Az általunk fogható négyből az egyik csatornán hétköznaponként megy egy műsor, amiben egy duracellizált olasz séf járja Nagy-Britanniát, beveszi magát egy-egy helység elvileg legmenőbb éttermébe, ahol három hobbiszakáccsal megfőzeti a családi ereklyeként számon tartott, generációról generációra szálló kedvenc fogást, amit aztán ebédre felszolgálnak a betévedő közönségnek, hogy végül a legjobbnak kikiáltottat egy hónapig szerepeltessék az étlapon. Nem állítom, hogy a kedvenc a programom, de jobb híján időről időre belenézek – adódik egy-két érdekes családi sztori, és ritkábban kipróbálásra érdemes recept is.
A walesi epizódot egy az egyben végignéztem, abban készült egy csőben sült tojásos recept, amit végül rekonstruáltam. Két ponton érdemes kiemelni a családi sztorin túlmenő walesi kötődést: a tojás Walesben elvileg híresen kitűnő minőségű, míg a másik lényegi hozzávaló, a póréhagyma Wales nemzeti eledele.
Nem jegyeztem fel pontos mennyiségeket, sem az elkészítés pontos menetét, ebből adódóan elég ad hoc jelleggel dolgoztam, és az alábbiakban is a hozzávalók elég hozzávetőlegesen vannak megadva. Nem kell túlgörcsölni, eléggé nehéz elszúrni. Következzék hát!
Sós vízben megfőztem az összes itthon fellelhető krumplit (az tuti, hogy egy kilónál valamivel kevesebb volt), majd némi vajjal és felmelegített tejjel viszonylag szárazabb krumplipürét alkottam belőle.
Három póréhagymát vaj és olaj keverékén lassan megpároltam, három tojást pedig 6 perc alatt félkeményre főztem (a sütőben ugyanis tovább sül).
Úgy 30 g vajból, másfél evőkanál lisztből és 4 deci tejből viszonylag híg besamelt főztem, amibe belekevertem 10 deka érett cheddar két harmadát.
Egy nem túl nagy jénai sütőtálat kivajaztam, az aljára egy adag krumplipürét terítettem (nem az egészet – lemértem, nálam 35 deka maradt, abból a következő nap halpogácsa lesz), ezen eloszlattam a pórét, vágott felülettel lefelé ráfektettem a felezett tojásokat, leöntöttem a sajtos besamellel, és a tetejét megszórtam a maradék sajttal, illetve frissen őrölt borssal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem, míg a sajt a tetején megpirult. Vinaigrettes zöldsalival tálaltam.
Igazi kényeztető fogás hűvös őszi napokra.