HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Gasztroharc a túlélésért

2012.10.12. 16:47 HunMoiselle

paradicsomos_zoldsegleves_kolbasszal_arpagyonggyel_1_121012.jpg
Itt az ősz. Nem finomkodik, csíp és fú, mondhatni beleröhög a képembe. Hideg van kint is és bent is, de a fűtést azért sem kapcsolom fel, csak azért se, mert nálam a december a szabály, az a határhónap. Úgyhogy melengetem magam belülről, ahogy tudom. És mivel pálinkát érthető okokból kifolyólag nem vedelhetek folyamatosan, nagyobb hangsúlyt kapnak a levesek, a zsír és a tüzes chili.

Pláne az olyan levesek, amikben mindhárom dolog egyesül. Úgyhogy ebben az időszakban végképp alapszabály, hogy úgy fel legyenek töltve a készleteim, hogy bármikor összedobhassak néhány adagnyi komfortérzetet. Így született az alábbi leves. Alapötlet volt a kolbász és az árpagyöngy, illetve a zöldségleves evidenciái sárgarépa és szálzeller formájában. Ezen felül menet közben alakult: találtam még némi spenótot a hűtőben, illetve mivel úgy értékeltem, kevés benne a zöldség, az utolsó pillanatban megszavaztam neki egy adag konzervlencsét is, ami mondjuk végképp teljesen véletlenül akadt itthon, de ezennel eldöntöttem, hogy a jövőben ez is a túlélőkészlet szerves részét fogja képezni.

Paradicsomos zöldségleves kolbásszal és árpagyönggyel

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 80 g árpagyöngy
  • 10 dkg chorizo félkarikákra vágva (itt nem nagyon akad más opció, de otthon boldogan beérném egy jófajta parasztkolbásszal is)
  • 1 nagy vöröshagyma nem túl fonmra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
  • 2 közepes sárgarépa, vastagabb részük félkarikára vágva, a vékonyabb simán felkarikázva
  • 1 zellerszár felkarikázva
  • 1 hámozott paradicsa konzerv
  • 1 rozmaringág levelei finomra vágva
  • másfél bird’s eye chili (elég csípős lesz tőle a leves, úgyhogy aki kevésbé tüzesen szereti, csökkentse a mennyiséget és esetleg magozza is ki)
  • szálzeller néhány zsenge középső szára, levele (már ha éppen akad épp otthon - én mindig félrerakom ilyen esetekre, de ezért nem csupaszítanék le egy teljes szálzellert) felszeletelve
  • 1 konzerv lencse
  • 2 marék bébispenót
  • só és frissen őrölt bors

Egy kisebb lábosban egy evőkanál olajon kicsit átpirítom az árpagyöngyöt, majd a csomagoláson jelzettek szerint megfőzöm.

Egy nagyobb lábosban a másik evőkanál olajon addig pirítgatom a chorizót, míg elkezdi kiadni a csodás paprikás zsírját. Ekkor hozzáadom a hagymát, vagy egy percig pirítom, majd a lábosba szórom a répát, a fokhagymát és a felkarikázott zellert (a zsenge szárat és a leveleket még nem), pár percig kavargatva pirítgatom, majd felöntöm úgy egy liter forrásban lévő vízzel. Belezuttyantom a hámozott paradicsomot, ollóval belekarikázom a chilit, és hozzászórom a rozmaringleveleket, sózom és borsozom, felforralom, lefedem, végül lejjebb veszem a lángot, és békésen gyöngyöztetem úgy 20-25 percig, míg a zöldségek megpuhulnak. A zsenge zellert az utolsó 5-10 percben keverem a levesbe. (Ha jól időzítek, akkor a zöldségek akkora lesznek jók, mire az árpagyöngy is megfő, aminek általában úgy 35 perc kell.)

A megfőtt árpagyöngyöt leszűröm, majd a levesbe keverem a konzervlencsével egyetemben. (Ha túl sűrűnek találnám a levest, még öntök hozzá forró vizet.) Összeforralom, ellenőrzöm a fűszerezést, és ha kell, korrigálom, majd belekeverem a spenótot is, és ahogy egyet rottyan, el is zárom alatta a lángot.

Ding-ding-dong: talált, süllyedt! Egy rövid időre győzedelmeskedtem az ősz felett.

paradicsomos_zoldsegleves_kolbasszal_arpagyonggyel_2_121012.jpg

7 komment

Címkék: leves lencse spenót fokhagyma kolbász chili sárgarépa árpagyöngy chorizo komfort food szálzeller paradicsakonzerv

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr384835121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.10.13. 00:13:41

Miért nem kapcsolod be a fűtést decemberig?

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.10.13. 19:40:03

@jEnci: Ó, makacs tudok lenni, nagyon makacs tudok lenni bizonyos kérdésekben. Például mióta elkezdtem itthon kenyeret sütni, azóta nem voltam hajlandó venni a boltban…
De a legeslegfőbb vesszőparipám a fűtés. Otthon mínusz 10 alatt sose kapcsoltam be: jó a szigetelésem, és a szomszédok is körbefűtenek (mikor januárban hazamentem, akkor se kapcsoltam be példul, és mivel viszonylag enyhe tél volt, kényelmes 21-22 fokom volt). És itt nem voltam hajlandó adaptálódni az angolok kritikán aluli házszigetelési szokásaihoz. Ami miatt egyébként meg már szeptemberben is nagyon hideg van bent (sőt, kis túlzással szinte egész évben), viszont ki hallott már arról, hogy szeptemberben fűtsön az ember?! Viszont, ha szeptemberben nem kapcsolom be, utána decemberig sincs annyival hidegebb, ami indokolná, hogy miért álljak neki annál előbb fűteni. Tavaly is végigcsináltam, idén végigcsinálom, punktum!!! :-) Meg aztán már így is 80 fontot fizetek havonta az energiáért, és ezt is felháborítóan soknak tartom, semmi kedvem sincs megfejelni 30-40-50 fonttal. Plusz, ha némileg kevesebb fosszilis energiahordozó felhasználása szárad a lelkemen, azt sem bánom csóppet sem! ;-)

Na ez terjedelmesre sikeredett... :-D

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.10.14. 01:29:03

A múltkor pont erről beszélgettek a rádióban és azért kérdeztem meg, hogy te miért nem kapcsolod be.
Az otthoni 20-21 fokodat a lakásodban a szomszédaid fizették, helyetted. azáltal, hogy te nem fűtöttél, nekik többet kellett, hogy a "te falaidat" is bemelegítsék. Csodák nincsenek. :)
Engem ebben az egészben az zavar, hogy a lakásban hetekig, adott esetben hónapokig 17-18 fok lesz az átlaghőmérséklet. Hacsak nincs szárítógéped a ruháidhoz, semmi nem fog megszáradni normálisan és tavaszra, mire a lakás megint bemelegedne az egésznek dohos/penészes szaga lesz.
Az első meleg tavaszi hónapokban ha kimész egy parkba sétálni, elmész emberek mellett, onnan tudod, hogy angolok, hogy a ruhájuk dohos szagú, mert nem fűtöttek rendesen télen. Ez a 2 éves itteni tapasztalatom.
Bár azt tudom, hogy nem fázósak, én meg igen, ezért mindig felöltözöm rendesen, de hogy dohos szagú lakásban éljek... Na azt már nem...
Amúgy ez a szag annyira erősen van jelen, hogy ha elmegyek a park mellett vagy a parkban sétálni úgy, hogy néhány napja hol esett az eső hol nem és a hőmérséklet 10 fok körül van, az egész környéknek pince szaga lesz. De lehet csak az én orrom túl érzékeny...

Na ez se lett rövidebb :D

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.10.14. 15:35:27

@jEnci: Hát, az azért így nem igaz. Az enyém saroklakás, így csak két szomszédom van, de az egyik lakást nem lakják, sőt a fölöttem lévő lakás is üres, tehát nyilván azokban sosem fűtenek. A lakás újépítésű, vagyis az volt 2004-ben, mikor vettük. Apukám szerint (ő építészmérnök), a kivitelezés az akkori mércével mérve a lehető legmodernebb volt, és mindenből a legjobbat használták. Egyébként a beruházó is a házban lakik, ami ugye sok mindent elárul. És elnézve az évenkénti társasházi elszámolást, az én általam elhasznált hőmennyiség – egy-két kivételtől eltekintve (akik általában a nagyon nagy lakásosok) – nem igazán marad el az átlagtól.

Itt egyébként a ház két egységre bontható. Az utcára néző nappali és nagyháló, ha napsütéses az idő, felmelegednek akár 20-20,5 fokra is, és újabban szerencsére sokat süt a nap. A konyha, fürdő és kisháló néznek az árnyékos hátsó udvarra. Közülük a konyha a nagyon necces: reggelenként, mikor csipás szemmel kitámolygok, 13 fok van, de szerencsére olyankor túl fáradt vagyok, hogy belegondoljak, és megfagyjak. Aztán később attól függően, mennyi időt töltünk ott, mennyit sütök-főzök, 16-18 fokra melegszik fel általában.

A ruhaszárítással belefáradtál, az tényleg nagyon cseles tud lenni néha. Az ingekkel, a kasmírral és a műszálasokkal nincs gond, azok pikk-pakk maguktól, de a törölközők, ágynemű, zokni, „játszóruha” macerásak tudnak lenni. Ezért igyekszem mindig napsütésre időzíteni az ilyenek mosását: akkor utána ki tudom őket rakni a napra, és ha 10 fok fölötti a kinti hőmérséklet, a napon fél nap alatt megszáradnak. Eddig nem vettem észre, hogy dohos szaguk lenne, de tény és való, az én szaglásom sajnos (szerencsére?) nem annyira kifinomult. (Én csak az öblítőszagot érzem.) A lakást minden reggel kiszellőztetjük, a párát gyorsan le szoktam törölni az ablakokról. És a házba belépve se érzek furákat, maximum, ha korábban indiait főztem. :-)

Mit mondtak egyébként a rádióban? Vagy ott is a dohról beszéltek?

(Egyébként én úgy látom, a szomszédaink se nagyon fűtenek. Illetve egyedül a landladynkről tudom, hogy ő igen, de ő egész évben, mert nagyon fázós, és gyenge lábakon áll az egészsége.)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.10.14. 22:55:21

@HunMoiselle: Meggyőztél.

Nálunk tavaly télen néhány napig nem ment a fűtés, mert valami tönkrement a rendszerben. A lakás átlaghőmérséklete 16 fok volt. A szellőztetés meg csak rosszabb volt, mert firss levegő ide vagy oda még jobban lehűlt minden és csak még hidegebbb lett. Földszintes lakásunk van a nap sehova nem süt be annyit, hogy felmelegítse a helységeket, úgyhogy én azt mondtam, hogy ezt még egyszer nem csnálom végig. Azóta a fűtés be van kapcsolva folyamatosan, nyáron a termosztát le volt tekerve végig, de amint hűvösebb lett kint be kellett kapcsolni különben azonnal 15-16 fok lett bent is. Amúgy nálunk sincs melegebb soha 21 foknál. Szóval nem luxus, de én nem vagyok hajlandó megfagyni, csak azért mert itt élek.

A rádióban főleg azt mondták, hogy nem fűtenek egyáltalán, mert nincs rá pénzük. Vagy fűtenek két hetet, mert arra az időre van támogatásuk. Vagy csak ilyen vilanyradiátorral fűtenek ha nagyon hideg van, és azt is csak gyerek szobájában hogy ő ne fagyjon meg.
Amúgy ezzel sem értettem egyet, mert nem hiszem el, hogy ott, ahol két ember keres ne tudják megengedni maguknak, hogy egy 60 m2-es lakást befűtsenek legalább 19-20 fokra.
Itt inkább az játszik, hogy ki mire költi (vagy akajra költeni) a pénzét, szerintem.

De amúgy ne gondold, hogy annyria rossz vagyok, csak azért mert befűtök 21 fokra a lakásban. Nap mint nap bicajjal járok munkába, télen is. Ha nagyon esik az eső reggel akkor szoktam kocsival menni, egyébként nem.

A mi landlord-unk nem fűt az tuti. Többször megkérdezte tőlünk, hogy a fűtés miért van "állandóra" állítva, vagy hogy tudjuk-e hogy álllandóra van állítva. Naná, mi tekertük oda. Eltartott neki egy darabig mire ránkhagyta az egészet.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.10.17. 14:34:18

@jEnci: Bocs, most nézem, hogy az írtam „a ruhaszárítással belefáradtál” – azt akartam írni, beletrafáltál. :-)

Egyébként tél közepén egyszer nálunk sem működött a fűtés úgy 24 óráig: na akkor annyira lehűltünk, hogy engem már a sírőgörcs kerülgetett, úgyhogy megértem, hogy nem akarsz kockáztatni. (Esetünkben az én hibám volt a leállás: nagytakarításkor butuska mód eljátszottam a termosztáttal, ugyanis addig azt hittük, csak valami menő hőmérő, tekintve, hogy a kazánon magán is lehet szabályozni a hőfokot. Még jó, hogy másnap délelőtt belémhasított a felismerés, mielőtt csődítettem volna a landladyt, meg valami szerelőt.)

Ezzel az angoloknak nincs pénze fűteni dologgal megleptél. Mert hát nem olcsó valóban, de annyira nem is drága, hogy ne lehessen kifizetni. Mondjuk gondolom ez nem azokra igaz, akiknél két fizetés van. Itt Kasztliban például egész kerületek vannak, ahol szinte senki sem dolgozik. (Mondjuk Észak-Kelet-Angliában a legnagyobb a munkanélküliség, úgyhogy gyanítom, hogy máshol ez azért messze nem jellemző.)
Egyébként én eddig abban a hiszemben voltam - főleg franciaországi tapasztalatok alapján -, hogy Nyugat-Európában az emberek tudatosabban viszonyulnak a pénzhez, és ahhoz, hogy mire költik. Nem azért mert nincs (sőt, jellemzően ugyebár magasabb az életszínvonal), hanem egyszerűen nem úgy vannak szocializálva, ahogy mi. Hogy a fűtésnél maradjunk, otthon ugye akinek távfűtése van, az nem tudja befolyásolni, hogy mennyit használ - megszokja, hogy állandóan 25+ fok van, és kész (vagy megszokta 15 évvel ezelőtt, és azóta, mióta nem távfűtése van, nem tudott/akart változtatni a fűtési szokásain). Ami nem mellesleg egészségtelen is, amivel NY-Euban inkább tisztában vannak. (Számtalan helyen láttam olyan cikkeket például, hogy hálószobában éjszaka nem szabadna melegebbnek lennie 18 foknál.)

Olvastam egyébként a maratonos bejegyzésed, és már akkor is leesett az állam, hogy ilyen munkarend mellett hogy a csudában van időd/energiád maratonra edzeni. Az éjszakai hazabiciklizésért pedig végképp le a kalappal – el nem tudom képzelni, hogy egész napos ácsorgás, rohangálás után nekem lenne lelkierőm kilómétereket tekerni a sötét éjszakában! :-)

Na, úgy tűnik, ebben a bejegyzésben már nem tudok leszokni a maratoni kommentekről, sem az "egyébként" szó állandó használatáról... :-D

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.10.17. 17:21:53

@HunMoiselle: rájöttem :)

Hallottam én is, hogy északon sokkal kevesebb a munkalehetőség, meg aztán nagyon sok szakács kolléga is inkább a mi környékünkön keres állást pont ez miatt.
Bár néha számomra a fűtéshez való hozzáállásuk is furcsa, mintha ez valami tiltott dolog lenne. De ja, a máshogy szocializálódás megmagyarázza a dolgokat :D

A maratonra edzés nagyon brutális volt, lelkileg meg fizikailag is. Azóta nem futok annyit, na ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem :) de ahhoz képest jóval kevesebbet. :)
A bicózás meg nem gond, csak 10-15 perc. Éjjel meg egy stresszes fárasztó szerviz után jól esik egy kis friss levegő, ami kitisztítja az agyam.

:D
Az "egyébként" szót én is gyakran használom időnként, úgyhogy sebaj. ;)
süti beállítások módosítása