HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

május 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Minden nőnek kell egy csokitorta!

2013.11.07. 13:30 HunMoiselle

Ez Thérèse-é

gateau_therese_1_131106.jpg
Na ilyen még biztos nem fordult elő a blogon, hogy egymás után két desszert következzen, de az a helyzet, hogy épp most olvasom David Lebovitz The sweet life in Paris című könyvét, ami úgy hiszem, helyből megmagyarázza az események ilyetén alakulását…

Ismeritek David Lebovitzot? Ő az a gasztroblogger, aki a legkevésbé sem egy szimpla gasztroblogger, legelőször is azért, merthogy Amerika egyik legjobbnak tartott éttermében, a Chez Panisse-ban dolgozott (fő)cukrászként majd’ 15 évig. Aztán azért sem, mert miután felhagyott az éttermi munkával, majd eltöltött otthon 5 évet szakácskönyvszerzőként, egy személyes tragédiát követően fogta a legféltettebb kincseit (például a kedvenc mogyoróvajából egy lerakatnyi adagot), bőröndbe gyömöszölte őket, és áttelepült Párizsba, hogy onnan írja a történeteit. Végezetül pedig azért, mert azon felül, hogy informatív amit ír, és sokat lehet belőle tanulni - mivel ő aztán mindent tud például a csokoládéról -, rendkívül szórakoztató is, merthogy rendkívül fejlett, szerethető, nyomokban morzsányit vitriolos humorérzékkel áldotta meg a Teremtő. És ha még ezek után is bárkiben aggályok merülnének fel vele kapcsolatban, jöjjön a pluszpont, ami mindent visz: amerikai létére ő az a blogger, aki nem csak cupokban, fontban, meg amcsi unciákban (mert eltér ám az amerikai meg az angol is!) és incsekben adja meg a mennyiségeket, hanem feltünteti azokat a metrikus rendszer csodásan rendezett keretei között is. Áldom is érte. Sőt mi több, sütök is tőle!

A The sweet life in Paris, vagyis Édes élet Párizsban című könyvét (amiről úgy sejtem, magyarul nem jelent meg) pár hete hozta meg a postás egyenesen Angliából féltucatnyi francia nyelvkönyv, Nigella How to eat című zseniális írása (szintúgy nem adták ki otthon), és egy volt New York Times étteremkritikus regényének majdnem társaságában. Mivel az Amazon Ruth Reichl könyvét valamiért néhány nappal korábban postázta (otthon Egy álruhás étteremkritikus titkos élete címmel jelent meg, ami szerintem borzadályos, tekintve, hogy az eredeti cím, Garlic and sapphires milliószor jobban hangzik), először azt faltam be, de csakis ezért fordulhatott elő, hogy nem a Lebovitz-könyv volt az első ágyas. Merthogy újabban alapvetően kétféle könyvre ugrom: az egyik, ami étellel, főzéssel, a másik pedig, ami Franciaországgal kapcsolatos. Innen nem nehéz levonni a következtetést, hogy ha van egy könyv, amiben ételek vannak, és Párizsban játszódik, az egyértelműen mindent visz.

Most a száztizenkettedik oldalon tartok benne, de nem azért, mintha nem tudnám kiolvasni egy délután alatt, hanem azért, mert beosztom, mint egy csokitortát: csak késő este, elalvás előtt szabad bújni. Eleddig megtudtam belőle, hogy került David a főiskolát követően a Chez Panisse konyhájába, miért hagyta ott, majd hogyan keveredett Párizsba, és ott hogyan illeszkedett be. Időnként hangosan röhögök azon, milyen zseniálisan írja le a párizsi polgárok bizonyos általános viselkedésformáit. Vagy egyetértően kuncogok/csóválom a fejem, ahogy a francia bürokrácia bugyraiba enged betekintést, taglalva például, hogy ahhoz, hogy az ember lakást tudjon bérelni, szüksége van francia bankszámlára, ahhoz azonban, hogy bankszámlát nyisson, szükség van egy a nevére szóló lakásszerződésre (ezt a helyzetet magam is megtapasztaltam, aztán végül úgy sikerült belőle kikecmeregni, hogy elnyertem az ingatlanügynök szimpátiáját, aki azt mondta, hogy na jó, most az egyszer ráírhatjuk az én nevem is a szerződésre, de aztán siessek azzal a bankszámlával). Néha, igen ritkán, azért előfordul, hogy európai szemmel kissé túl amerikai módon viszonyul a dolgokhoz, de ez persze mégiscsak megbocsátható, mert ha dorgál is úgymond, azt is érezhető szeretettel és viccesen teszi. Kicsit úgy, mint azok a Le Parisien (A párizsi, helyi napilap) reklámok, melyekre az ő útmutatásai alapján bukkantam rá a youtube-on, melyekben némi áthallással maguk a párizsiak figurázzák ki önmagukat a következő szlogennel kísérve: A párizsi: újságként jobb (Le Parisien: il vaut mieux l’avoir en journal). Példák a bejegyzés végén, merthogy ide valamiért nem tudom őket beszúrni...

Na de immáron kanyarodjunk vissza a desszerthez. Szóval szombat este olvastam, hogy:

Minden francia nő, akit ismerek, annyira imádja a csokoládét, hogy van egy olyan csokitorta a repertoárjában, amit fejből is fúj, olyan, amit bármikor azonnali hatállyal el tud készíteni. Az alábbi Thérèse Pellas receptje, aki velem átellenben lakik a sugárút másik oldalán. Amikor először ízleltem ezt a tortát, elaléltam a gazdag, mély csokoládé íztől, és ragaszkodtam hozzá, hogy megadja a receptjét.

A recepten végigfutva pedig konstatáltam, hogy csak olyan hozzávalók kellenek hozzá, amikből van itthon, és bitang egyszerű elkészíteni, úgyhogy beindultak az agytekervényeim. A kezem alá játszott még, hogy Monsieur-nek már nem volt semmi édes reggelire valója, és amit eredetileg szándékoltam számára készíteni – egy műzliszeletet –, az végül a vasárnapi lustaságból kifolyólag meghiúsult (boltba kellett volna hozzá menni). Ráadásul ünnepi is volt a hétvége, meg egyébként is szeretetteljes hangulatban voltam, amiből fakadóan olyat is játszottunk, hogy „mondd meg, mit kérsz vacsorára, elkészítem” (steaket kért, mi mást), és ha már lúd, legyen kövér – miután befejeztem a skype-csevejt a Bátyámékkal, nekiugrottam a torta elkészítésének. És mivel tárgyaltunk vele arról, hogy mit tervezek vacsorára, az azt követő mámorban gyakorlatilag automatikusan elküldtem neki az alábbi email:
"Hát basszus, úgy érzem, mintha repülnék! A steak annyira jó lett, mintha nem rump lett volna, hanem bélszín (serpenyő felhevít, vaj bele, tovább hevít, míg habzik, közben a húst bedörgöltem mindkét oldalán nagyszemű sóval, aztán bele a serpenyőbe, oldalnként 1,5 és 1 perc, pirított label rouge krumplival, borsmártással, fokhagymás-vajas zöldbabbal). A csokitorta meg mindössze 2 evőkanál liszttel olyan, hogy bekapsz egy falatot, és összeroppan a szádban, majd elolvad. A desszerthez is csodásan megy a Cote du Rhone, amit a főételhez ittunk, sőt mi több, szerintem kötelező hozzá (bár Y inkább sodóra esküdne, ami most kimaradt).
A torta receptjét pár napon belül kiteszem majd a blogra - próbáljátok ki mindenképp: egyszerű és nagyon nagyszerű!"

Gateau Thérèse

gateau_therese_2_131106.jpg

Hozzávalók:

  • 250 g keserédes étcsoki (pl. egy 60-70 %-os Lindt)
  • 120 g vaj
  • 65 g cukor
  • 4 nagyméretű tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csipet só

Egy 23 centi átmérőjű kapcsos sütőformát kivajaztam, sőt, az alját még sütőpapírral is kibéleltem.

A vízforralóban vizet forraltam, majd úgy öt centi magasan beterítettem a forró vízzel egy kisebb méretű lábos alját, és közepes hőfokon alágyújtottam. Egy üvegtálba tördeltem a csokit, rávagdostam a vajat, majd a tál alját beborítottam egy darab alufóliával (a minap olvastam a Bűvös Szakácson, hogy így végképp bebiztosíthatjuk, hogy a csokoládénknak ne essék bántódása), majd így a vízgőz fölé helyeztem (ergo a tál alja semmiképp sem érintkezhet közvetlenül a vízzel, még fóliázva sem), és időnként megkevergetve összeolvasztottam a csokit a vajjal, majd félretettem hűlni.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra / gázon 4-es fokozatra.

A tojásokat kettéválasztottam, és a fehérjéket a csipet sóval lágy habbá vertem (gépi erővel), majd lassan hozzáadagoltam a cukor felét, és azzal már keményre dolgoztam.

A cukor másik felét a tojások sárgájával és a liszttel egyetemben a csokimasszához dolgoztam. Eztán annyi dolgom maradt, hogy a fehérjehab harmadát is belekevertem a mélybarna masszába (nem kell túl gyengédnek lenni ezen a ponton, az a cél, hogy fellazítsuk a keveréket), majd ezután a maradék habot, immáron lassan és finoman egy spatula, illetve alulról felfelé irányuló keverőmozdulatok segítségével szintén beleforgattam, míg minden fehér csúcs eltűnt a színről.

Az így nyert tésztát a sütőformába simítottam, majd 35 perc alatt megsütöttem. 30 perc után viszont már érdemes vizslatni a tortát, nehogy túlsüljön! Az a cél, hogy teteje ropogós legyen, de belül csodásan selymes maradjon.

Szépségversenyt egyértelműen nem fog nyerni, igencsak nyomi, ahogy lehúzom az aljáról a sütőpapírt, de őszintén szólva ez abszolút hidegen hagy, mert az íze mesés. Bár utólag eszembe jutott, hogy az itteni fotók kedvéért legalább leszórhattam volna a tetejét némi porcukorral. No nem mintha lett volna rá esélyem: én még a steaken nyammogtam, mikor egyesek már ugrottak is rá…

2 komment

Címkék: csokoládé torta édesség desszert francia konyha csokitorta David Lebovitz

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr585619337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.11.14. 13:54:04

süteményre nem mondjuk, hogy nyomi, még akkor sem ha azt gondoljuk.
A "házias" diplomatikusabb kifejezés rá ;)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.11.14. 14:15:02

@jEnci: Ok-ok, bocsánat, legközelebb igyekszem majd ezt szem előtt tartani, és megfelelően fogalmazni... :-)