Egyik este, amúgy igazán lányosan, bevackoltam magam a forró vízzel teli kádba, magam mellé készítettem néhány tavaly téli gasztromagazint, és lapozgattam, lapozgattam, míg a delicious. 2012 novemberi számában ráakadtam egy erdei gombás riportra, abban is egy igazán ínycsiklandozó receptre. Három dolog miatt ragadta meg különösen a figyelmem. Először is azért, mert a csodás pirított erdei gombák mellett vékonyra szeletelt, aranybarnára sütött krumpliszeletek is sorakoztak benne. Másodszor azért, mert a végén illatos aprított petrezselyemmel és fokhagymával van az étel összepirítva. Végezetül pedig azért, mert valamennyi komponens kacsazsíron pirul, sül, párolódik, ami ugye valami fenomenális ízt kölcsönöz lényegében bárminek, amit összepárosítanak vele.
Erdei gombám ugyan nem akadt, de volt itthon minden egyéb hozzávaló: krumpli, csiperke, hagyma és kacsazsír, és hogy azért egy kis erdei fuvallat is belengje a konyhát, hozzáadtam a maradék 10 grammnyi szárított vargányámat is. A koncepció az volt, hogy a szárított vargánya mintegy megvezetve őket, majd életre hívja a termesztett rokonaiban is a földes ízű, erdei zamatokat, és azt kell mondjam, a terv bevált. Ennek megfelelően levontam a következtetést (ami azért nem egészen új a nap alatt), miszerint mindössze egy kis mennyiségű szárított vargánya is csodákra képes!
(Hogy az egyébként meglepően mérsékelt kalóriatartalmú vacsorát kicsit dúsítsam - a lap szerint az erdei gombás verzió a kacsazsír ellenére is személyenként kevesebb, mint 500 kalória - sütöttem mindegyikre egy-egy tükörtojást is.)
Kacsazsírban pirított burgonyás-gombás egyveleg
Hozzávalók 2 személyre:
- 40 dkg lisztes krumpli
- 3 + 1 + 1 evőkanál kacsazsír (a libazsír ugyanúgy tökéletes)
- 10 g szárított vargánya
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 35 dkg csiperke gomba
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma (ami a lapban 2)
- 2 tojás
- só és frissen őrölt bors
A krumplit alaposan lesikálom, majd héjastól (a receptben hámozottan, de én sem a héj ízéről, sem a benne rejlő vitaminokról nem óhajtok lemondani) 5-6 milliméter vastagon felkarikázom - lobogó sós vízben 3 percig főzöm, majd leszűröm, és a szűrőben visszaaggatom az eredeti lábosba, befedem, és takaréklángon alágyújtok, hogy elpárologjon róla a nedvesség, amihez időnként át is kell rázogatnom.
Amíg a krumplik szikkadnak, a szárított vargányára egy hőálló tálban annyi frissen forralt vizet öntök, amennyi ellepi, a hagymát megpucolom, félbevágom és vékonyan felkarikázom, a gombákat nagyobb darabokra metélem, és végezetül együtt finomra aprítom a petrezselymet és a fokhagymát. A vargányát 10 perc után leszűröm (az áztatólevet nem dobom ki, később papírtörlővel bélelt szűrőn átszűröm, majd egy zárható dobozban elpakolom a hűtőbe, valamihez biztos jó lesz, és nagy balgaság lenne könnyelműen kiönteni).
Egy nagy serpenyőben viszonylag erősebb, de nem teljes lángon felhevítek 3 evőkanál kacsazsírt, majd a leszárított krumpliszeleteket 10-15 perc alatt, időnként fordítgatva, rendezgetve csodás aranybarnára sütöm rajta. Közben a krumplik főzésére használt immáron üres lábosban felolvasztok egy kanál zsírt, és némi só kíséretében, kis lángon 8-10 perc alatt puhára párolom benne a hagymaszeleteket. A megsült krumplikat sózom, a megpuhult hagymához adom, lefedem őket, és elzárom alattuk a lángot, amíg a gombát kezelgetem.
Ismét a serpenyőben és ismételten egy evőkanál zsíron, nagy lángon úgy 3 perc alatt átpirítom a gombákat (a vargányát is). Mikor már készen vannak, sózom és alaposan borsozom őket, majd még egyszer átrázogatom, és őket is a többiekhez adom a nagy lábosba. Ami alá ezúttal közepes lángon alá is gyújtok, belekeverem a finomra vágott petrezselyem-fokhagyma egyveleget, és 1-2 perc alatt kevergetve összeszoktatom az összetevőket.
Közben az ismételten kiürült serpenyőben (ha nem maradt elég zsír, akkor egy kis olajat felhevítve) sütök két tükörtojást.
A gombás-burgonyás, mennyei illatú egyveleget elosztom két tányér között, és megkoronázom mindegyiket egy-egy tükörtojással.
Isteni finom volt így is. Ezért alig merek belegondolni, hogy még ennél is mennyivel jobb lehet válogatott erdei gombákból prezentálva…
Ui.: Ezt a kacsazsírban pirított, vékonyan felszeletelt krumplit lehet, hogy alkalmadtán magában is elkövetem… valami darabos paradicsomszósszal … esetleg (házi) majonézzel…