HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Konyhán kívül Saint-Germainben

2013.09.03. 20:28 HunMoiselle

l'emprevu_1_130903.jpg
Annak, aki olvasgatta korábban is a blogot, nem újdonság, hogy Kasztliban nem (nagyon) járogattunk el étterembe, és azt sem kell magyarázni, miért. Viszont itt most meg kell vallanom, hogy mióta Franciaországban vagyunk, se vittük túlzásba a dolgot. Ugyan míg Párizsban lakás után kajtattunk, általában betértünk egy-egy helyre ebédelni: kis bisztrókba vagy kifőzdékbe (traiteur) ebédmenüre, vagy időnként elegántosabb helyekre egy-egy kiadós előételre (például lazachabra egy-egy pohár borral, sok friss baguette-tel, friss salátával). De mivel állandóan rohantunk, meg evés közben emaileket ellenőriztünk (fő szempont volt a hely kiválasztásánál a wifi és konnektor), nem mondhatnám, hogy ezek az alkalmak a kulináris tobzódásról szóltak volna (bár mindig jókat ettünk, azt azért szögezzük le).

Aztán Saint-Germainbe átköltözve, az itteni lakáskeresés alatt próbáltunk úgymond költséghatékonyan táplálkozni, vagyis rendszerint nemzetiségi kifőzdékbe estünk be a nap végén. A költséghatékonyságról annyit, hogy a görögnél, ahol a legkevesebbet fizettük, úgy 30 euróból laktunk jól (a darált hússal töltött padlizsánjuk a legjobb egyébként, amit valaha kóstoltam az adott műfajban), amiben két előétel és két főétel volt, meg egy kis caraffe-nyi (tán 2,5-3 deci) ciprusi fehérbor. Az ázsiai tálcatologatóknál pedig azt hittük, eldobjuk az agyunkat, ugyanis rendre két főételért meg valami bundázott falatkákért 35-40 eurót hagytunk ott. És ez nem csak otthoni viszonylatban drága: ennyiért Párizsban számtalan bisztróban, brasserie-ben meg lehet ebédelni, sőt, esetenként vacsorázni (vagyis 15 euróért fejenként az ember sok helyen választhat előételt + főételt vagy főételt + desszertet). Egyébként, amit adtak nem volt rossz, de igazándiból jó sem, úgyhogy kizárt dolog, hogy még egyszer bármelyikbe is betegyük a lábunkat. Egyszer volt időnk ebédelni betérni egy „igazi” helyre” plat du jourra (nap fogása fix áron), de erről majd kicsit később…

Mióta itt lakunk, inkább kevesebb, mint több sikerrel próbálom visszafogni a költekezést, mivel ugye a hátunk mögött van egy fölöttébb költséges költözés Angliából (dióhéjban: utazás, a dolgaink utaztatása, hotelek, ingatlaniroda, blabla), továbbá folyamatban van a lakás zéróról történő bebútorozása is. Nincs könnyű dolgom, mert immáron egy olyan környezetben élünk, ami folyamatosan fogyasztásra, csatangolásra, élvezetekre csábít, így míg Kasztiban Monsieur semmitől sem volt boldogabb, mint mikor munka után végre kényelmesen elterült a fotelban, most állandóan menne jobbra és balra … velem egyetemben. Mindazonáltal vacsorafronton eleddig szigorú voltam, és csak egyszer bólintottam, aznap, mikor visszatértünk Bordeaux-ból, és M nővére és a párja meghozták a Kasztliból hozzájuk kézbesített 9 doboznyi mindenünket, és meghívtuk őket vacsorázni. Akkor elkalauzoltak egy a kastéllyal átellenben meghúzódó helyre, ami az a tipikus csillogó-villogó, de lényegében minden karaktert nélkülöző, amilyennel a Liszt Ferenc tér van kirakva, és ennek megfelelően az étel is jócskán felejthető - csak úgy, mint a LF tér legtöbb vendéglátóipari egységében. A hely egyébként az Amnesia névre hallgat, és ha jót enni nem, viszont a kastélyban gyönyörködni akartok, akkor menjetek, mert tény és való, a kastélyra pöpec a kilátás. Mondjuk azt ki is kell fizetni – az ételárakra nem emlékszem, de párszor beültünk ide még a lakáskeresési periódusban a wifi miatt egy-egy italra, és a szorzó vagy másfélszeres az öt percnyi távolságra lévő piactéri árakhoz képest.

Aztán két hete péntek este elmentünk egy aperitifpohárkára a kedvenc piactéri bisztrónkba (Bistrot du Marché a neve, és tipikus francia bisztró, amiben az a különösen jó, hogy a kinti asztalokat a piactérre állítják, és ott aztán lehet bámuldozni és gyönyörködni, és ráadásul mindig kapunk pácolt olívabogyót az italaink mellé grátiszba). Az egyből két Ricard lett, közben M elment a sarki pékségbe baguette-ért, amihez hozzáficcent egy eclair au chocolat (csokis eklerfánk) is majd 3 euróért (igen, az itteni viszonylatban is sok), én meg tűnődtem, tűnődtem, hogy hejj, de nincs kedvem ahhoz a padlizsános ételhez, amit otthon korábban előkészítettem. Ezt az érzést tolmácsoltam M-nek is, aki már magától is épp javasolni akarta, hogy ugyan már, vacsorázzunk házon kívül, és mivel amúgy is egy csodaszép, mutogatnivaló új ruha volt rajtam…

l'emprevu_2_130903.jpg

Elindultunk hát a Rue Saint-Pierre felé, ahol számtalan étterem található, és bár M még nem tudta, melyikben fogunk enni, én már igen: a L’imprévu nevezetűben. Ugyanis itt ettük a fentebb már hivatkozott plat du jourt, ami kacsamell volt sárgabarackkal és sült krumplival, és a kacsamell valami fenséges volt, szaftos és testes, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva. És ha ez nem lett volna elég, mindezt egy olyan hangulatos, házakkal körbevont, kis belső terecskén fogyaszthattuk, amiről minden útikönyv ódákat zengene.

Az étlapot átfutva egy pillanat alatt tudtam egyébként mit akarok, és bizony ami a rendelést illeti, M-mel nem lennénk a legjobb étteremtesztelő páros, ugyanis mikor megosztottam a döntésemet vele, ő is velem rendelt. Aperitifnek ittunk még egy Ricard-t (persze-persze), majd előételnek kértünk burgundi (fűszervajas) csigát (6 gros escargots de Bourgogne), főételnek pedig borjúmájat és vesét portói szósszal, krumplipürével (Rognon et foie de veau au porto, purée maison), mindezt egy caraffe-nyi (szerintem fél liter) házi bordeaux-i vörössel kísérve (desszertnek ott volt az eclair).

l'emprevu_3_130903.jpg

Hát a csiga, az valami fenomenális volt. Márpedig a csigához értek: ha szerepel az előételek között, nem tehetek róla, nekem azt kell rendelnem. Forró volt, puha, tökéletesre sütve - vagyis olyanra, mikor szinte szétolvad az ember szájában. A fűszervaj is zseniálisan volt fűszerezve: a zöldfűszerek beleolvadtak a vajba, ami pont kellőképp volt sós ahhoz, hogy aláfessen a csigának. Egyetlen dolgot jegyeztünk meg egymás közt: mi jobban szeretjük, ha speciális (kis mélyedésekkel ellátott) csigatányérban szervírozzák, mert a csiga bepuszilása után abból a vajat az utolsó cseppig könnyedén ki lehet tunkolni, ezzel szemben itt a házakban sütötték készre őket, amiből nehezen megy a tunkolás, viszont tény és való, dekoratívabb…

Ami a főfogást illeti, a máj maga volt a tökély. Rozéra kértük, ennek megfelelően a közepe enyhén rózsaszín, lágy, és puha, igazi delikát borjúmáj-állag és -íz. A veséről megoszlott a véleményünk: M el volt ragadtatva, szerintem meg durván túlsütötték őket. Na most vagy arról van szó, hogy csak az enyémek estek rútul áldozatul a serpenyőnek, vagy M-mel kissé elüt az ízlésünk… A szósz finom volt, de a portóit, azt ugyan nem nagyon éreztünk ki belőle, inkább olyan volt, mintha a máj leragadt pörceit akármivel feloldották volna, majd kevés tejszínnel összerotyogtatták. A fogás szégyene egyébként a krumplipüré volt, amiről ők az étlapon még ki is hangsúlyozzák, hogy házi (kérdeztem Monsieur-t, hogy ezt meg miért, nem az a természetes, mire ő, hogy attól tart, ilyen szempontból Frao is némileg megindult a romlás útján – na baszki!). Hát én inkább sunnyogtam volna vele – semmi karakter a són kívül, és még kemény is volt, bár tény és való, én relatíve hepciás vendég vagyok. No de minden felsorolt negatívum ellenére a fogásnak volt élvezeti értéke (a máj, a máj az annyira jó, hogy vitte az egészet a hátán!), igen, élveztem.

l'emprevu_4_130903.jpgEzen a ponton immár erőteljesen ránk sötétedett...

Mindezek után a számlát is, ami 60 euróra rúgott. Ez saint-germaini viszonylatban abszolút baráti két előételért, két főfogásért, két aperitifért és vagy fél liternyi borért. Ja, a borról még annyit, hogy M előzetesen tűnődött rendeljünk-e valami nevesebb Saint-Émilion Grand cru classét, esetleg valami egyéb izgalmas bordeaux-it, de abban maradtunk, hogy az marad az otthoni, meg a bordeaux-i családi asztalra, fölösleges itt most berendelni egy ilyen palackot 30-40 euróért, és teljesen jól döntöttünk, mert az asztali bor is abszolút korrekt volt (bevallom, otthon azért ezzel nem kísérleteznék), nem rontotta a vacsora értékét. (Na és persze egy Saint-Émiliont nem igazán 3 Ricard-t követően kell elkezdeni ízlelgetni…) 

Tehát, ha Párizsban járva úgy döntötök, hogy kiruccantok megnézni a Saint-Germain-i királyi kastélyt, és itt aztán megéheznétek a nagy nézelődés közepette, szívből tudom ajánlani, hogy csillapítsátok étvágyatokat a L’imprévu-ben. Nem egy Michelin-csillagos szint, de az ár-érték arány kiváló. Az ételek beleillenek a tipikus francia brasserie-fogások közé, kellemesek, autentikusak, és ízesek akkor is, ha itt-ott becsúszik némi hiba. A hely hangulata pedig fenomenális!

Mi legközelebb, ha végre már nem kell szednem a hülye antibiotikumot (kamaszkorom óta először, sikeresen elkaptam a múlt héten az influenzát, és keményen ki is ütött a dög), akkor egyébként a kis terecskén vele átellenben lévő étterembe megyünk, mert valami mesébe illő, ahogy ott fest, és muszáj kipróbálni!

l'emprevu_5_130903.jpgA képen nem a L'imprévu van, hanem a másik étterem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr1005494041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása