Azóta rajongok a gombáért, mióta az eszemet tudom. A legkorábbi gombás emlékem, hogy kislánykoromban a Nagymamámmal gyakran rendeztünk tejfölös gombaevő versenyt. Azaz a Nagymamám készített egy bődületes adag gombapörköltszerűséget, majd nekiestünk, és az lett a kisangyal, aki hamarabb megette az adagját – a repetáért pluszpont járt. Sajnos már nem emlékszem pontosan, hogyan készítette, mindössze két dologban vagyok biztos: sok-sok tejföl volt benne, és mindig tarhonya volt a körete.
Amióta elkezdtem főzni, azóta készítek gombapörköltet ilyen-olyan formában magam is. Időről-időre csavarok rajta egyet, új formába rázom, van hogy tejszínnel krémesítem, kaporral illatosítom, netán vargányával nemesítem, de az alábbi verzió az alapverzió, az, amihez mindig visszatérek.
Otthon néhányszor tálaltam én is tarhonyával, de az a tarhonya valahogy sosem volt az igazi. Nem tudom, hogy az én hibámból kifolyólag, netán már másképp gyártják, vagy egyszerűen az emlékeim csaltak meg, de lényegében mindegy, Monsiuer ugyanis megvétózta a tarhonyát, úgy ahogy van. Azóta nokedlit kap a gomba, amivel mindketten elégedettek vagyunk. Illetve akad egy másik verzió is, mikor a raguból kihagyom a kenyérszalonnát, és a köretben csempészem vissza. Ez a köret úgy néz ki, hogy elkezdem kiolvasztani a szalonna zsírját, majd megpirítok vele egy fej finomra vágott vöröshagymát, hajdinát is adok hozzá, amit szintén átpirítok pár perc alatt, majd kétszeres mennyiségű zöldséglevessel felöntöm, és fedő alatt készrefőzöm.
Tejfölös, füstölt szalonnás gombaragu
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg füstölt kenyérszalonna felkockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma nem túl finomra kockázva
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva vagy összezúzva
- 60 dkg csiperke közepes cikkekre vágva
- 2,5 dl zöldségalaplé
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika (ad neki egy kis extra füstös ízt, de természetesen helyettesíthető sima pirospaprikával)
- 2 dl tejföl (ennyi tejföl lehet, hogy másnak sok, ezért aki nem szereti annyira sok szafttal, adjon hozzá első körben kevesebbet, én is csináltam már – szükségből – csak 3 púpos evőkanállal )
- 1 kis csokor petrezselyem finomra vágva
- só és frissen őrölt bors
Egy nagy serpenyőben felforrosítom az olajat, majd hozzászórom a felkockázott szalonnát. Ahogy elkezdi kiengedni a zsírját, hozzáadom a vöröshagymát, majd mérsékelt tűzön úgy 5 perc alatt megpirítom. Átkevergetem a fokhagymával is, majd hozzáadom a gombát, sózom és borsozom, és kevergetve addig pirítom, míg a gomba összeesik. Ekkor megszórom a liszttel, átpirítgatom, majd felöntöm a zöldségalaplével. Nagy lángon összeforralom, majd hozzáadom a paprikát és a tejfölt is, és pár perc alatt összerotyogtatom. Elzárom a lángot, belekeverem a petrezselyemzöldet, és nokedlivel tálalom. (Ekkora mennyiséghez 3 tojásból és 37,5 deka lisztből készítem a nokedlit.)
Nekem ez afféle igazi komfort étek, hogy úgy mondjam...