Eredetileg nem szándékoztam a most következő fogásról bejegyzést írni, mivelhogy szándékolt maradékból táplálkozott. Előző este ugyanis lepényhalat készítettem barna vajszósszal, mandulával, krumplipürével, no és az újjászülető tejszínes-mustáros gombamártással. Vettem hozzá 150 gramm laskagombát, és hirtelen felindulásból úgy döntöttem, hogy barna csiperkével dúsítom, amiből viszont a 75 dekás kiszerelés volt a leggazdaságosabb, így adta magát, hogy aznap este elkészítem az egészet, majd a maradékot beépítem a másnapi vacsorába.
Ezt a lepényhalat nem akartam posztolni, mivel a körítéssel magamat plagizáltam az aranydurbincs formációból (lesz helyette másik lepényhal recept), amit viszont nagyon is meg akarok írni előbb utóbb. És gondoltam, hogy akkor ez a tésztaétel is ki kell, hogy maradjon, mert hogyan is hivatkozhatnék egy nem publikált receptre, miszerint vedd a tegnap esti gombaszósz kétharmadát… Csakhogy ez a rakott tészta nyálcsorgatóan bizsergetőre sikerült, no meg minimális átgondolással rekonstruálni is tudom (ha nem is grammra pontosan), hogy hogyan készülne, ha a gomba is valós időben készülne hozzá...
Következzék tehát! Annyit azért előrebocsájtanék, hogy a gomba és a tejszín adagolásánál azért hagyatkozzon mindenki a saját belátására (is), mert azokból az alábbiakban utólagosan saccolt mennyiséget adok meg.
Csőben sült fussili gombás-spenótos mártással
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 salotta hagyma
- 60 dkg gomba (barna csiperke és laskagomba vegyesen)
- 30 dkg fussili tészta
- 30 g vaj
- 30 g liszt
- 3 dl zsíros tej
- 1-1,5 dl nagyon zsíros tejszín
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 7 mirelit spenótgombóc finomra vágott spenótból (úgy 25 dkg fagyosan)
- só és frissen őrölt bors
- 15 dkg cheddar lereszelve
Egy nagy serpenyőben a két evőkanálnyi olajon egy perc alatt átpirítom a finomra vágott salotta hagymát, majd hozzákeverem a vékonyra csíkozott gombákat, és pár perc alatt megpárolom, majd sózom és borsozom, elzárom a lángot, és békén hagyom.
A tésztát a szokásos módon lobogó sós vízben felrakom főni, de 2 perccel a csomagoláson jelzettek előtt leszűröm, hiszen még összesütöm a szósszal, és nem akarok bébipapit tálalni.
Egy kisebb lábosban felolvasztom a vajat, majd hozzákeverem a lisztet, és egy-két percig kevergetve pirítgatom. Ezután felöntöm a tejjel, kézi habverővel csomómentesre keverem, pikk-pakk összeforralom (vagyis besamelt gyártok), és ahogy elkezd sűrűsödni beleöntöm a tejszínt, és belekanalazom a mustárt is. Újabb egy-két percig forralom, majd csak úgy fagyosan belekeverem a spenótlabdákat. Ahogy a spenót felolvad, hozzáadom a gombát, hagyom egyet rottyanni, majd késznek nyilvánítom a szószt.
(A maradékkal ez úgy nézett ki, hogy a vajból, a lisztből és tejből főztem egy sűrű besamelt, majd belekevertem a spenótot, míg kiolvadt és újra forrni kezdett. végül belekevertem a tejszínes-mustáros gombát, és összeforraltam.)
A sütőt előmelegítem 200 fokra / gázon 6-os fokozatra.
Finoman kivajazok egy jénai sütőtálat. A szószt összekeverem a tésztával, majd belesimítom a sütőtálba. A tetején elosztom a reszelt sajtot, majd úgy 15 perc alatt, míg a sajt csábító aranybarnára vált, összesütöm.
Négy léleksimogató adag lesz belőle.