyan jár el Gordon Ramsay

 

Ha a majonéz szétesik

… mert van, hogy bármennyire odafigyelünk, mégis megtörténik, mert telihold van,  vagy mert a gazdatyúk rosszkedvű volt, esetleg a szomszéd Marcsi néninek sajog a vádlija, ami egyértelműen baljóslatú… vagy még inkább, mert mégsem figyeltünk eléggé oda…

Melegítsünk fel egy keverőtálat forró vízzel, majd szárítsuk meg. Kanalazzunk bele egy teáskanálnyi mustárt és egy evőkanálnyi szétesett majonézt. Kézi habverővel verjük pár másodpercig, míg krémessé válik, és sűrűsödni kezd, majd teáskanalanként, folyamatos keverés közepette adjuk hozzá a maradék szószunkat is, figyelve, hogy minden egyes kanalat alaposan beledolgozzunk. Ennek a módszernek működnie kell (JC).   

Na, elég alapos voltam? Ugye elég alapos voltam...? :-)

Szólj hozzá!

Címkék: majonéz húsmentes ramsay szósz emulzió alaprecept villámtempó Julia Child Mastering the Art of French Cooking házi majonéz

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr715087462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.