HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Ördögien jó makréla

2013.08.26. 17:20 HunMoiselle

ordogi_makrela_4_130826.jpg
Rick Stein, a tengeri ételekre szakosodott angol szakácsguru ördögi makrélájára azóta fentem a fogam, mióta több mint egy éve találkoztam vele a Saturday Kitchen archív felvételeket felvonultató adásában. Az ok, amiért mégsem készítettem mostanáig gyarló emberi mivoltomból fakad: lusta voltam makrélát beszerezni, aztán mire rászántam magam, már sehol sem találtam, mert kifutottunk a makrélaszezonból. (A szezon május végén kezdődik, és a nyár végével ér ő is véget.) Úgyhogy most, amint megvetettem a lábam az új konyhámban, és az internetet is bekötötték, előástam a receptet, és futottam is a halashoz, hogy mihamarabb kipróbálhassuk végre.

Az ördögi, avagy devilled elkészítési módról már itt írtam némileg bővebben, úgyhogy legyen elég most annyi, hogy az angolok alapvetően akkor neveznek egy ételt devilled-nek, ha rendkívül sok fűszerrel, különösképpen valamilyen chiliszármazékkal készül, mely leírás tökéletesen ráillik Rick Stein makréláira is. Nevezetesen: egy nagy serpenyőben felolvaszt némi vajat, amibe cukrot, angol mustárport, csípős, őrölt paprikát, vörösborecetet, no és sót és borsot kever, majd az egészben hagyott, megtisztított és beirdalt halakat ebben jó alaposan átforgatja, végül oldalanként néhány perc alatt a forró grill alatt megsüti. Az erős ízeket kompenzálandó pedig korianderes paradicsasalátával tálalja.

Na de már most, ahogy az lenni szokott, én ismét kissé átszabtam a receptúrát. Egyrészt azért, mert én nem érem be holmi csípős, őrölt paprikával, én igazi tüzet akarok, tehát más szóba sem jöhet, mint őrölt chili. Másrészt, immáron Franciaországban, meglehetősen bonyolult lenne mustárport beszereznem (pláne így a költözés után nem sokkal a fene se fog ilyenek után rohangálni keresztül-kasul Párizson, van épp elég egyéb teendő), úgyhogy egyszerűen elővettem a hűtőből a dijoni mustárt (tulképp ugye a mustár úgyis „kikevert” mustárpor). Harmadrészt közrejátszott a végső recept alakulásában a feledékenység is, merthogy úgy emlékeztem, hogy az eredetiben szerepel őrölt római kömény is, pedig hát nem. De sebaj, merthogy az így nyert végeredmény ördögien fenomenális lett! Olyannyira, hogy két héten belül kétszer került a vacsoraasztalra az ölünkbe a kanapéra, és azon gondolkodom, hogy mi lenne, ha egy hónapon belül elérnénk a varázsos hármas számot is…

ordogi_makrela_2_130826.jpg

Rick Stein köretét egyébként egy az egyben elvetettem, és némileg testesebbre cseréltem. A kardhalhoz korábban már prezentált, meleg, édes-savanyú, mediterrán krumplisalátát készítettem el hozzá annyi változtatással, hogy kicsit kevesebb, 45 deka krumplit, hagymából viszont kettőt használtam, továbbá nem csak kaprot, hanem petrezselymet is kevertem bele jócskán, hogy kicsit ellensúlyozza a tüzet. (A receptet most nem írom le ide is, itt megtaláljátok.) És hogy azért a paradicsa se maradjon teljesen ki, néhány szemet bedobtam a serpenyőbe a hal mellé, annál is inkább, mert volt még néhány szem abból az isteni koktélparadicsából, amit vasárnaponként veszek a piacon az őstermelő családtól. Így, ezzel a körettel kiegészítve egyébként becsszóra ez a legjobb halétel, ami csak eszembe jut. Fájdalmasan finom. Értem ezt úgy, hogy szinte sírhatnékom van, mikor az utolsó falat is eltűnik a tányérról… úgyhogy lehet, hogy az angoloknak lesz igazuk, és ez tényleg az ördögtől való…

Ördögi makréla

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 közepes konyhakész makréla (mérettől függően fejjel avagy fejetlenül – jobban mutatnak ugye ha nem csonkítjuk meg őket, de be kell, hogy férjenek a serpenyőbe)
  • 40 g vaj
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt chili (vigyázat, így tényleg csípni fog, de számomra az a lényeg)
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csapott teáskanál csípős dijoni mustár
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • ½ teáskanál só
  • rengeteg frissen őrölt bors
  • 8-10 szem koktélparadicsom

Brutál fokozatra előmelegítem a grillt, ami esetemben 300 fokot jelent.
A halat előveszem a hűtőből, alaposan átöblítem, kívül-belül megszárogatom papírtörlővel, végül pedig olyan 1-1,5 centinként óvatosan beirdalom az oldalát.
Előveszek egy akkora serpenyőt, amiben kényelmesen elférnek a halak, majd a nyelét alaposan betekerem alufóliába. (Akinek van olyan serpenyője, ami sütőben is használható, annak nyilván nem kell ezzel bajlódnia.)

A serpenyőbe dobom a vajat, majd kis lángon felolvasztom, és el is zárom a serpenyő alatt a lángot. Belekeverem a cukrot, a chilit, a római köményt, a mustárt, az ecetet, a sót és a borsot, és alaposan elkeverem őket benne. Ekkor beleteszem a serpenyőbe a halacskákat, többször átforgatom őket a kvázi szószban, hogy jusson belőle mindenhova, még a hasüregekbe is, majd a serpenyőbe szórom a koktélparadicsákat is, és pakolom is a sütőbe. Oldalanként 3,5-4 perc kell nekik.

ordogi_makrela_3_130826.jpg
Nagyon-nagyon-nagyon jó! Menjetek gyorsan, és meg se álljatok addig, amíg nem találtok makrélát – nem fogjátok megbánni! Gyorsan-gyorsan, míg tart a szezon!!!

8 komment

Címkék: chili makréla halacska koktélparadicsom Rick Stein devilled food

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr765478173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűcslaci 2013.08.27. 10:03:13

paradicsa? Akkor legyen: makra a makrela helyett, petrelem - petrezselyem, már -mustár, sernyő - serpenyő, vörecet, nákor, stb. a mekrala egyébként az egyik legfinomabb hal, nehéz elrontani. Csípősen, vagy fokhagymásan, zöldfűszeresen, borsosan - mindenképpen fenséges. akarom mondani: fenges.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 11:25:02

Ezt a paradicsát én is megkérdeztem volna, de mint látom, másnak is feltűnt.
A recept amúgy nagyon helyén van!

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.08.27. 14:50:34

@Szűcslaci: Kedves Szűcslaci! Igazán hálás vagyok a további ötletekért - megrágom őket, és ha valamelyik a jövőben felhasználásra kerül, mindenképpen értesíteni foglak! ;-)

Ami a makrélát illeti, egyetértünk, szerintem is az egyik legfinomabb halfajta, de személyes meggyőződésem, hogy az emberek többsége ezzel nincs tisztában: a legtöbben vagy teljesen megfeledkeznek róla, vagy egyszerűen lesajnálják.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.08.27. 14:53:36

@Andrass9: Fogalmam sincs, hogy gügyögtem ki először, de megtetszett, és úgy maradtam. Olyannyira, hogy idővel bevonzotta a bazsalikát is... :-)

Elijah_Baley 2013.08.27. 14:59:51

monnyuk itt a vesztbalkánon a makréla lesz a szűk keresztmetszet, de a chilis vaj egész jól használhatónak tűnik pisztránggal is.
szakmai kérdésekbe nem bonyolódva, akit zavar a nyelvi játékosság, maradjon a magyar helyesírás szabályai 11. kiadásának olvasgatásánál, a tizenkettedik már túl megengedő lehet egyesek ízlésének :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.09.03. 13:18:21

@G. A. úr NERben: Bocsánat, válaszolok ám, csak az elmúlt héten nagyon elfoglalt voltam egy derült égből villámcsapás-szerűen rám tört influenza kiheverésével, mondhatni nonstop csak a heverésre futotta a (lelki)erőmből.
Tűnődőm ezen a pisztrángos megoldáson, és nem nagyon tudok dűlőre jutni: az egyik felem azt mondja, hogy a pisztráng túl delikát ehhez a fajta bánásmódhoz, a másik meg, hogy ugyan már, a chili és a vaj csodás mindenhez... Ha esetleg kipróbálod, mindenképp kommenteld be, milyen lett, jó?
De lehet ám otthon is kapni makrélát, bár tény és való, nem olyan egyszerűen mint itt. De Bp és környékén van (szoktam látni) a Nagycsarnokban, aztán ott a Budaörsi Halpiac, meg itt van néhány további tipp ocean-cowboy.blog.hu/2012/03/12/halkereskedesek_budapesten.
És végezetül, köszi, szívemből szóltál! ;-)

Elijah_Baley 2013.09.03. 14:07:18

@HunMoiselle: jaja, asszony se hagyta, maradt a vajas, zöldfűszeres párolás a pisztrángnak.
viszont a busaszeletnek direkt jót tett ez a mártás. idehaza mindig elképzelem, mennyi ideig tart míg ideér, oszt az már el is ment a kedvem minden tengeri dögtől.
ha veszek, csak füstölve, úgy előkészítve meg már a hering is olyan mint a makréla, talán csak kevésbé zsíros...

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.09.03. 22:04:31

@G. A. úr NERben: Jogos. Bár jó néhány éve a Dunakorzón volt egy Ocean bar & restaurant nevezetű hely, amihez tartozott egy tengeri haláruda is, sőt, szakácskönyvet is kiadtak, amiben elmagyarázták, hogy hogyan szállíttatják haza a különböző kütyüket villámtempóban, hogy azok frissen kerüljenek a pultra. Gondolom a menőbb, most tevékenykedő halasok is úgy járnak el, bár tény és való, hogy környezetvédelmi, etikai és kitudjamégmifene szempontból jobb, ha az ember tartózkodik attól, amit repülővel kell a tányérra szállítani...
süti beállítások módosítása