HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Strozzapreti, agnolotti, radiatori – mi az?

2013.03.12. 18:01 HunMoiselle

No jó, egy kis segítség: caramelle, pici, busiati. Esetleg most? Vagy tovább: canelloni, orecchiette, bucatini. Na így már egyszerű, igaz? Olasz tésztafajták bizony! A radiatori például a legújabb fajták egyike. Úgy tartja a fáma, hogy a ’60-as években alkotta meg egy alkotó szellemű ipari dizájner, és gondolom senkinek nem okoz meglepetést, ha megsúgom, hogy a formája az akkori ipari radiátorokét tükrözi, ami azért előnyös, mert a rengeteg bemélyedés tetetemes mennyiségű szószt képes felvenni.

tortiglioni_con_lenticchie_1_130206.jpg
Meg kell vallanom egyébként nem zsigerileg vagyok egy ekkora tésztaszakértő, csupán magaménak tudhatok egy zseniális könyvet, amiből fokozatosan művelődök. A The Geometry of Pasta (A tészta geometriája) című kötetről van szó, ami teljesen véletlenül került a birtokomba, mikor ezt-azt keresgéltem egy dizájnerkreálmányokat árusító outletben, és természetesen nem tudtam neki ellenállni. A dolog egyébként viccesen ironikus: igazi könyvesbolt alig akad Angliában (mert nekem véletlenül se mondja senki, hogy a WH Smith könyvesbolt), de a ruhákat és lakberendezési tárgyakat árusító dizájneroutlet tart könyveket.

De vissza a tárgyhoz! A kötet megalkotásának ötlete Caz Hildebrand grafikus fejéből pattant ki, aki sokszor töprengett azon, hogy mégis melyik tésztaformához milyen szósz illik leginkább; mi a pontos szabály, mit diktál a szokás. Úgy gondolta, hogy ennek érdemes lenne egy könyvet szentelni, ezért ötletével megkereste Jacob Kenedy-t, a felkapott londoni étterem, a Bocca di Lupo tulajdonos séfjét, akivel korábban már dolgozott együtt egy szakácskönyvön, és kettejük összefogásával az ötlet tetté nemesült. Az alapötletet a lehető legegyszerűbben foglalják össze a kötet borítóján, így hangzik:

1 + 1 = 2
A tökéletes forma + a tökéletes szósz = a tészta geometriája

A könyvben nincsenek képek, színes-szagos dekorációs elemek; a tésztaformákat Caz Hildebrand enyhén futurisztikus fekete-fehér grafikáival mutatják be. Az írás humoros, itt-ott enyhén fanyar, átütően intelligens: egyértelműen érződik rajta, hogy az írója enyhén bohém családból származik, és mielőtt szakács lett, Cambridge-ben hallgatott többek között történelmet és tudományfilozófiát. Ami pedig a felépítését illeti, az elején bemutatja, hogyan készül a tökéletes házi tészta, illetve az alapvető paradicsomszószok, majd ABC sorrendben végigmegy a tésztafajtákon (nem számolom meg mennyin, legyen elég annyi, hogy nagyon sokon) ismertetve, hogyan lehet őket házilag formázni, mik a pontos paramétereik, és mely szószok illenek hozzájuk, illetve azokat hogyan kell elkészíteni. Továbbá, hogy még árnyaltabb legyen a kép, a szószrecepteknél alternatív tésztaformákat is felsorol, például a Carbonara szósz alapvetően bucatinivel van párosítva, de mellette megjegyzi, hogy jól kombinálható még fettuccinével, maccheronival, inferratival, tagliatellével és spaghettivel. És hogy még vonzóbb legyen számunkra, akad benne magyar(osch) recept is! A gnocchi címszó alatt láttam meg a magyar nyelvű feliratot: Halászlé! Merthogy magyar „gnocchi”, vagyis „nockerli” van bene…

geometry_of_pasta.jpg
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet - ahogy Nigella írja, igazi „instant klasszikus” -,  tényleg kellőképpen kiművelődhetünk belőle tészta témában. Ráadásul lehengerlően szórakoztató, akár ágyban, elalvás előtt is fogyasztható. Magyar nyelven viszont úgy találtam, nem adták ki sajnos, ugyanakkor most megtaláltam a bookline-on, tehát az angol verzió otthon is könnyedén beszerezhető.

Ezek után, mikor számomra eddig ismeretlen tésztafajtához jutottam, természetesen ezt a könyvet ütöttem fel. A tészta a tortiglioni, ami lényegében olyan, mint a rigatoni, csak keskenyebb, és több rajta a barázda (ezért nekem sokkal-sokkal  szimpatikusabb). Szerencsémre Jacob ehhez egy a megszokottól, vagyis az olasz szószok „europizált” változatától teljesen eltérő, sőt, ránézésre egy kissé fura szószt ajánl, amiből épp ezért süt az autentikusság. Ő következik most.

Tortiglioni con lenticchie (Tortiglioni lencsével)

Hozzávalók 2 kiadós adaghoz:

20 dkg tortiglioni
1 kisebb vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
4 evőkanál olívaolaj
2 babérlevél
10 dkg kisszemű barna lencse átöblítve
2 evőkanál aprított petrezselyem
a tálaláshoz:  még egy kevés petrezselyem és extra szűz olívaolaj

Egy nagy serpenyőben kis lángon úgy 5 percig párolom a hagymát az olajon. Mikor már nagyjából megpuhult, hozzáadom a babérlevelet, a lencsét, és felöntöm fél liternyi frissen forralt vízzel, felforralom, majd visszaveszem a lángot, és fedő nélkül addig főzöm, míg a lencse megfő – egész pontosan az  cél,  hogy a lencse többsége tökéletesre főjön, néhány elkezdjen szétesni, és egy kevés folyadék még maradjon a serepnyőben. Ez úgy 35-40 percet vesz igénybe.

Mikor a lencse már 25 perce fő, bőséges, sós vízben felrakom főni a tésztát. Ha a lencséről időközben az összes víz elpárologna, rámerek a tészta főzővizéből.

A tésztát 2 perccel azelőtt leszűröm, mielőtt tökéletes al dentére főne. Hozzáadom a megfőtt lencséhez, majd 1-2 perc alatt összefőzöm őket. Elzárom a lángot, és a tésztához keverem a két evőkanálnyi petrezselymet. Elosztom két tányér között, majd mindegyiket meglocsolom némi extra szűz olívaolajjal, és megszórom egy kevés extra petrezselyemmel.

tortiglioni_con_lenticchie_2_130206.jpg

5 komment

Címkék: lencse könyvajánló húsmentes petrezselyem olaszos tésztaétel tortiglioni extra szűz olívaolaj The Geometry of Pasta Jacob Kenedy Caz Hildebrand

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr905131388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.03.19. 13:39:35

Ez azért egy nagyon komoly itteni könyvesbolt: www.foyles.co.uk

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.03.19. 17:03:57

@jEnci: Csakhogy, az egy bristolit leszámítva, az összes üzletük Londonban van. London pedig egy metropolisz, ott minden van, amit az ember csak el tud képzelni - szemben a vidéki Angliával...

Kasztliban egy szerencsétlen Waterstones van, ami egy közepes Librivel sem vetekdhetne.

De ezt a Foyles-t szívesen megnézném magamnak!

Lynk 2013.03.26. 23:50:21

Mint tésztaimádónak már csak egy kérdésem maradt: és ez finom??? :))))

Lynk 2013.03.26. 23:54:25

@Lynk:
Se a lencsével, se a tésztával nincs baj természetesen, de nem kevés a szósz (illetve nincs is szósz), és nem túl darabos a lencse a tészta feltétjeként? Szóval összeállnak ők ketten egy kerek étellé?

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.03.29. 21:46:49

@Lynk: Hát, ha pár évvel korábban teszed fel ezt a kérdést, nagy valószínűséggel azt mondtam volna, hogy nem. Viszont azóta változott az ízlésem, valamiért jobban értékelem az olyan puritánabb ételeket, mint ez (vagy az alio e olio pasta).
Valahogy úgy képzeld el, hogy ugye ott van a lencse főzőleve, meg a tészta főzőleve (a magas keményítőtartalmával), néhány lencse szétfő, így az is sűrít, és ezek nagyon szépen bevonják a tésztát - nyilván nem általános értelemben vett szószként, de valahogy mégis. Ami a lencse-tészta párosítást illeti, én is furának találtam (és bevallom, ez is motiválta a kipróbálást), de bizony azt kell mondjam, működik. A petrezselyem pedig csodásan frissíti az egészet, és ha van nagyon jó minőségű olívaolajad, az lesz a pont az i-n.
A tésztafajta pedig nagyon jól felveszi a lencsét, úgyhogy kiválóan ehető csak villával is.
Egyébként attól tartottam legjobban, hogy M-nek nem fog ízleni, de hála az égnek ízlett, olyannyira, hogy másnap munkából hazaérve magától megette a maradékot "uzsonnára", pedig rendszerint nemet mond, ha maradékot akarok rátukmálni, mondván Ő olyankor szendvicset akar.

Nyilván egyébként nem lett a kedvencünk, de biztos, hogy nem utoljára készítettem, és abszolút megnyugtató érzés, hogy ha egyszer úgy alakulna, hogy csak ilyen alapkamra-hozzávalók vannak itthon, akkor is tudok készíteni olyat, amit élvezettel megehetünk...

Remélem, sikerült érthetően megfogalmaznom...? :-)
És ha kipróbálnátok, mindenképpen írd meg, hogy ízlett, jó?
süti beállítások módosítása