HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Mindent bele: ázsiai pirított vacsora

2012.12.02. 15:41 HunMoiselle

thai_razva_piritott_teszta_kagyloval_1_121201.jpg
Azért is szeretem nagyon a rázva pirítgatott ázsiai ételeket, mert az ember szinte bármilyen maradék, illetve elfekvőben tartott zöldséget fel tud hozzájuk használni. Mindössze annyira van szükség, hogy az ember tartson otthon némi jellegében megfelelő tésztát (rizstésztát, üvegtésztát, tojásos tésztát) vagy rizst, aztán szójaszószt, halszószt, szezámolajat, esetleg tamarind pasztát, lime-ot vagy limelevet, és így bármikor maximum félórányira van egy ízletes ázsiai jellegű vacsorától. Sárgarépa, lilahagyma és fokhagyma általában mindenkinél van otthon, aki nem csak kenyeret pirítani és kávét főzni jár a konyhába, és szívből ajánlom mindenkinek, hogy állandósítson némi gyömbért is a mélyhűtőbe, hisz annyi ételhez, sőt süteményhez is finom, ráadásul mennyei teát vagy limonádét is lehet készíteni belőle. Én mindig egy szép nagy darabot veszek, amit hámozatlanul 3 centis darabokra vágok, fagyasztózacskóba rakom, és lefagyasztom, hiszen így nem lesz fás, és sokáig tökéletes állapotban várhat a felhasználásra. (Aki nem chilimániás, és mindennapi chilifelhasználó, mint én, az ha nagyobb  zacskóval vesz, azt is érdemes a mélyhűtőben tárolni.) 

Ezúttal úgy jutott eszembe a rázogatósdi, hogy árválkodott pár szem gombám és egy elárvult pórém a hűtőben, amit ugyan zöldségleveshez is kiválóan felhasználhattam volna, de volt elég vacsoramaradékom magamnak két ebédre is, hát ez a felhasználási lehetőség ugrott. Na nem mintha bántam volna onnantól kezdve, hogy eszembe jutott a pirított tészta opció. A hétvégi bevásárlásnál még beledobtam egy zacskó bébispenótot és fagyasztott kagylót a kosaramba, és tudtam, hogy egészséges és rendkívül ízletes vacsoránk lesz. A zöldborsó pedig már az előkészületek közben jutott eszembe, nevezetesen hogy azzal tovább színesíthetem a vacsoránkat.

A felhasznált zöldségek tárháza pedig ugyebár mindenki személyes ízlése, illetve készletei nyomán szabadon variálható: csodásan illene az ételhez például kaliforniai paprika, babcsíra, pak choi, kínai kel, vízigesztenye, shiitake gomba, friss zöldbab, bébikukorica vagy akár cukkini is, és ki tudja mi minden nem jut most eszembe. Kagyló helyett az ember használhat garnélát, maradék sült csirkét, marhát vagy disznót, sőt akár frissen is készíthet hozzá húsokat. Tálalásnál némi aprított koriander további magasságokba repíti a vacsoránkat, de ezúttal sajnos feledékenységből kimaradt az én kosaramból. Aztán ha valaki tovább akarja dúsítani, a kész ételt megszórhatja durvára vágott sós pörköltmogyoróval, kesuval, vagy pirított szezámmaggal… 

Rázva pirítgatott thai jellegű tészta feketekagylóval

thai_razva_piritott_teszta_kagyloval_2_121201.jpg

Hozzávalók:

  • 150 g teljes kiőrlésű tojásos ázsiai jellegű tészta (szárított)
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 bird’s eye chili felkarikázva (aki nem bírja a nagyon csípőset, magozza ki őket, sőt akár hagyja is el a második chilit)
  • 3 gerezd fokhagyma vékonyan felkarikázva
  • 1 három centis gyömbérdarab megpucolva, majd gyufaszál méretű darabokra aprítva
  • 1 közepes sárgarépa először olyan három centis darabokra vágva, majd amennyire csak lehetéges, vékonyra szeletelve
  • fél fej lilahagyma vékonyan felkarikázva
  • 2 marék mirelit zsenge zöldborsó
  • 5 kisebb fej csiperke gomba vékonyan felszeletlve
  • 1 kisebb póréhagyma megtisztítva, háromcenits darabokra vágva, majd nagyon vékonyan felszeletelve
  • 3 marék bébispenót
  • 20 dkg mirelit főtt feketekagylóhús kiolvasztva
  • némi szójaszósz

A szószhoz:

  • 1 lime leve
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál halszósz

A tésztát a csomagon lévő utasítások szerint kifőzöm, annyi különbséggel, hogy egy perccel korábban leszűröm, mivel a rázogatva sütés közben így fő tökéletesre. A leszűrt tésztát hideg vízzel átöblítem, majd hagyom szűrőben lecsöpögni (ha pirított tésztát vagy rizst készítünk, mindig ajánlatos lehűteni őket a pirítás előtt). Amíg a tészta fő, összekeverem a szósz hozzávalóit.

Egy nagy lábosban (wok nyilván jobb lenne, de Kasztliban nem tartok) felhevítem az olajat, majd beleszórom a chilit, a fokhagymát, a lilahagymát, a sárgarépát és a gyömbért, majd egy-két percig kevergetve pirítgatom. Hozzáadom a zöldborsót is, újabb egy percig kevergetem, majd jöhet a póré és a gomba, és így is kevergetem az egészet 1-2 percig, míg a zöldségek elveszítik nyersességüket, de még roppanós állagúak.

Ekkor hozzáadom a tésztát, ezzel is átpirítgatom, végül belekeverem a kagylóhúst, leöntöttem a szósszal, kevés szószajósszal tovább ízesítem, illetve színezem, majd elzárom a lángot, és alaposan beleforgatom a spenótot, míg az elveszíti a tartását.

Friss, ropogós, ezerízű, gyorsan elkészíthető, no és a gomba és a póré se mentek pocsékba – kell ennél több?

thai_razva_piritott_teszta_kagyloval_3_121201.jpg

11 komment

Címkék: ázsiai spenót gomba póréhagyma halszósz gyömbér zöldborsó sárgarépa lime feketekagyló tengeri kütyü pirított tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr74943058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2012.12.03. 08:48:24

Talán offtopic, de a pirított ázsiairól eszembe jutott valami.
Szeretem a garnélát, párom viszont kifejezetten undorodik tőle, így kénytelen vagyok mindenféle büfékből, éttermekből beszerezni, ha enni akarok.
Egyszer a Duna Plazaban lévő "kínai"-tól vettem valamit, ami elvileg pirított rizs+garnéla volt.
Rövid úton a kukában kötött ki, mert olyan szaga és íze volt, mintha romlott hús lett volna benne.
Azóta eltelt pár év, nyílt a házunk közelében egy kínai kereskedés (kínai piac piciben). Egy nap épp ebédidőben jártam ott és anyuka akkor vitte fiacskájának az gőzölgő ebédet. Akkor kellett rájönnöm, hogy a plazas kaja nem volt romlott... Ezek ilyet esznek, ezt szeretik. :D
(igen komoly önuralom kellett, hogy ne kezdjek öklendezni a szagtól... nem tudom, mit tesznek bele, mi adja ezt a szagot/ízt hozzá, de európai ízléssel valami förtelem :( )

a_tom 2012.12.03. 09:33:52

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
A bambusznak van egy érdekes (engem orrszarvúvizeletre emlékeztető) illata.
Egy időben gyakran találkoztam thai szakácsnőkkel, őket is áthatja ez az illat keveredve valami édeskés fűszerrel, eleinte furcsa de ha az étel finom, a nő pedig kedves és csinos, akár meg is lehet szeretni :)

fidesz = házmesterek pártja 2012.12.03. 09:58:43

@a_tom: lehet, hogy igazad van, bár egyéb kajákban nem szokott zavarni a jelenléte. De a két említett eset... Brrr... :)))

jó a képed! Utána tudod csinálni azt, amiről híres volt? :DDD
(vagy ez te vagy, csak hasonlítasz rá? ;) )

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.12.03. 11:28:43

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Hát, ha pirított rizses volt, ki tudja, lehet, hogy került bele fermentált tofu...? Azt angolul csak büdös tofunak hívják, olyannyira, hogy a wikipedián is így szerepel: en.wikipedia.org/wiki/Stinky_tofu.
Vagy még esetleg osztriga- vagy rákszószra, illetve szárított rákra tudok gondolni- ezeknek a szagára is sokan érzékenyek.

Sőt, azt kell mondjam, hogy magának a halszósznak is erős szaga van(bár szerintem a kész ételből nem lehet kiérezni), tekintve hogy erőteljesen leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy rothasztott halakból készül. Viszont ez nem csak az ázsiai konyhának a sajátja: például az ókori Rómában is készítették garum néven.

fidesz = házmesterek pártja 2012.12.03. 11:52:39

@HunMoiselle: ufff... eddig nagyon szerettem ezeket a "kínai"-nak nevezett büféket, bár azt nagyjából sejtem, hogy nem sok köze van ahhoz, amit ők szeretnek, de amit most leírtál...
:-)

Amit én próbáltam megenni, az csak pirított risz volt, benne pár főtt/sült garnélával. Egyértelműen a rizsnek volt az a förtelmes íze.
Hogy itt a kínai srác mit ehetett... hát csodáltam a gyomrát, amiért megbirkózik vele. ;-)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.12.03. 13:10:07

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Jaj, nem akartam elvenni a kedved az ázsiai dolgoktól! Ha ellenőrzött, megfelelő higiéniai normák szerint állítják elő ezeket a szószokat, be kell valljam, hogy én cseppet sem idegenkedem tőlük - pláne ha belegondolunk, hogy mondjuk mi hogyan készítjük az isteni borainkat (pl. az aszúsodás is ugye egy nemesrothadás, hogy csak a legkézenfekvőbb dolgot említsük)... :-)

Na, de hogy valami igazán gusztusosról is írjak: ha mennyei garnélát akarsz enni, menj el a Pata Negra nevű tapas bárba a Ráday legelején, és egyél egy adag fokhagymás-chilis garnélát - valami isteni-isteni finom!

KinaKid 2012.12.04. 09:40:25

Arrol, hogy a kinaiak mit esznek mivel sokat tudnek meselni... De azt hiszem, hogy jobb ha nem teszem! :D

fidesz = házmesterek pártja 2012.12.04. 09:53:23

@HunMoiselle: attól kezdve, hogy megeszem a penészes sajtot, nem nagyon tudod elvenni a kedvem. Legalábbis attól nem, amit egyébként megeszek.

@KinaKid: pedig lehet, hogy lenne érdeklődő. Pl. én. Abban ugyanis biztos vagyok, hogy amit kínai címén itthon árulnak, azt max. kényszerrel lehet egy igazi kínai torkán lenyomni. :-)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.12.04. 12:36:22

@KinaKid: Az biztos, hogy a kínai, ill. egyéb ázsiai népek holisztikus életszemlélete, mely abban is megnyilvánul, hogy az állatot a fülétől a farkáig, nagyon szimpatikus számomra. Más kérdés, hogy mivel a nyugati világban szocializálódtam, a nyugati társadalom nagy részével egyetemben nem feltétlenül sikerült egyelőre legyűrnöm a viszolygásomat még a belsőségek egy jelentős részével sem (idővel remélem, hogy ez változik). Bár gondolom, Te nem csak erre gondolsz, hanem az olyan "ínyencfalatokra", melyek közül a legtriviálisabb példa mondjuk a száz napos tojás. :-)
Érdekes lenne, ha ilyenekről, vagyis mit és hogyan fogyaszt Kínában az utca embere, mik a piaci snackek, miket kóstoltál közülük, stb. is beszámolnál a blogodon. Engem mindenképpen nagyon érdekelne, és tutira nem vagyok ezzel egyedül... (Ha már lenne ilyen bejegyzés, akkor mea culpával megjegyzés visszaszívva, most jártam nálad először, és eléggé rohamléptekben...)Ja és arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy az évezredes hagyományok vs. kommunista rohamléptekben iparosodó Kína "harca" mennyire hat ki az átlagember életvezetésére, filozófiájára, illetve végső soron a táplálkozására.

KinaKid 2012.12.09. 05:57:13

@HunMoiselle: ami engem zavar az maga az izvilag, nem pedig a felhasznalt alapanyagok.
süti beállítások módosítása