HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Halasnál vadásztam, piacon bóklásztam…

2014.06.25. 20:04 HunMoiselle

anniversaire_2_1_140625.jpg
Hát akkor folytassuk az évfordulós vacsorát a főfogással!

Ugye azt már írtam, hogy minden fogásban jelen kellett lennie valami tengeri kütyünek, ennyi volt biztos. Még azt döntöttem el előre, hogy a főétel egész hal lesz, méghozzá fóliában sütve, annak valahogy számomra tavaszi-nyári hangulata van. Így előzetesen lazacpisztrángra, pisztrángra vagy kisebb durbincsra gondoltam, de a döntést a halasig odáztam, mondván ott majd kiszúrom, melyik mosolyog rám legszebben. A durbincs nyert, abból sorakoztak egymás mellett a legmegnyerőbb külsejű, tökéletesen megfelelő méretű darabok, úgyhogy ráböktem a két legszimpatikusabbra, bólogattam, hogy igen-igen, pikkelyezve, belezve, egészben, majd fizettem a pénztárnál, és mivel láttam, hogy még beletelik némi időbe, míg összeállítják a csomagomat (volt ugye még a parti csiga, a kürtcsiga és a garnéla is, a forgalom pedig meglehetősen nagy volt), elrobogtam a 30 méternyire lévő piacra.

A piacon rögtön a szokásos zöldséges standom felé sprinteltem, részben azért, mert még egy hete akartam venni 60 deka lóbabot, de nem volt nekik. Ekkor a főzöldséges srác mondta, hogy ha visszamegyek kedden, akkorra megpróbál nekem összeszedni annyit. Visszamentem hát kedden, de szánakozva mondta, hogy akadt még ugyan, de szezon vége lévén már nem volt megfelelő a minősége, selejtet meg nem akart nekem hozni, de ha ismét visszatérek pénteken, ha bárhol sikerülne felkutatnia szépet, az csakis az enyém. Az az igazság, hogy ezek után úgy voltam vele, hogy már igazából nem is nagyon akartam, inkább csak a szokásos dolgaimra, meg némi spárgára vágytam a vacsora körete gyanánt. De ahogy az már lenni szokott, mikor kiszúrt a tömegben, elnézést kért az aktuális vevőjétől, és diadalmas mosollyal rám kiáltott, hogy sikerült, összeszedett nekem 60 dekányi szép lóbabot, menjek közelebb, adja is, sőt mi több, az enyém ajándékba! Pironkodva megköszöntem, aztán mikor el akart tőlem köszönni, mondtam neki, hogy szeretnék ám még mást is… Mondta, hogy ez esetben viszont várnom kell, csak az ajándék megy ilyen gyorsan, és nevetve visszafordult az imént faképnél hagyott asszonysághoz. Nekem azonban mégiscsak pillanatok alatt kellett döntenem, hogy akkor hogyan módosítom az esti köretet, mert máris két puszival ott állt mellettem a szokásos zöldségesfiúm (általában mindig vele üzletelek a standnál). Kértem még tőle egy csokor zöld spárgát és lila bébiarticsókát, némi apró szemű újkrumplit, néhány csokor ilyen-olyan zöldfűszert, majd immáron egy méretes batyuval – amibe még bepakolt egy nagy köteg petrezselymet és egy citromot újabb ajándék gyanánt -, meg néhány szem útravaló cseresznyével a markomban utamra bocsájtott, hogy tovább ralizzak a szupermarket felé.

anniversaire_2_2_140625.jpg

 

Újabb 10 percen belül ismét a halasnál voltam, aki elemében volt, és közölte velem, hogy 21-es számú csomag (ez volt az én tombolajegyemen) nincs, valaki már elvitte. Ha-ha. Elröhögcséltünk még egy fél percig, majd végre úton voltam a zsákmánnyal hazafelé…

Tavaszi zöldköret

anniversaire_2_5_140625.jpg
Hozzávalók:

60 dkg lóbab – kifejtve, így a nettó súlya nagyjából 20-25 deka lehet
50 dkg zöldspárga – fás vége levágva, és ha kevésbé zsenge, akkor az alsó harmada zöldséghámozóval meghámozva; csúcsok levágva, a szárak 2-3 darabba vágva (úgy 4-5 centisre)
4 lila bébiarticsóka – ennek az előkészítéséről kicsit bővebben
4 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
só és frissen őrölt bors

anniversaire_2_3_140625.jpg

A bébi articsókában az a nagyon jó, hogy majdnem minden része ehető, csak néhány levelétől kell megválnunk, és lehet egészben (vagyis leginkább félbevágva) sütni, grillezni is, úgyhogy az előkészítés is viszonylag egyszerű. Azzal kezdek, hogy a szárat 3 centivel a virág tövétől levágom. Majd a legalsó, fás leveleket letépkedem, a többi levél felső, elvékonyodott részét ollóval óvatosan levágom. Ekkor félbevágom a virágokat, és megtapogatom a közepüket: ha van nekik elszivacsosodott részük, akkor azt finoman kivágom, de a bébiknél rendszerint még az sem fejlődik ki, most a négyből egynek volt egy icipici. Végezetül a vágott felükön végighúzok egy félbevágott citromot, és készen is állnak a sütésre.

anniversaire_2_4_140625.jpg


Egy nagy serpenyőt felhevítek, majd beleöntök két evőkanálnyi olívaolajat, és oldalanként 5 perc alatt elősütöm a félbevágott szépségeket, majd félreteszem őket.

Kitörlöm a serpenyőt, újrahevítem, ismét lötykölök bele két evőkanál olívaolajat, és 3-4 perc alatt átpirítom benne a spárgadarabokat és a lóbabot, majd visszapakolom az articsókát is.

(Ezen a ponton abbahagytam a főzőcskézést, és elvonultunk a kastélyparkba elfogyasztani az aperitifet. Akkor folytattam a munkát, mikor a hal már a sütőben volt.)

A zöldségekre öntöm a fél citrom levét, és még egy kis vizet, sózom és borsozom, majd közepes lángon 5 perc alatt készre párolom őket.

Durbincs fóliában sütve

anniversaire_2_6_140625.jpg

Hozzávalók:

2 nagyjából bruttó 40 dekás durbincs (halas által előkészítve, vagyis lepikkelyezve, kibelezve) – alaposan átöblítve, szárazra törölgetve
1 kisebb salotta hagyma – finomra vágva
2 teáskanál dijoni mustár
2 zöldhagyma – felkarikázva
2 gerezd fokhagyma – vékonyan felkarikázva
1 kezeletlen citrom reszelt héja és a felének a leve
8 kisebb kakukkfűág
4 babérlevél
1 fél csokor petrezselyem - levelei finomra aprítva
2 evőkanál száraz fehérbor
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors

Letépek 4 nagy darab alufóliát, amin békésen elférnek a halak, és marad a szélükön annyi felesleg, hogy légmentesen összezárhassam, csomagolhassam őket.

Előmelegítem a sütőt 210 fokra.

A két halat két darab fóliára helyezem, sózom és borsozom őket, majd a belsejüket kikenem 1-1 teáskanálnyi mustárral, és elosztom bennük a finomra vágott salotta nagy részét. Eztán megszórom őket testvériesen a citromhéjjal, a petrezselyemmel, a kakukkfűvel, a fokhagymával, a zöldhagymával és a maradék salottával, majd rájuk kanalazok 1-1 evőkanál olívaolajat és fehérbort, illetve elosztom közöttük a citromlevet. Még szórok rájuk egy kevés sót és borsot, majd mindkettőt légmentesen lezárom a két extra alufólia darabbal, és a kész csomagocskák mehetnek is a sütőbe. 10 percig sütöm őket, illetve utána, immáron a sütőn kívül további 5 percig hagyom, hadd párolódjon a két halacska teljesen készre a saját hőjében.

Eztán fóliástól mindegyiket egy-egy tányérra helyezem, és óvatosan leoperálom a borító darabokat. Lehet még rá facsarni egy kis extra citromlevet, de szerintem mi ezen a ponton arról már megfeledkeztünk.

Még Monsieur kedvéért pirítottam némi újkrumplit is, de az az igazság, hogy ő is alig nyúlt hozzájuk, a zöldségek mellett nem igazán volt létjogosultságuk.

anniversaire_2_7_140625.jpg
És mennyire lett finom? Hát nagyon! Nagyon-nagyon! A durbincs húsa feszes volt és csodásan nedvdús, a körülötte képződött szósz az apróra vágott hagymafélékkel és zöldfűszerekkel harmonikus és kerek, a tavaszi zöldjeim pedig nem csak látványra voltak csodásak…

Idén egyelőre ez lett az egyik kedvenc fogásom.

Folyt. köv.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: ünnep menü citrom spárga vendégváró halacska lóbab durbincs lila articsóka

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr576416513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Párizs: tavasz és Michelin-csillagos halperfekcionizmus Ducasse-tól 2014.06.27. 08:30:43

Bár már itthon is egyre többen tudnak egész jól halat sütni, és itt sajnos nem feltétlenül a népszerű halas helyekre gondolok, azért ezt a szintet még senki se közelíti meg. Persze ennek a tudás mellett elég fontos oka az alapanyag is. Michelin-csillag...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása