Annak, aki olvasta az előző bejegyzést, nem jelent meglepetést, hogy az előző esti vacsoránk a maradék 35 deka krumplipürére épült halpogácsa lett. Készítettem már korábban, sőt posztoltam is, épp ezért most ki sem raknám, ha az új körettel nem ítéltetett volna kiemelkedően zseniálisnak. A legutóbbi rukkolaöntetes sárgarépát ugyanis mangósalsára cseréltem ezúttal, amire hirtelen vezetett rá a hűtőben megbúvó két mangóm rohamosan romló állapota. És ha már a köret enyhén ázsiai jellegű, a pogácsát is némileg megvariáltam.
A mangó egyébként egy Indiából származó csonthéjas, úgy duplaökölnyi zöld gyümölcs. A héja viszonylag vastag, és mennyeien édes, egyesek szerint halványan az őszibarack ízére emlékeztető lédús narancssárga húst rejt magában, közepén egy furcsa, vékony, lapos maggal. Általában még éretlen mangóhoz lehet hozzájutni, ami aztán a konyhapulton úgy egy hét alatt puhul mennyei állagúra. Legegyszerűbben úgy tudjuk megpucolni, ha finoman hosszában bemetsszük, de nem vágjuk be a magig. Erősen megmarkoljuk a héját, és biztos kézzel, de nem túlszorítva lehúzzuk az egyik oldaláról. A felszabadított oldalról ekkor levágjuk a gyümölcshúst, kedvünk szerint kockázzuk/csíkozzuk, majd megismételjük a műveletet a másik oldalon is. A számos ázsiai országban a szerelem szimbólumaként számon tartott gyümölcs egyébként rendkívül hasznos a szervezetünk számára: enzime gyomorvédő hatású, sok benne az A, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban szintúgy rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyanúgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot és vasat, míg béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. És azt mondtam már, hogy hihetetlen finom?
Ázsiai beütésű halpogácsa mangósalsával
A halpogácsához:
- 35 dkg nem túl krémes hideg krumplipüré (ha kicsit több vagy kevesebb akkor sem történt semmi)
- 45 dkg konzerv vadlazac
- 1 lime reszelt héja
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 chili
- 1+2 tojás
- 6-7 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (pankót akartam, de nem találtam, saját zsemlemorzsát pedig robotgép hiányában sajnos nem tudok gyártani, viszont ez a teljes kiőrlésű egész elfogadható volt)
- 30 g vaj
- 3 evőkanál olaj
Hozzávalók a mangósalsához:
- 2 érett mangó
- egy csokor zöldhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 chili
- 1 lime leve
- kevés só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- 6-8 kisebb, tömörebb salátalevél (little gem lettuce-t használtam, sajnos elég tudatlan vagyok, és fogalmam sincs, hogy hívják magyarul, de ha valaki megírja, annak nagyon hálás leszek)
- koriander
- édes chiliszósz
- csípős chiliszósz
A húspogácsával kezdek: összekeverem a pürét a hallal, belereszelem a lime héját, belevágom a chiliket, hozzáütöm a tojást, kézzel összegyúrom, és egy fóliával borított tányérra 10 darab tenyérnyi, laposabb pogácsát formázok a masszából, majd fél órára a hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen panírozni.
Amíg a pogácsák hűlnek, elkészítem a salsát. A mangót a fent leírtak szerint megpucolom, majd apróra kockázom, csakúgy mint a csumázott paprikát. Ollóval hozzájuk nyiszálom a zöldhagymát és a chilit, rájuk öntöm a héjától korábban megfosztott lime levét, és alaposan elkeverem, majd lefedem és félreteszem.
Jöhet a panírozás: a pogácsák először a felvert tojásban, aztán zsemlemorzsában mártóznak. A villa szóba sem jöhet, ahhoz még a lehűtött korongok sem elég kemények, marad a kézzel tapicskolás. Eztán összemelegítem az olajat a vajjal, és 2-3 körben kisütöm a tuningolt krumplipüré-korongokat.
Első körben mindenki 3 halacskát kap, 3 salsával megpakolt salátalevél-hajóval, aztán majd meglátjuk. Az én salimra egyébként még tetemes mennyiségű aprított koriander, mellé pedig a kétféle chiliszósz kerül, mert telhetetlen vagyok.