HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Aktuális kenyér kedvenc: a krumplis!

2012.04.25. 10:19 HunMoiselle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A krumplis kenyér az egyik favoritom. Pontosabban nem az egyik, hanem a hétvégi favoritom. Először is azért, mert majdnem kétszer akkora, mint a többi kenyér, amit általában készítek, így kitart egész hétvégén, még úgy is, hogy Monsiuer ugye akkor itthon van, és lényegesen többet fogyaszt. Másrészt pedig azért kedvenc, mert a krumpli miatt puha marad három napig is, ami szintén hétvégén a legfontosabb, mert Monsiuer nem rajong a pirítósért. A praktikus szempontok után pedig még azt is le kell szögeznem, hogy ez a kenyér roppant finom. Nem lesz neki szép ropogós, kérges héja, de cserébe mérhetetlenül puha, olyan delejesen, magával ragadóan. Jó érzés beleharapni, és az íze sem hagy kívánnivalót maga után.

Maximálisan megértem egyébként azokat, akik most fanyalognak, és éppen azon vannak, hogy a következő bejegyzésre ugorjanak, vagy elnavigáljanak a blogról: korábban gyanítom, én is hasonlóképp reagáltam volna. De tessék kérem szépen nyugton maradni. Sosem vettem boltban burgonyás kenyeret. És mikor Nigella házi istennős könyvében először végigfutottam a kenyereken, ezt átugrottam. Aztán előtört belőlem a stréber, és mégis elolvastam, nehogy már kimaradjon. Nigella azt írja, hogy azért, mert krumpli van benne, nem lesz nehéz, mint ahogy az ember gondolná – mint ahogy én is gondoltam annyi éven át, meg hogy szénhidrát a szénhidrátban, ami miatt mindig fanyalogva elfordultam tőle. Hanem (!) érdekes módon a krumpli keményítőtartalma ahogy kölcsönhatásba kerül a liszttel és az élesztővel, egy hihetetlenül könnyű, ám mégis jól harapható tésztát eredményez, ami kitűnő példul nehezebb pörköltek, raguk mellé fogyasztva.

Még ezzel sem lettem meggyőzve. Egyetlenegy oka van végül, hogy mégis elkészítettem, mégpedig az, hogy már két hete csak saját készítésű kenyeret ettünk, már megvolt a fehér, a barna, a félbarna, a rozsos, sőt többféle szódakenyér is, és úgy gondoltam, hogy na jó, a változatosság nevében adjunk ennek is egy esélyt, pláne, hogy krumpli is van itthon dögivel. És annyira nagyon örülök neki, hogy beadtam a derekam!

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dolgozni egyébként nehezebb vele, mint egy átlag kenyértésztával, mert mérhetetlenül ragad. Aztán adunk hozzá még egy kevés lisztet, kettőt dögönyözünk rajta, és ismét ragad. Ezt eljátsszuk még jó párszor, mire negyed óra leteltével (mert hogy ezt hosszabb ideig is kell dagasztani) megelégeljük, és késznek nyilvánítjuk a tésztát. Akkor is, ha ott a kérdőjel, hogy tényleg eléggé megdagasztgattam…? Mert különben én el sem tudom képzelni, hogy még mennyi lisztet enne meg. Persze a végeredmény mindig minket igazol – elég ideig dolgoztunk.

Na de a gyúrási nehézségek senki kedvét ne szegjék – túl nagy a veszítenivaló! Meg aztán belejövünk gyorsan: a harmadik kenyér már meg se kottyan!

Mindezek után természetesen a következő recept Nigella nyomán született. Én annyit változtattam, hogy a lisztből 100 grammnyit teljes kiőrlésűre cseréltem (következő alkalommal 200-at fogok), hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásom a csak és kizárólag magas glikémiás indexű hozzávalók miatt, illetve adtam hozzá egy evőkanál őrölt lenmagot is, a rostanyagok növelése céljából.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 300 g krumpli
  • 3 dl a krumpli főzővizéből
  • 500 + 100-150 g kenyérliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 7 g szárított, instant élesztő
  • ideális esetben 1 evőkanál natúr joghurt (na ez az, amivel még sohasem sikerült készítenem, merthogy nem nagyon tartunk itthon – használtam már helyette tejfölt, friss sajtot (fromage frais), és ha jól emlékszem, írót is, valamennyivel kitűnően működött)
  • 1 teaáskanál + 1 evőkanál só

A krumplit megpucolva, felkockázva megfőzöm az egy teáskanálnyi sóval. Leszűröm, a főzőlevéből félrerakok 3 decinyit.

Várok, hogy egy kicsit hűljön a krumpli is, meg a leve is, majd a krumplit egy nagy-nagy tálban egy villa segítségével pépesre töröm. Hozzáadom a fél kiló fehér- és a 10 deka teljes kiőrlésű lisztet, az őrölt lenmagot, az evőkanálnyi sót (tessék elhinni, kell hozzá, nem elég a krumplivízben feloldott) és az élesztőt, és alaposan elkeverem. Ekkor jöhet bele a joghurt/tejföl/friss sajt, majd a krumpli 3 decinyi főzővize. A villával alaposan elkeverem, majd búcsút mondok a villának.

Egy kisebb tálba kimérek 150 gramm fehér kenyérlisztet.

Jön a kézi üzemmód: nekiállok a dagasztásnak. Én a tálban, de akinek van elég helye, illetve elég nagy deszkája, az szórja be azt finoman liszttel, és dagasszon a hagyományos módon. A dagasztó mozdulatsort valahogy úgy tudnám jellemzi, hogy a hátrafeszített tenyerem alsó részével eltolom magamtól a tésztát, majd az ujjaimmal visszahúzom. Eztán kicsit fordítok rajta, és a másik kezemmel ismétlem a sort. Amikor a tészta nagyon ragad, adok hozzá a kistálból egy extra evőkanál lisztet, és ismét addig dagasztom, míg újra elviselhetetlenül ragad. Újabb adag liszt, újabb adag dagasztás – ezt játszom úgy negyed órán át. Igen, 15 percen keresztül, mert ezt a tésztát a krumpli miatt tovább kell kicsit dagasztani, ráadásul az állandó lisztezés miatt ugyebár kevesebbre jön ki a nettó időnk. (A dagasztásról bővebben, illetve videó a Mindennapi kenyerünk című bejegyzésben http://budapest-bordeaux.blog.hu/2012/03/23/mindennapi_kenyerunk_23.)

A dagasztás végeztével öntök egy kevés olajat a keverőtálamba, megforgatom benne a tésztát, lefedem fóliával, és félreteszem megkelni. Vagy meleg helyre úgy egy-másfél órára, míg nagyjából kétszeresére nő, vagy ha este készülök, és csak másnap reggel akarom megsütni (rendszerint ez a helyzet), akkor hideg helyre pakolom éjszakára.

Mikor elérkezett az idő arra, hogy tovább haladjak, a szokásos módon lebokszolom a tésztát, átgyúrom, majd megformázom. Először csak simán vekniformájúra ügyeskedtem, de újabban azt csinálom, hogy kettéosztom a tésztát, mindkettőt vékony rúdra hengergetem, majd összefonom, de nem csak úgy simán ám, hanem fonatolás közben mindig csavarok is egyet a tésztahurkán. Valahogy így sokkal izgalmasabb lesz a kenyér textúrája.

Átemelem egy sütőpapírral borított sütőlapra, lefedem egy fóliával, és 30-40 percre a 220 fokra / gáz 5-ös fokozatra előmelegített sütő közelébe helyezem, hogy újrakelhessen.
Végül 20 percig sütöm a magas fokozaton, majd lecsavarom a sütőt 190 fokra / gáz 5-ös fokozatra, és így még 10 percet adok neki. Ha közben meg akarna égni a teteje, befedem alufóliával.
A sütési idő leteltével úgy ellenőrzöm, hogy megsült-e, hogy megfordítom, és az ujjammal megkopogtatom az alját. Ha tompa hangot hallat, elkészült, ha nem, visszarakom még 5 percre.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem is tudom eldönteni, mikor a legfinomabb. Mikor először készítettem, úgy voltunk vele, hogy másnap, de legutóbb már az első kóstolásra is őrjítően finomnak éreztem. Nem bírom megállni: mikor még nem hűlt ki teljesen, levágom az egyik csücskét, megkenem enyhén sózott, kecsketejből készült vajjal, és élvezkedem. (Aztán Torkosdorkának érzem magam, de sebaj, megéri.)   
 

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér péksütemény krumplis kenyér brugonyás kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr214472320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása