A fene a szupermarketbe. Hosszú töprengés után kisütöttem, hogy póréhagymás rizottót készítek fésűkagylóval vacsorára, erre nem volt fésűkagyló. Jó. Gondoltam, akkor lesz portobello gomba (őrült nagy a kalapja) csirkemájjal töltve, erre nem volt portobello gomba. Jó. Gondoltam, megmaradok a csirkemáj vonalnál, erre nem volt csirkemáj. Na ezen a ponton már nagyon fortyogtam magamban, felmerült, hogy durcás képpel fogom magam, és elvonulok, de a józan ész utamat állta, tekintve, hogy akkor nem a szupermarket, hanem mi maradtunk volna vacsora nélkül. Ekkora már nagyon belelövelltem magam a májas témába, úgyhogy elkezdtem mustrálni a bárány- és az ökörmájat. A bárány sajnos nem tetszett, úgyhogy az ökör került a kocsiba. Első ötletem az volt, hogy maradok az ördögi ökörmájnál, és azért, hogy új vizekre is evezzek, készítek mellé cavolo nerót (olasz fekete kelfajta) zöldköretnek. Na azt szerencsére találtam, és már kinéztem a megfelelő pénztársort, mikor belém hasított, hogy csak a keles újítással nem érem be, és inkább franciás ragu lesz a májból bébicsiperkével, mustárral és creme fraiche-sel, amiből úgy is van otthon sürgősen felhasználandó. Úgyhogy visszatértem a zöldségrészlegre, beújítottam a bébicsiperkét is, de a cavolo nerótól nem váltam meg, mondván majd csak valahogy…
Franciás ökörmájragu
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
1 + 1 evőkanál olaj
125 g bébicsiperke (nyugodtan lehet duplázni/triplázni az adagot, a ragu bőven elbírja, de én voltam elég ütődött, hogy csak egy dobozzal vegyek)
75 dkg ökörmáj
2,5 dl csirkealaplé
1,5 dl creme fraiche (Julia Child szerint úgy helyettesíthető, hogy 2:1 arányban összekeverünk tejszínt és tejfölt, és 5-6 óra alatt szobahőmérsékleten hagyjuk besűrűsödni)
3 púpos teáskanál magos dijoni mustár
1 teáskanál angol mustár (hirtelen felindulásból, csak hogy kicsit erőteljesebb legyen)
1 evőkanál liszt
A gombákat áttörölgetem, majd félbevágom. (Anélkül is elég aprók voltak éppenséggel, csak mivel keveselltem őket, azért nyúltam a vágd kisebbre, többnek látszik módszerhez.) A májszeleteket megtisztítottam, majd ujjnyi vastag csíkokra szeleteltem. Egy keverőkancsóban kézi habverővel csomómentesre kevertem az alaplevet a creme fraiche-sel, a kétféle mustárral és a liszttel, és még külön is megsóztam, mert a máj máshonnan nem kap sót.
Egy nagy serpenyőben addig hevítettem a vajat egy evőkanál olajjal, míg habzani kezdett, majd a gombákat pár perc alatt időnként megrázogatva megpirítottam benne. Sózni csak akkor sóztam, mikor már elzártam alattuk a lángot. Átkevertem, majd kiszedtem őket a serpenyőből.
A serpenyőbe öntöttem még egy evőkanál olajat, majd mikor eléggé felforrósodott, nagy lángon úgy 3 perc alatt átpirítottam benne a májcsíkokat. Ezután felöntöttem a szósszal, gyorsan felforraltam, belekevertem a gombát is, lejjebb vettem a lángot, majd fedő alatt úgy újabb 3 perc alatt csendesen összerotyogtattam.
Viszonylag szolidabb, inkább vajas, mint tejes krumplipürével tálaltam.
És az első falat után már csöppet sem nehezteltem a szupermarketre…