Volt az talán már három éve is, mikor Kasztliban önnön szórakoztatásomra, illetve művelődés gyanánt akkurátusan végignéztem az összes Youtube-on fellelhető Nigella-videót. (Azóta persze a BBC - amit egyébként imádok, de emiatt folyamatosan szidok – letiltatta majdnem az összeset.) A Forever summer valamelyik epizódjában tűnt fel ricotta hotcake néven az alábbi palacsinta, melyre már akkor is vágyakozóan pillogtattam, de úgy alakult, hogy sosem készítettem el őket… úgy másfél hónappal ezelőttig. Mert akkor valahogy eszembe jutottak, kikerestem Nigella weboldalán a receptet, és már mentem is a ricottáért.
Ami az elkészítését illeti, Nigellánál az a helyzet, hogy az ő palacsintái ízre elég semlegesek, lényegében az alapot szolgáltatják a melléjük készített balzsamcetes (vagy cukorszirupos?) eperhez. Ezzel szemben én olyan falatkákat akartam, amik magukban is teljes értékkel élvezhetők, ezért hozzá képest belekeverek az tésztába egy csomag vaníliás cukrot, illetve belereszelem egy citrom héját is, hogy még illatosabbak legyenek. Azért persze egy kis eperdzsem is kerülhet a légies kis jószágok tetejére…
Ricottás palacsinta puffancsok
Hozzávalók:
- 25 dkg ricotta
- 125 ml félzsíros tej
- 2 tojás – fehérje és sárgája szétválasztva
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- vaj (vagy olaj) a sütéshez
A két tojásfehérje és a só kivételével csomómentesre keverem valamennyi hozzávalót. Aztán – mily meglepetés – a fehérjéket a sóval lágy habbá verem (csak lazán kézzel, ehhez nem kell gép), majd a habot egy szilikon spatulával óvatosan a palacsintatésztába forgatom.
Felhevítem a palacsintaserpenyőt kevés vajat szétkenek benne, és evőkanálnyi mennyiségekben (a serpenyőt időnként újravajazva) oldalanként 2-3 perc alatt 5-6 adagban kisütöm benne az aprócska palacsintákat.
Ebből a mennyiségből vagy 30 pehelysúlyú palacsinka lesz, de mondjuk nálunk ez is elfogy max két és fél nap alatt. Pedig én csak napi kettőt eszem a kávém mellé…