HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Saint-Germain, van asztalunk!

2013.10.15. 15:37 HunMoiselle

szanzsi_lakoma_aperitif_1_131014.jpg
Múlt hét hétfőn végre megérkezett az étkezőasztalunk néhány további bútor kíséretében. Képzelhetitek mekkora öröm volt azok után, hogy majd három hónapja ettünk a kanapén ülve, tányérral az ölünkben, a poharakat pedig egy kis, összezárható létrán tartottuk magunk előtt! Így hát annak is eljött az ideje, hogy úgy igazándiból megünnepeljük, hogy végre elköltöztünk Kasztliból a szépséges Saint-Germainbe, ahol nagy királyok születtek és éltek, ahol több a pékség, mint angol városban a takeaway üzlet, ahol heti háromszor van piac, ahol limousin és charolais marhahúsok között válogathatok, és ahol az emberek elegánsak és elégedettek! Úgyhogy az elmúlt héten gyakorlatilag a menün rágódva keltem és feküdtem, és gyanítom azzal is álmodtam, a szombati napot pedig szinte teljes egészében a konyhában töltöttem. És mivel nem kenyerem az álszerénység, ezért büszkén kijelentem, hogy a menü fenségesen csodálatosra sikeredett!

Na de most nem fogom az egészet belesűríteni ebbe a bejegyzésbe, egyrészt, mert akkor napokig dolgozhatnék rajta, másrészt pedig a végeredmény túl hosszú lenne ahhoz, hogy kényelmesen, egy nekifutásra végigolvassátok, ezért szépen etapokra bontom: első nap apertitif, második nap előétel, harmadik nap főétel, a negyediken pedig a desszert.

Azok számára, akik voltak már francia vendégségben, vagy nem először járnak a nálam, nem okoz meglepetést, hogy egy francia ünnepi étkezés pezsgővel kezdődik, de azt a pezsgőt nem csak úgy magában szürcsölgetik, hanem apró falatkákat fogyasztanak mellé. Ők az egészre szimplán aperitifként hivatkoznak, de egyébként éttermekben, vagy ilyen-olyan gasztronómiai forrásokban magukat a falatkákat (amiket én csak aperitif-falatkázok) amuse bouche-ként (ejtsd: amüzbus), amus-gueules-ként (amüzgöl) vagy hors-d’oeuvres-ként (or dövr) definiálják.

szanzsi_lakoma_aperitif_2_131014.jpg
Hogy mik kerülnek a tányérra, az pusztán a fantáziánkon, türelmünkön, no és persze rászánható időnkön múlik. Ha sietnünk kell, az is tökéletesen megfelel a célnak, ha kikészítünk néhány koktélparadicsomot, apró retket, olívabogyót, mogyorót, netán kesut, és felkockázunk némi jófajta kolbászt. (A franciák egyébként a nem főzni való kolbászt, amit sauccison secnek – szosziszon szek - neveznek, szinte nem is használják másra, én legalábbis senkitől nem hallottam soha, hogy szendvicsbe pakolnák, hisz az íze magában sokkal jobban érvényesül. A benne lévő zsír pedig kiválóan fogadja a mellé fogyasztott alkoholt.) Aztán akad olyan is, aki előszeretettel fordul segítségért a szupermarketek mélyhűtő pultjaihoz, ugyanis az erre a célra kitalált, rendszerint levelestésztába burkolt falatkák nagyjából a részleg harmadát teszik ki. Ha valaki jól választ, akkor ezek bizony annyira jó minőségűek tudnak lenni, hogy az ízükből, állagukból senki sem jön rá, hogy a fagyasztóból kerültek ki. Rengetegféle ízesítésű van: például fésűkagylós, kecskesajtos, kolbászos, spenótos, lazacos, a sor szinte végtelen. Aztán egy időben nagyon divatosak voltak a poharas aperitifek (számos könyvvel is találkoztam, amiket csak nekik szenteltek), mikor is apró pohárkákba rétegeznek mondjuk guacamolét füstölt lazaccal, ízesített ricottával, vagy koktélrákkal, koktélszósszal. Másik variáció erre a kanalas falat: ekkor dekoratív kanalakat sorjáznak egymás mellé,és a kanalakba porcióznak mondjuk libamáj confit-t hagymalekvárral, kecskesajtot beforralt balzsamecettel és dióval, meg még ezerféle egyéb dolgot (könyvek ebben a témában is dögivel). Aztán újabban sokfelé találkoztam apró blinivel, vagyis hajdinalisztből készült palacsintácskával, amire füstölt lazacot, kaviárt, ilyen-olyan halkrémeket pakolnak. Így az is érthető, hogy a szupermarketben hőkezelést nem igénylő halas, tengeri kütyüs hűtőpultban ott sorakoznak az apró palacsinták is, a hozzájuk illő halkrémekkel egyetemben…

Én a magam részéről szeretem úgy kreálni a dolgokat, hogy mindig legyen az asztalon valami halas dolog, kolbász, sózott ropogtatnivaló és zöldség is; legyen olyan, amit csak ki kell raknom, meg azért olyan is, amivel kell is dolgozni valamennyit. A szombati négy apertif-falatkából három szinte állandó velejárója a mi lakomáinknak. Az általam caprese-falatkaként emlegetett apró mozzarella-nagy szemű tengeri só-bazsalikom-félbevágott koktélparadicsa tornyocska, melyet aztán finoman meglocsolok extra szűz olívaolajjal, megborsozom, és koktélpálcikával összetűzöm. Aztán a jó minőségű (melynek egyszerű indikátora Franciaországban a label rouge minősítés), felaprított sauccison és a sósmogyoró. Negyediknek pedig gondoltam, készítek blinit, persze szigorúan házi alapokra építkezve.

Blini

szanzsi_lakoma_aperitif_4_131014.jpg
Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • ½ dl tejszín
  • 75 g fehérliszt
  • 75 g hajdinaliszt
  • 5 g szárított élesztő
  • 2 nagy csipet só
  • 5 g cukor
  • olaj vagy vaj a sütéshez

A tejszínt és a tejet mikróban összemelengetem, majd egy kis kancsóba öntök belőle úgy fél decit, és feloldom benne az élesztőt. A kétféle lisztet összekeverem. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom, a sárgákat egy nagy tálba teszem, míg a fehérjéket egy kis zárható tálkában a hűtőbe.

A sárgákra öntöm a lisztes keveréket, a tej és tejszín keverékét és a felfuttatott élesztőt, majd egy kézi habverővel csomómentesre keverem, és úgy egy órára meleg helyre félreteszem, míg az élesztő kifejti munkásságát.

Az egy óra leteltével a tojásfehérjéket egy tálba öntöm, hozzáadom a cukrot és a sót, majd ezúttal gépi erővel közepesen kemény habbá verem. A felvert habot eztán kézi habverővel óvatosan az élesztős tésztába forgatom.

Jöhet a sütés. Felhevítek egy palacsintasütőt. Mikor már kellőképpen forró, belelötykölök egy evőkanálnyi olajat (vajon bizonyára finomabb lenne, de mivel a vacsora minden egyéb összetevőjébe már rengeteg vajat használtam, ezúttal eltekintettem tőle, annál is inkább, mert nagy mennyiségben azért olajjal egyszerűbb dolgozni), majd egy evőkanál segítségével apró palacsintákat sorjázok bele – szám szerint olyan 8-10-et. Ahogy az utolsó kanálnyit is kiporcióztam, már fordítom is az elsőként a serpenyőbe helyezettet (ahogy megjelennek a tetején a buborékok), és ahogy az összeset megfordítottam, már kezdem is kiszedegetni őket, természetesen itt is a sorrendet betartva. A kész bliniket egy papírtörlővel borított tányérra sorjázom.

Mindezt vagy tízszer ismételtem, mire az összes elkészül. Rengeteg lesz belőle, saccra azt mondom, nagyjából 70 darab. Mi azóta rájárunk, és esszük különböző feltétekkel, de egyébként le is fagyasztható a felesleg. Ez esetben rácson hűtsük ki a kis palacsintákat, majd hatosával csomagoljuk őket alufóliába, mely módon 3 hónapig tárolhatjuk őket a mélyhűtőben. Mikor használni akarunk belőlük, olvasszuk ki őket egy éjszaka alatt a hűtőben, majd továbbra is a fóliába csomagolva melegítsük őket újra, 140 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt. (A fagyasztásra vonatkozó instrukciókat a Delia online-on találtam.)

Ami a feltétet illeti, ezúttal úgy döntöttem, első rétegként kerül rá egy alap avokádókrém (egy avokádó húsát villával kikevertem fél citrom levével, némi sóval, majd egy kevés, nagyon finomra vágott zöldhagymával), erre került két vékony szelet füstölt hering, amit imádok, majd egy-egy fél teáskanálnyi créme fraiche következett (ami ezúttal nyugodt lélekkel helyettesíthető csak tejföllel), amit leginkább a színe miatt, megszórtam egy kevés pirospaprikával.

Ezúttal nem igazi champagne-t ittunk mellé, hanem egy burgundi rosé habzóbort vettem, ami már a neve alapján is befutó volt, úgy hívják ugyanis, hogy Crémant de Bourgogne Louis Bouillot Perle d’Aurore, vagyis Auróra gyöngye.

szanzsi_lakoma_aperitif_3_131014.jpg
Na, ugye nem kell bizonygatnom, hogy istenien indult a Saint-Germain ünnepünk?

Szólj hozzá!

Címkék: menü lakoma avokádó aperitif amuse bouche blini füstölt hering amuses-gueules hors-doeuvres créme fraiche

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr365572044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása