… mert van, hogy az ember instant kényeztetésre vágyik.
Villám: mert csak egy salit kell összedobni. Minimális szeletelés, icipici keverem-kavarom, kicsi rendezgetés a tányéron.
Luxus: 18 hónapig érlelt pármai sonka, bivalytejből készült bufala mozzarella, egzotikus mangó, enyhén csípős rukkola, kiváló minőségű pesztó.
Elérhető: gyakorlatilag már bárhol hozzáférhető alapanyagok, melyeknek kiváló minősége garantálja, hogy kis mennyiségű fogyasztásuk is kielégülést hordoz magában.
Csavart csizma saláta
(mert hogy olasz lehetne teljesen, de a mangó csavar rajta)
Hozzávalók 2 személyre:
- 50 g rukkola
- 1 érett mangó (ha nem sikerül éretett – nyomásra puhát – szerezni, egyszerűen felejtsük a gyümölcsöt egy ideig a konyhapulton, magától beérik)
- 5 szelet pármai sonka
- 125 g bufala mozzarella
- néhány bazsalikalevél
- frissen őrölt bors
- maldon só vagy fleur de sel
Az öntethez:
- 2,5 teáskanál pesztó
- 1 csapott teáskanál édes chiliszósz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
Először az öntet hozzávalóit elegyítem egy kis tálkában, aztán tálalok...
Négyzetes tányérra, mert nekem azon mutat jól.
A rukkolával kezdem: elosztom a két tányér közepére. Megpucolom és hosszában felszeletelem a mangót, majd a salik 2-2 szembenlévő oldalán elrendezem. (A pucolás-szeletelés: először a magig körbevágom, majd lehúzom a héját az egyik oldalon. Hosszanti irányban szintúgy magig bevagdalom a gyümölcshúst, majd szorosan a mag mellett lemetszem. Ezt ismétlem a másik oldalon is.) A mozzarellát is felszeletelem, majd a tányérok másik két-két oldalára pakolom. Most locsolom meg a salit az öntettel: a rukkolát bőven, míg a mangót és a mozzarellát inkább pötyögetem. Jöhet a pármai sonka: felezem őket, majd az így kapott szeleteket tölcsérszerűre kanyarítom, és négyet-négyet a tányér négy sarkába, míg egyet-egyet a salikupacokra helyezek.
Az utolsó simítások következnek. Minden alaposan megborsozok, néhány bazsalikalevelet rátépkedek a tányérokra, a mozzarellákat finoman megszórom maldon sóval, a sonkára pedig icipici olívaolajat pötyögtetek.
Mennyei.
Szerintem úgy a legistenibb, ha mindenből kerül egy pici egyszerre a villánkra. Képzeljük csak el: a mozzarella tisztasága, a prosciutto érett sóssága, a mangó édessége, ami visszaköszön az öntetben is, illetve a borsmustárlevél frissessége, nyersessége… Sírni tudnék a gyönyörűségtől, ha rágondolok.