Mint gondolom minden más kétszemélyes háztartásban, a sült csirkének nálunk is két élete van: először közvetlenül a sütőből kikerülve teljes pompájában „a sült csirkeként” tündököl, míg másnap cafatokra tépkedve, sok más hozzávalóval összekeverve kerül asztalra a maradék.
Igyekszem belőle mindig mást készíteni, de bevallom, ez általában spontán módon alakul aszerint, milyen egyéb hozzávalók vannak épp itthon, miket kell gyorsan felhasználni. Ezúttal két kisebb fej brokkolim kívánkozott sürgősen tányérra, és eszembe sem jutott vitába szállni velük, ugyanis egy pillanat alatt beugrott, hogyan fognak a csirkehússal összesimulni.
Csináltam egy sűrű besamel alapú sajtszószt cheddárral, amit angol mustárporral ízesítettem tovább, és ebbe kevertem bele az előző este gondosan letépkedett, zsírtalanított, csontoktól szabadított húscafatkákat, majd a brokkolit is, hogy végül kivajazott jénaiban, zsemlemorzsával és vajdarabkákkal megszórva szépen összesüssem. Igazi kutymálék jellegű étel született: nem túl szép, de rendkívül finom - afféle igazi házias fogás.
Sajtos-brokkolis csirke
Hozzávalók:
- 25 dkg sült csirkehús falatnyi darabokra tépkedve (na jó, egész pontosan 262 gramm, lemértem biza!)
- 2 kis fej brokkoli rózsáira szedve, és lobogó sós vízben 3-4 perc alatt ressre főzve
- 30 g + 20 g vaj és még egy kevés a sütőforma kikenéséhez
- 3,5 evőkanál liszt
- 3,5 dl zsíros tej
- 2 teáskanál angol mustárpor
- 10 dkg cheddar lereszelve
- szerecsendió
- 1 marék zsemlemorzsa
- só és frissen őrölt bors
Egy közepes lábosban felolvasztom a 30 grammnyi vajat, majd belekeverem a lisztet, kicsit pirítgatom, majd szép lassan, kézi habverővel való folyamatos kevergetés közepette, hozzáöntöm a tejet. Addig forralom kevergetve, míg közepesen sűrű lesz. Ekkor elzárom a lángot, sózom és borsozom, belereszelek némi szerecsendiót, és hozzákeverem a mustárport, majd a reszelt sajtot is. Mikor immáron sima és sajttól nyúlós, belekeverem a csirkecafrangokat és a brokkolirózsákat.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra /gázon 6-os fokozatra.
Kivajazok egy jénai sütőedényt (amiben előző nap az egész csirke is sült), majd belekanalazom a kutymálékot, és eloszlatom benne alaposan lesimítva. Megszórom a tetejét a zsemlemorzsával, majd elosztom rajta a maradék kis kockákra vagdosott 20 grammnyi vajat is.
Betolom a sütőbe, és úgy 20 perc alatt összesütöm.
Egy szelet friss kenyér kell mellé, semmi más...