HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

május 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Saint-Germain, szép az asztalunk!

2013.10.16. 20:17 HunMoiselle

Avagy megünnepeltük, hogy Saint-Germainbe költöztünk - 2. rész

szanzsi_lakoma_entree_1_131016.jpg
Vagy tegnap óta morfondíroztam azon, hogyan is vezessem fel a szombati előételt, és mostanra kristálytiszta lett a számomra, hogy nincs mit szépíteni rajta: az előétel számomra egy nyűg. No természetesen nem az elfogyasztása (ó persze, hogy nem!), még csak nem is az elkészítése, hanem a kitalálása!

Ha ünnepet kreálok, természetesen az első dolog, ami eldől, hogy milyen húst eszünk. Ahhoz már kvázi egyértelműen adja magát a köret és a szósz, és viszonylag egyszerűen mellékerekedik a zöldköret. Az aperitifre van ugye egy állandó formulám, kvázi kijelölt keretek között mozgok: ott sincs tipródni való. A desszerten azért nem kellett túl sokat merengeni, mert Kasztliban 2 évig mindössze két ramekinem volt, meg egy kicsi sütőtálcám, ergo gondolkodhattam aprócska kreálmányokban (pl. Moelleux au chocolat) vagy brownie-ban (ez a kedvenc). (Azóta itt, Saint-Germainben, változott a helyzet, de nem árulok most el többet.) Na de az előétel, hajj!

Annyi kritérium van, hogy borzalom! Ne kelljen túlságosan sokat foglalkozni vele, de ne csak valami alibidarab legyen. Legyen több az aperitif-falatkáknál, de ne legyen túl nehéz, hisz bőven lesz utána még ennivaló. Ha hús van a főételben, akkor ne legyen benne hal (az elmúlt években legalábbis ez nálam szabály), de inkább hús se, mert sok lesz a jóból…

Régebben, ha semmiképp se akart beugrani semmi világmegváltó ötlet, egyszerűen lekaptam a polcról egy üveg foie gras-t (konfitált kacsa- vagy libamájat), készítettem mellé hagymalekvárt, meg valami vajban sült gyümölcsöt, vagy a másik verzió szerint rukkolasalátát grillezett kecskesajtos pirítóssal és karamellizált dióval, és elégedetten megpaskoltam a kobakom. De most már ez nem megoldás: versengek magammal, ha úgy tetszik, próbálom mindig felülmúlni az előző menüt.

Végül internetes segítségért folyamodtam: beütöttem híres séfek nevét, és vártam, hogy guglibarátom felsorakoztassa számomra néhány menüjüket. De az internet ezen a ponton kibabrált velem, tekintve, hogy még azt az oldal sem sikerült megtalálnom, amiről pedig tudom, hogy létezett: azt, amelyen valaki, magyar valaki, kiírta Gordon Ramsay menüit a Cookalong Live-ból. Ezen a ponton mentem át franciába, és próbáltam csak előételötleteket keríteni. Fel is csillant a szemem, ahogy a CuisineAZ nevezetű oldalon feltűntek előttem az előétel-kategóriák, de aztán nagyon gyorsan el is vetettem őket az alábbiak szerint:

  1. Quiches – igen, szeretjük a quiche-eket (kiseket, pl. Lotaringiai quiche/pite, avagy Quiche lorraine), újabban készítem is őket előszeretettel VACSORÁRA,
  2. Foie gras – köszi szépen!,
  3. Soupes – levesek, levesek, nem lenne rossz, nem lenne rossz, de van még egy nagy adag póréhagymaleves a hűtőben, azt is meg kell enni valamikor, 
  4. Tarte salèes – a sós torták nálunk a quiche-ekkel egy kategóriába esnek (az a különbség egyébként köztük, hogy a quiche-nek mindig nehezebb, tojásos tölteléke van, míg a tarte általában könnyebb, és mindig tojásmentes),
  5. Salades – ehh, lehet, hogy végső soron saláta lesz belőle, de ahhoz inkább nem kérek segítséget, köszi,
  6. Terrines – a terrinek csak kettőnknek túl nehéz játékosok,
  7. Verrines – avagy a poharas megoldás minálunk ugye aperitif kategória…

… ezen a ponton untam el, csuktam le a gépet, és kezdtem el gondolkodni azon, hogy kell-e nekünk előétel egyáltalán? Akkora nagy szentségtörés lenne, ha nem lenne? Hisz múlt pénteken Monsieur nővérééknél sem volt. Ha egy született francia megengedheti ezt magának, akkor egy magyar lány pláne, nemde…?

Ha hiszitek, ha nem, megint a mosogatás mentett meg (le kéne szoknom ezek után az utálatáról). Említettem már ugye fentebb a pórélvest. Na, az a legnagyobb lábasomban terpeszkedett a hűtőben, amire máshol lett volna szükség, hát fogtam, kiporcióztam műanyag dobozokba, majd elmostam. És míg mostam, az agyammal is felfogtam, mit láttam mögötte megbújni, ahogy kivettem a hidegről: két apró korong crottint (ejtsd: krotan), melynek szótöve egyébként, a crott gyereknyelvi fordításban kakát jelent. De hogy táplálkozási szempontból pontosan mit takar az elnevezés, arról idézném a Larousse Gasztronómiai Lexikon vonatkozó szócikkét, ami hála Anyukám odafigyelésének és szeretetcsomagjának, több mint két év távollét után, tegnap óta ismét velünk lakik.

Crottin de Chavignol vagy Chavignol. AOC-minősítésű (eredetvédett) sancerre-i kecskesajt (legalább 45 % zsírtartalom), lágy tésztával, fehér kérgén fehér, kék vagy barna penészfoltokkal. Általában kis, lapított gömb formájában árulják, súlya körülbelül 6 dkg. Négy hétig, de néha három hónapig is érlelik: ezután állaga törékennyé, zamata határozottá válik. Szívesen fogyasztják frissebben is, amikor még lágy és hófehér. A chavignolt étkezés végén kínálják, de felfújtakhoz, salátákhoz, stb. is használják.

Jó pár héttel ezelőtt vettem, mert megtetszett, de aztán sehogy se tudtam, mikor is használjam fel. Hát ezennel eljött az ideje! Derült égből villámcsapás módjára beugrott, hogy rétestészta batyuba csomagolom, majd így megsütöm, és rozmaringos, mézes sült fügével tálalom...

Kecskesajtkorong rétesbatyuban, sült rozmaringos fügével salátaágyon

szanzsi_lakoma_entree_2_131016.jpg
Hozzávalók (azt írom, ahogy készítettem, de majd fűzök hozzá megjegyzéseket):

  • 2 crottin (ha helyette sima, hengeres kecskesajtból vágnátok le úgy 3-3 centis darabokat, akkor se veszne oda örökre a világbéke)
  • 2 kerek, nagyjából 30 centi átmérőjű réteslap
  • 6 füge
  • 1 rozmaringág
  • méz
  • vaj
  • 2 maréknyi apró salátalevél, rukkola és madársaláta vegyesen
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál extra szúz olívaolaj
  • só és rengeteg frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítettem 200 fokra / gázon 6-os fokozatra.

Egy kevés vajat megolvasztottam a mikróban, és egy kenőecset segítségével lekentem vele a réteslapokat. A közepükre biggyesztettem a kecskesajtkorongokat, batyuszerűen összefogtam a tésztát, és konyhai zsineg híján alufóliából sodort madzaggal összekötöttem, majd sütőpapírral borított tepsire helyeztem őket. A fügék tetejét kereszt alakban bemetszettem, majd óvatosan szétnyitottam, és a crottinbatyu mellé sorjáztam őket. Aprítottam rájuk némi rozmaringlevelet, finoman meglocsoltam őket mézzel, kicsit sóztam, és nagyon alaposan borsoztam őket, majd egy-egy nagyon apró vajdarabkát helyeztem mindegyikre. A sajt és fügék így mentek a sütőbe nagyjából 20 percre.

A salátaöntethez egy aprócska befőttesüvegbe öntöttem az ecetet, ebbe ment némi só és bors, majd a mustár és az olaj. Rácsavartam a tetejét, jó alaposan összeráztam, majd úgy a felét összekevertem a salátalevelekkel, és tálaltam.

A tányérokra először a saláta ment, majd a kupac közepére a sajtbatyu, amit körberaktam a fügével.

A legjobb előétel lett belőle, amit valaha is készítettem. A sós, aromás sajt, a ropogós tészta, a friss, enyhén fanyar saláta, no és az illatos, édes füge, ó! Mennyei, mennyei, mennyei! Büszkeségem, kertem virága! ;-)

szanzsi_lakoma_entree_3_131016.jpg
Még úgy is, hogy…
és akkor itt jönnek a megjegyzések…

Az itteni rétestészta, vagyis feuille de brick, hajszálnyival vastagabb az otthoni rétestésztánál, de sajnos így is kiszakadt sütés közben. Úgyhogy mikor legközelebb készítem (úgy hiszem, november 3-án fogom, akkor vacsoráznak nálunk M nővéréék), két vajjal megkenegetett tésztalapot fogok összefogni, és úgy bugyolálom a sajtokat. Majd ideírom az újabb tapasztalatokat.

Itt egyébként alapvetően kör alakú a rétestészta, de megkockáztatom, hogy ha nincs kedvetek otthon körösíteni a négyzetet, akkor fogjátok össze szimplán annak a 4 sarkát.

Ó, és a fügét mindenképp érdemes előre megkóstolni, hogy mennyire édes, mert például azoknak, amiket én most kaptam, jócskán kellett az édesítés, mert a drágáim nem voltak éppen jól eleresztve cukorfronton.

Ami a bort illeti, Baron Philippe de Rotschild 2011-es Mouton Cadet-ja kitűnő kísérőnek bizonyult.

2 komment

Címkék: saláta füge menü lakoma kecskesajt húsmentes rétes előétel Saint Germain crottin Crottin de Chavignol

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr15578166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2014.02.28. 12:48:52

-A mi kedvenc kecskesajtunk (aminek persze nincs meg a neve, bocs.), -de "felismerjük": -("hungarocell tálcán lefolpackozva")-, kapható.
Ez egy lágy, enyhén fokhagymás, "rolád-szelet" kinézetű kecskesajtszelet, aminek a "tölteléke" zöldfűszer....---nyam-nyam....
-Sajnos, tapasztalataink szerint, viszonylag kevés tájegységben kapható...
-Amúgy, szintén tapasztalat: csakis!, kizárólag, csavaros tetejű dunsztos üvegben érdemes tárolni a hűtőben, ahogy, még jó néhány, nagyon finom, francia sajt "tettestársát" is...
-(Vigyázat! -a boltban a hűtőpultból kivett finom
sajtok egy része, ott "szagolva", nagyon "sumák"...), -de, ha eredeti csomagolásban beteszed a hűtőbe, néhány óra múlva megtudod...

-(bocs.:megtörtént: -(akkor még nem tudtuk a -"a sajttárolás trükköt"-): -férjem kollégái jöttek utánunk Franciaországba, ("tudományos petting"). -Többek közt, különféle, isteni, ottani sajtokat is kínáltam, -orrhúzogatás, hűtő kinyitáskor, később, persze, élvezetes falás, ---ebből kifolyólag--, valamelyik "nagyeszű", a FELADOTT BŐRÖNDJÉBE!!! bepakolt némi sajtot, -a bőrönd elveszett!!! -Némi idő múlva, megérkezett, igen sok réteg folpack-ba, és nejlonba csomagolva, közben megjárta még Afrikát is, -a lényeg úgy ahogy volt, kellett kidobni, jó messzire....

-bocs., a mellébeszélésért, a lényeg, igazi, finom, francia sajtokat, már sok éve, mi, csakis a fenti módszerrel tárolunk.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2014.03.04. 18:01:20

@szsuzsanna: Istenien hangzik ez az enyhén fokhagymás kecskesajt, de sajnos így nem tudom beazonosítani (bár ki tudja, lehet, hogy eddig nem is találkoztam vele).
Ami a bőröndbe csomagolást illeti: most, hogy írod, hálát adok az égnek, hogy a mi bőröndjeink sosem kalandoztak el, mert bizony mi is pórul jártunk volna - évekig hurcolásztuk Pestre Bordeuax-ból a finomságokat... Viszont egyszer előfordult, hogy kaptunk kaptunk karácsonyi szeretetcsomagot, amit a kézbesítő beadott az alattunk lévő elektronikai üzletbe, és minket elfelejtett értesíteni róla. Vagy egy hétig nyomoztam, mire sikerült kideríteni, hol van. Na akkor, ahogy kibontottam, a csodás kecskesajtban már kukacok mászkáltak. Hogy hogyan viselte el az eladó az üzletben, el sem tudom képzelni...
Én egyébként akkor olvastam a Párom fejére, hogy úgy tűnik, már túl régóta él Franciaországon kívül, mikor egyszer egy hasonló szeretetcsomag érkezte után kinyitottam a hűtőt, ő pedig elkezdett fintorogni, és megkérdezte, hogy mikor lett utoljára kiürítve a szemetes. Ami viszont engem illet, nekem sose volt bajom a szaggal, sőt, mindig azt mondogatom, hogy minél büdösebb, annál finomabb. Azért szoktam szódabikarbónát és félbevágott citromot tárolni a hűtőben, azok sokat segítenek, hogy ne akarjon minden látogató az első hűtőnyitás után kifordulni a lakásunkból.