HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Fbook

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

július 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Mennyei poule-au-pot, IV. Henriknek ajánlva

2014.06.04. 19:32 HunMoiselle

poule_au_pot_1_140602.jpg
A franciák (szerintem) legnagyobb királyának, Bourbon IV. Henriknek, már a 16. század végén az volt az egyik legalapvetőbb célkitűzése, hogy minden egyes alattvalójának legalább heti egyszer, vasárnaponként kerüljön egy tyúk a fazekába*. Ki tudja, lehet, hogy ezt a tervét is siker koronázta volna, ha a vallási fanatikus François Ravaillac tőre idő előtt ki nem oltja az életét. Így azonban - egy korabeli dal tanúsága szerint - a IV. Henrik halála után több mint 150 évvel később kitörő francia forradalomtól várta a nép, hogy végre tyúkkal tölthesse fazekát, azonban a szegények ekkor is hoppon maradtak, ezzel sem jött el a földi Kánaán.

Nem tudom, hogy vajon el tudták-e képzelni, micsoda gyönyörökről maradtak le, mert ami azt illeti, mostanáig én sem tudtam, hogy ez az étel eleddig mennyire is hiányzott az életemből. Merthogy Hölgyeim és Uraim, a poule-au-pot (vagyis szó szerint tyúk a fazékban) egy természeti csoda. Hiába nem olyan jó képű, mint egy sült csirke, és hiába nem sül a bőre ropogósra, az ízes levesben szaftosra főtt csirkehús omlóssága és a tömör gyönyör töltelék mindezekért bőven kárpótol ... sőt!

Az alábbi, kicsit átfazonírozott béarni verzióban a töltelék fő összetevői a csirkemáj, a húsos szalonna és a hosszan érlelt, erőteljes bayonne-i sonka, amik már önmagukban is beindítják nálam a nyálkiválasztást, és együttesen pedig olyan extra ízt kölcsönöznek az egyébként ugye meglehetősen semleges csirkének, hogy még az is megnyalja utána a tíz ujját, aki pedig egyébként csak az „ízesebb állatokra” utazik. (A hagyományos töltelék egyébként darált marhahúsból és aprított zöldségekből áll, de egyrészt az a koncepció számomra kevésbé vonzó, másrészt ne feledjük, hogy IV. Henrik Béarn-ban született, épp ezért egyes kortársak előszeretettel emlegették Béarni Róka néven.)

Ami a tálalását illeti, a levest, amivé a főzőlé avanzsál, gyakran kínálják egyszerű szószként a csirke és a töltelék mellé, de én inkább készítettem egy meglehetősen fajsúlyos, gombás velouté mártást, ami egyébként nem más, mint egy kvázi besamell, csak itt tej helyett alaplével öntjük fel a rántást. Még egyszer hangsúlyozom, hogy az alábbi mennyiségekkel dolgozva a végeredmény nagyon sűrű lesz, úgyhogy aki inkább egy hígabb szószt szeretne, az dolgozzon mondjuk csak 50 gramm vajjal és liszttel, majd azt első körben 4 deci leszűrt levessel öntse fel. Aki velem tart, az pedig készüljön fel arra, hogy másnapra a maradék annyira besűrűsödik, hogy érdemes újraforralni, és egy kevés vízzel utánhígítani, de szerintem megéri a  későbbi extra fáradozást, mert ilyen formában áll igazán jól a húsnak és a tölteléknek.

Poule-au-pot**

poule_au_pot_2_140602.jpg
Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 1 tanyasi csirke (maximum másfél kilós)
  • 14 dkg szikkadt kenyér
  • 1 dl tej
  • 2 salotta hagyma – nagyon finomra aprítva
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg bayonne-i sonka (vagy serrano sonka, esetleg pármai sonka)
  • 3 csirkemáj (a legjobb lenne a csirke saját belsőségeit használni, de az enyémet előzetesen kipakolták)
  • 1 gerezd fokhagyma - összezúzva
  • 1 csokor petrezselyem zöldje (a szárakat se dobjátok ki, azok mennek a levesbe) – finomra aprítva
  • 2 nagyméretű tojás
  • só és frissen őrölt bors

A csirkét a főzés megkezdése előtt úgy egy órával kiszedem a hűtőből melegedni. 

A töltelékhez a kenyeret beáztatom a tejbe, majd ha megszívta magát, kinyomkodom (már ha van belőle mit kinyomkodni, ezúttal ugyanis tényleg úgy ki volt száradva a kenyerem, hogy mindent megivott az utolsó cseppig). Eztán, az összes többi hozzávalóval (illetve a tojás ugye értelemszerűen kivétel) egyetemben olyan apróra vagdosom (a kenyeret ollóval, a többieket prózai módon késsel), amennyire csak a türelmemből telik, majd egy közepes méretű tálba szórom. Beleütöm a tojásokat, alaposan borsozom, majd jól meg is sózom (gondolhatnánk ugye, hogy a sok sonka-szalonna elég sós, de egy tölteléknél nem nagyon létezik olyan, hogy túl sok, pláne, hogy a csirke majd főzve lesz), és alaposan összekeverem.

Most jön a leginkább nemszeretem rész: meg kell tölteni az állatot. De nem csak a hasüregét! Óvatosan, nehogy elszakadjon, fellazítom a mellrészt takaró bőrt, majd máshol is, ahol csak lehetséges, és annyi tölteléket tuszkolok be alá, amennyit csak bírok (nem lesz túl sok, de a kevés is több a semminél) – a maradék már értelemszerűen a hasüregbe megy. Ami nem fér bele, félreteszem, és mikor megfőtt a csirke, és elzártam alatta a lángot, akkor kis golyó(ka)t formázok belőle, és beledobom a levesbe, ugyanis így is bőven megfő, míg elkészülök a gombaszósszal.

poule_au_pot_3_140602.jpg
És jöhet a leves, amihez kell:

  • 2 póréhagyma - csak a fehér szárrész ezúttal
  • 3 sárgarépa – megpucolva (kifejezetten nem bébirépa)
  • 2 zellerszár
  • 1 vöröshagyma – megpucolva, és 4 szegfűszeggel megtűzve
  • 3 fokhagyma – megpucolva
  • és kéne még egy bouquet garni, aminek híján én most fogtam a zellerleveleket, a töltelékbe használt petrezselyem szárát és két babérlevelet, majd cérnával összekötöttem
  • néhány szem egész fekete bors
  • nagy szemű tengeri só (nem szégyenlősen)

Előveszem Clothilde-ot, az 5,3 literes cocotte-ot (vagyis öntöttvas edényt), és beleöntök 3 liter frissen forralt vizet, és nagy lángon alágyújtok, majd mehet is bele szépen sorban az összes fent felsorolt hozzávaló. Amint újra forr, mellrészével felfelé beleültetem a csirkét (aki élete maximum 81 napja alatt legalább boldogan egy farmon kapirgált), és konstatálom, hogy bizony a melle az jócskán kilóg még, úgyhogy öntök még rá annyi forralt vizet, amennyit elbír az edény. Még mindig kilógnak a mellek, de nem zavartatom magam: a gőzben az is szépen párolódik majd, és legalább nem fő ízetlen faforgáccsá.

Mikor a csirke már 45 perce fő, nekiállok a rizs főzésének is, merthogy én vörös, hántolatlan camargue rizst készítek, aminek, ha előzetesen beáztattam, 40 perc kell. 40 dekát készítek, ami egy szép nagy mennyiség, de ha nem fogy el, lesz majd belőle ilyen-olyan saláta.

1 óra 20 percen át gyöngyöztetem, majd ellenőrzöm, hogy megfőtt-e: belenyomok egy kést a kilógó részbe, és árgus szemekkel nézem, hogy áttetsző avagy rózsaszínes nedvek futnak-e ki belőle. Áttetsző, tehát megnyugszom, de azért a biztonság kedvéért, immáron a tűzről levéve, átfordítom, hogy lábai ágaskodjanak ki, és így hagyom pihenni, míg elkészítem a gombaszószt.

poule_au_pot_4_140602.jpg
A gombaszószhoz:

  • 90 g + 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 90 g liszt
  • 7 dl a csirke főzőlevéből kiszűrve
  • 1,5 dl créme fraîche vagy 1 dl tejföl és fél dl tejszín
  • 1 salotta - finomra vágva
  • 50 dkg csiperke gomba – alaposan áttörölve, tönkök kitörve, és a kalpagokkal egyetemben hajszálvékonyan felszeletelve

Egy közepes lábosban felolvasztom a 90 grammnyi vajat, majd kézi habverővel belekeverem a lisztet, és pár percig közepes lángon kevergetve pirítgatom anélkül, hogy barnulni kezdene. Mikor már a liszt nagyjából elveszítette a nyers ízét, folyamatos kevergetés közepette felöntöm a leszűrt csirkelevessel. Eztán alacsony lángon felforralom.

Közben egy nagy serpenyőben teljes tűzerőn összeolvasztom a maradék 2 evőkanálnyi vajat az olajjal, és némi só kíséretében, egy-két perc alatt puhára párolom a salottát. Eztán hozzáadom a gombát is, és időnként átforgatva, 4-5 perc alatt illatosra pirítom. Csak a végén sózom és borsozom, majd azokkal még egyszer átforgatom, és végül a velouté mártáshoz keverem.

Hagyom, hogy ismét rottyanjon egyet, majd belekanalazom a créme fraîche-t. Ahogy azzal forrásba kezdene, készen van, csak még gyorsan le kell ellenőrizni a fűszerezést…

Ami a tálalást és a maradékokat illeti…

poule_au_pot_5_140602.jpg
Ugyebár a levest fel lehetne szolgálni előételnek, de M nem kért belőle, úgyhogy rögtön a tárgyra tértünk. Miután kiemeltem a csirkét, 10 percig pihentettem, majd – már amennyire a tehetségemből futotta – részeire bontottam, és a töltelék egy részével együtt elrendeztem egy nagy tányéron - és már ettük is a rizzsel és a szósszal.

Vacsora után aztán az összes húst lefejtettem a csontokról, kikapartam az összes maradék tölteléket is, majd egy légmentesen záródó dobozban a hűtőbe raktároztam.

A levesből kidobtam a fűszerköteget, a zöldségeket átszedtem egy közepes lábosba, majd rászűrtem e levet. Másnap a hideg levesről lekanalaztam a kicsapódott zsírt, újraforraltam, tovább ízesítettem szárított chilivel, és főztem bele zöldborsót, illetve szaggattam bele grízgombócot, majd boldogan nekiláttam. Hihetetlenül jól esett, nem is tudom, mikor ettem utoljára ilyen levest…

A szósz, ahogy azt föntebb is jeleztem, másnapra nagyon sűrű lett, úgyhogy azt hígítottam némi extra vízzel, és így a csirke-rizs-szósz trió maradékát még kétszer ettük vacsorára, míg végül elfogyott a csirke, és szószból, valamint töltelékből is kevés maradt. A maradék szószt ekkor némi tejjel frissítettem, finomra vágott petrezselyemmel színesítettem, és főztem hozzá egy kevés pipe rigate tésztát, majd a töltelékkel koronázva (ami a képről lemaradt) M-et jóllakattam vele, aki állítja, hogy nagyon finom lett a végeredmény.

poule_au_pot_6_140602.jpg
Rizsből van még, abból holnap ebédre saláta lesz…

*”...si Dieu me donne encore de la vie je ferai qu’il n’y aura point de laboureur en mon Royaume qui n’ait moyen d’avoir une poule dans son pot.”

**Ejtsd: pul-o-po

Szólj hozzá!

Címkék: csirke tyúk gomba húsevő csirkemáj húsleves velouté szalonna vendégváró töltelék francia konyha maradék hasznosítás poule-au-pot bayonne-i sonka

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr456278532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.