Elcsépelt, ámde örök igazság, hogy a legjobb házias ételek mindig maradékokból és hűtőbúvárkodásból jönnek létre. A következő fogás a legfrissebb ékes példám: mindenféle finomsággal töltött gomba.
Hogy mi honnan és hogyan? A csirkemáj bolognai spagetti maradványa. A gombát teljes spontán módon aznap vettem a szupermarketben, mivel félárazták, tekintve, hogy másnapra volt datálva (és itt, ami másnapra van datálva, nem úgy néz ki, mint sajna odahaza, ahol ugyan még teljes áron adják, de jóérzésű ember már messze elkerüli). A kolozsvári szalonnát Anyukám hozta, mikor meglátogatott bennünket. Kakukkfű mindig van a mélyhűtőben, csakúgy, mint tejföl/creme fraiche, és a paradicsa is kötelező. A gorgonzolára nem sikerült rájönnöm még a főzőnaptáramat átnézve sem. Mondjuk volt úgy két hét, mikor szégyenszemre elég felületesen frissítettem. Rizs és mirelit brokkoli meg mindenkinél van, nem?
Csirkemájjal töltött gomba
Hozzávalók 2 személyre:
- 5 nagy portobello gomba (természetesen a nagyranőtt csiperke is megteszi)
- 1 evőkanálnyi olívaolaj
- 5 dkg kolozsvári szalonna (igen-igen, az anyai gondoskodás)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ág kakukkfű
- 25 dkg csirkemáj
- 2 paradicsa
- egy kis darab gorgonzola
A tálaláshoz:
basmati rizs
párolt brokkoli
tejföl
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, a gombákat megtisztítgatom, a szárukat kitörögetem, sózom-borsozom, és egy sütőpapírral borított tepsire fektetem a kalpagokat.
A kolozsvári szalonnát apróra kockázom, a csirkemájat szintúgy, no meg a vöröshagymát és a kimagozott paradicsákat, a gombatörzseket, és felaprítom a rozmaringleveleket.
A gombákat betolom az előmelegített sütőbe 10 percre. Ezalatt elkészítem a tölteléket: egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd rádobom a szalonnát, és zsírjára sütöm. Beleszórom a rozmaringot, hozzáadom a hagymát, és üvegesedésig kevergetem, mikoris hozzáadom a májdarabkákat. Pár perc kell nekik, és mehet a serpenyőbe a paradicsa is. Épphogy összeforgatom-pirítgatom, és kész. Elzárom a lángot, sózom-borsozom (elvileg a máj nem nagyon szereti, ha nyersen sózzák).
Kiszedem a gombákat a sütőből, és leöntögetem-szárogatom a kienegedett levüket, majd szépen megtöltögetem őket. Mindegyik tetejére gorgonzolát morzsolgatok, és visszatolom őket a sütőbe úgy 10-15 percre. Ezalatt megfőzöm a rizst és megpárolom a brokkolit.
A kimaradt tölteléket a megfőtt rizshez keverem, majd tálalok: köralakban rizs, rá két gomba, egy-két teáskanál tejföl, a tányér szélén körbe brokkoli.
ÉÉÉs, imádtam! Ó de nagyon. A füstölt szalonna mellett a szűzies gomba, a rusztikus, de valahol egy cseppet mégis kifinomult csirkemáj, a sós és erőszakos gorgonzola, no meg az édes paradicsom szinte már hihetetlen harmóniában olvadnak össze. A rizs, a tejföl, no meg a brokkoli pedig kitűnő kiegészítők.
Monsieur azt mondta, bármikor, bármikor, bármikor készíthetem.